Potencial d'autosuficiència alimentària en dos barris característics de Barcelona
SostUrbe (Grup de recerca)
Aynès, Joan
Liarte, Roger
Torres, Carlos
Toboso, Susana
Muñiz, Ivan, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia Aplicada)
Rieradevall, Joan, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Petit Boix, Anna, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2016
Descripció: 190 pag.
Resum: Hi ha una previsió de què per l'any 2030 el 60% de la població mundial viurà a les ciutats, sent les àrees on més energia es gasta i més aliments es necessiten per abastir a la població. Amb aquestes dades és de preveure que es plantegin i es busquin solucions als espais urbanitzats, i en particular, a com es podran alimentar a totes les persones que viuen en les ciutats. La idea principal d'aquest treball és analitzar la capacitat de dues tipologies de barris diferents de Barcelona, Sarrià i Verdum-Prosperitat, per ser alimentàriament autosuficient, fent una anàlisi interdisciplinària, utilitzant eines socials, ambientals i geogràfiques. Diferents escenaris han sigut plantejats, centrats en el cultiu en exteriors i/o terrats i conreant només tomàquets o hortalisses. Els resultats més destacables assolits són, que els principals promotors de l'agricultura urbana són els centres educatius, on una gran majoria d'escoles tenen hort escolar, el 60% a Verdum-Prosperitat i el 81% a Sarrià. Per una altra banda, l'espai dedicat a l'agricultura urbana en els dos barries és insignificant, 0'5cm2/habitant a Verdum-Prosperitat i 25cm2/habitant a Sarrià, però, el potencial seria considerable, de 10m2/habitant i de 47m2/habitant respectivament. El barri de Sarrià es podria autoabastir del multicultiu proposat dues vegades ell mateix (202%), i Verdum-Prosperitat arribaria a autoabastir a un 40% de la seva població. Finalment, s'han establert una sèrie de propostes per ajudar a desenvolupar noves iniciatives als barris de Barcelona, per convertir les seves cobertes i part dels seus exteriors en zones verdes d'intercanvi veïnal, d'autosuficiència alimentària i de captació de CO2.
Resum: There is a prediction for 2030 that the 60% of the worldwide population will live in the cities. These areas are where more energy is consumed and more food is needed to supply the population. With these data are expected that solutions for urbanized spaces will be considered, and in particular, how people, who live in the cities, could be fed. The main topic of this research is to analyze the capacity of two different types of neighborhoods of Barcelona, Sarrià and Verdum-Prosperitat, for being food self-sufficient. An interdisciplinary analysis is proposed, using social, environmental and geographic tools. Different scenarios have been outlined, centered in the farming at exterior space and rooftops and growing only tomatoes or vegetable crop. The most outstanding results achieved are, that the main promoters of urban agriculture in Barcelona are schools, where most of them have school gardens, the 60% in Verdum-Prosperitat and the 81% in Sarrià. On the other hand, the availabe area dedicated to urban agriculture in the two neighborhoods is insignificant, 0'5cm2/inhabitant in Verdum-Prosperitat and 25cm2/inhabitant in Sarrià, however, the potential would be appreciable, being of 10m2/inhabitant and 47m2/inhabitant, respectively. Sarrià could be self-sufficient of the proposed vegetable crop twice itself (200%) and Verdum-Prosperitat could be self-sufficient to a 40% of its population. Finaly, it has been suggested a series of proposals to develop new initiatives in the districts of Barcelona, transforming their rooftops and part of their exterior space into areas of neighboring exchange, self-sufficiency and CO2 capture.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Pla d'estudis: Grau en Ciències Ambientals [959]
Document: Treball final de grau ; Text
Matèria: Agricultura urbana ; Horts urbans ; Autosuficiència alimentària ; SIG ; Anàlisi social ; Barcelona (Catalunya)



Memòria
190 p, 14.3 MB

Article
9 p, 687.4 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA)
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Ciències. TFG

 Registre creat el 2017-01-27, darrera modificació el 2023-05-05



   Favorit i Compartir