Metabolisme del centre MónNatura Pirineus
Balsells Fernández, Arnau
Segués Alierta, Pau
Vela Herranz, Nacho
Rieradevall, Joan, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Hierro Gutiérrez, Almudena, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Física)
Petit Boix, Anna, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Fecha: 2016
Descripción: 182 pag.
Resumen: El present estudi té per objectiu la caracterització dels fluxos físics, energètics i hídrics del centre d'educació ambiental MónNatura Pirineus, per tal de mesurar-ne l'impacte ambiental i proposar estratègies encaminades a l'autosuficiència energètica i hídrica. Per caracteritzar els diversos fluxos del centre s'han recollit totes les dades possibles referents a consums i ocupació mitjançant factures, informació del centre i un exhaustiu treball de camp per tal d'inventariar tots els equips. S'ha detectat que la major part del consum elèctric prové de la zona de restauració, mentre que pel consum tèrmic prové de la calefacció a partir de gas propà. També s'ha observat un grau d'autosuficiència energètica del 2% per l'elèctrica i del 21% per la tèrmica. Pel que fa al consum energètic per visitant s'ha observat que la meitat prové del transport. El nivell d'ocupació del centre és de mitjana del 31%. Per últim s'ha observat un consum hídric mitjà per pernoctant de 33 litres, molt baix en comparació amb d'altres establiments hotelers. En aquest sentit, es realitzen una sèrie de propostes, com la millora de l'eficiència energètica de la zona restauració i la implantació de sistemes d'energia renovable, dirigides a augmentar el grau d'autosuficiència energètica del centre.
Resumen: El presente estudio tiene por objetivo la caracterización de los flujos físicos, energéticos y hídricos del centro de educación ambiental MónNatura Pirineus, con tal de medir su impacto ambiental y proponer estrategias enfocadas a la autosuficiencia energética y hídrica. Con tal de caracterizar los diversos flujos del centro, se han recolectado todos los datos posibles referentes a consumos y ocupaciones mediante facturas, información del propio centro y un exhaustivo trabajo de campo para inventariar todos los equipos. Se ha detectado que la mayor parte del consumo eléctrico proviene de la zona de restauración, mientras que para el consumo térmico proviene de la calefacción a partir del gas propano. También se ha observado un grado de autosuficiencia energética del 2% para la eléctrica y del 21% para la térmica. En referencia al consumo energético por visitante, se ha observado que la mitad proviene del transporte. El nivel de ocupación medio del centro es del 30%. Por último, se ha observado un consumo hídrico medio por pernoctante de 33 litros, bastante bajo en comparación con otros establecimientos hoteleros. En este sentido, se realizan una serie de propuestas, como loa mejora de la eficiencia energética de la zona de restauración y la implantación de sistemas de energía renovable, dirigidas a aumentar el grado de autosuficiencia energética del centro.
Resumen: The present study aims to characterize the physical, energetic, and water flows of the Educational Center MónNatura Pirineus in order to measure their environmental impact and to propose strategies for water and energy self-sufficiency. In order to characterize the different flows of the center, a wide amount of data concerning consumption has been collected through invoices, information provided by the center and an exhaustive field work to inventory all the equipment. It has been noticed that most of the electricity consumption comes from the restoration area, while thermal consumption for heating is provided by propane gas. It has also been found that the energy self-sufficiency average is 2% for electricity and 21% for thermal energy. Regarding the energy consumption observed per visitor, half of it comes from transport. The occupation average of the center is about 30%. Finally, the water consumption average per person is 33 L overnight, which is very low compared to other hotels. In this sense, several proposals have been made, such as improving the energy efficiency of restoration area or the implementation of renewable energy systems, aimed to increase the center's level of energy self-sufficiency.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Català
Titulación: Ciències Ambientals [2501915]
Plan de estudios: Grau en Ciències Ambientals [959]
Documento: Treball final de grau ; Text
Materia: Consum d'energia ; Aspectes ambientals ; Món Natura Pirineus



Memòria
182 p, 4.6 MB

Article
4 p, 506.9 KB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ciencias > Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA)
Documentos de investigación > Trabajos de Fin de Grado > Facultat de Ciencias. TFG

 Registro creado el 2017-01-12, última modificación el 2022-09-14



   Favorit i Compartir