Geografia i literatura a l'Alt Pirineu català : la interpretació del món viscut
Campillo i Besses, Xavier

Fecha: 1992
Resumen: Dans cet article on aborde deux aspects fondamentaux de la relation entre l'homme et l'environnement -la structuration subjective de l'espace existentiel et la perception de l'environnement- illustrés par l'exemple des Hautes Pyrénées Catalanes. Cette recherche a pour but l'analyse géographique de la littérature pyrénéenne contemporaine de fiction en partant de l'application d'une méthode de travail humaniste dévéloppée par l'auteur dont les bases théoriques ont été présentées dans un article précédent. Dans cet article-ci l'auteur décrit la structure du monde vécu des Pyrénées tel qu'elle apparait dans les textes littéraires. Les résultats prouvent, selon l'auteur, qu'il est possible d'approfondir la connaissance scientifique de la réalité au moyen d'une méthode de travail humaniste.
Resumen: This paper deals with two fundamental aspects of the relationship between man and his environment -the subjective construction of existential space and environmental perception- taking as an example the case of the Catalan High Pyrenees. This research involves the geographical analysis of contemporary Pyrenean literature (fiction) from a humanistic point of view. The author has applied specific humanistic methodology which was developed on the basis of a theoretical framework presented in a former paper. In this article the author describes the structure of the Pyrenean lifeworld as it appears in the before-mentioned literature. From the researcher's point of view the results prove the validity of humanistic methodology in achieving new scientific knowledge of reality.
Resumen: En este articulo se abordan dos aspectos fundamentales de la relación hombre y entorno ejemplificados en el caso del Alto Pirineo catalán: la estructuración subjetiva del espacio existencial y la percepción del entorno. Esta investigación consiste en el análisis geográfico de la literatura pirenaica contemporanea, a partir de la aplicación de un método de trabajo humanístico desarrollado por el autor según los supuestos teòricos explicados en un articulo anterior. Ahora, el autor describe la estructura del mundo vivido de los pirenaicos tal y como se desprende de la literatura tratada. Estos resultados demuestran, según el autor, que es posible obtener un nuevo conocimiento científico de la realidad a partir de una metodologia de trabajo humanística.
Resumen: En aquest article s'aborden dos aspectes fonamentals de la relaciò home l'entorn exemplificats en el cas de l'Alt Pirineu català: l'estructuració subjectiva de l'espai existencial i la percepció de l'entorn. Aquesta recerca consisteix en l'anàlisi geogràfica de la literatura pirinenca contemporània, a partir de l'aplicació d'un mètode de treball humanistic desenvolupat per l'autor segons els supòsits teòrics explicats en un article anterior. Ara, l'autor descriu l'estructura del món viscut dels pirinenus tal i com es despren de la literatura tractada. Aquests resultats demostren, segons el parer de l'autor, com és possible d'obtenir un nou coneixement científic de la realitat mitjançant una metodologia de treball humanística.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català
Documento: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicado en: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 19-20 (1992) p. 143-158, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/41535


16 p, 385.2 KB

El registro aparece en las colecciones:
Artículos > Artículos publicados > Documents d'anàlisi geogràfica
Artículos > Artículos de investigación

 Registro creado el 2007-05-11, última modificación el 2022-02-20



   Favorit i Compartir