Geografia i literatura a l'Alt Pirineu català : bases per a un mètode de treball humanístic a partir de la literatura
Campillo i Besses, Xavier

Fecha: 1989
Resumen: L'un des objectifs de la recherche géographique humaniste est la connaissance des relations existentielles que les hommes établissent avec le territoire et de la structuration subjective de l'espace, c'est a dire, la conformation et articulation des lieux et espaces dans le vécu des individus et des collectivités humaines. Dans cet article, on trouvera d'une part une introduction a l'utilisation de la littérature de fiction comme document de perception en géographie, et, d'autre part, une application des fondements théoriques de la méthode géographique d'analyse de la littérature aux Hautes Pyrénées Catalanes. Cette recherche a pour but de donner une image intérieure de la société traditionnelle, mais aussi de la crise de la zone de montagne a travers la vision subjective qui transpirait dans la littérature pyrénéenne de création, ou de fiction (roman, récit, conte etc). On considère par cette méthode que les écrivains véhiculent les valeurs de la société et leur oeuvre collective prouve son existence.
Resumen: One of the objectives of humanistic geographical research is to achieve an understanding of the existential relations established between man and his environment and of his subjective interpretation of the structure of this environment, that is, the morphology and articulation of the places and spaces of which the living world of individuals or human groups is composed. This article includes an introduction to the use which is made, in the field of humanistic geography, of imaginative fiction as a perceptive document. It also explains the theoretical foundations of the geographical method of analysis of literature, and their application to a research project on the upper Catalan Pyrennees. This study aims to obtain an inside view of traditional society and the crisis which mountain areas suffer, through the subjective vision of the phenomenon which appears in creative writings or fiction (novels, short stories, etc. ) on the Pyrennees. The method applied demonstrates that authors influence society and that the sum of their works constitutes an existential sample of that society.
Resumen: Uno de los objetivos de la investigación geografica humanistica es el conocimiento de las relaciones existenciales que los hombres establecen con el territorio y la estructuración subjetiva del espacio, es decir, la conformación y articulación de los lugares y los espacios que integran el mundo vivido de los individuos y colectivos humanos. En este articulo, por una parte se hace una introducción al uso que en el marco de la geografia humanistica se hace de la literatura imaginativa de ficción-como documento perceptivo y por otra parte se Dresentan los fundamentos teóricos del método eeouafico de anilisis de la literatura aplicado a una investigación concreta sobre el Alto Pirineo Catalin. El objetivo de esta investigación ha sido la obtención de una visión interna de la sociedad tradicional y de la crisis de la montaña a través de la visión subjetiva que de esta realidad aparece en la literatura pirenaica creativa o de ficción (novela, relato, cuento,etc). El método aplicado considera que los escritores vehiculan la sociedad que estudiamos y que su obra colectiva constituye una muestra existencial de la misma.
Resumen: Un dels objectius de la recerca geografica humanistica és el coneixement de les relacions existencials que els homes establim amb el territori i de l'estructuració subjectiva de l'espai, és a dir, la conformació i articulació dels llocs i espais que integren el món viscut d'individus i col·lectius humans. En aquest article es fa, per una banda, una introducció a l'ús que en el marc de la geografia humanística hom fa de la literatura imaginativa de ficció com a document perceptiu i geografic d'analisi de la literatura aplicat en una recerca concreta sobre l'Alt Pirineu Catala. L'objectiu d'aquesta recerca ha estat l'obtenció d'una visió interna de la societat tradicional i la crisi de la muntanya a través de la visió subjectiva que d'aquesta realitat apareix en la literatura pirinenca creativa o de ficció (novel·la, relat, conte, etc). El mètode aplicat considera que els escriptors vehiculen la societat que estudiem i que la seva obra col·lectiva en constitueix una mostra existencial.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català
Documento: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicado en: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 15 (1989) p. 111-122, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/41480


11 p, 321.5 KB

El registro aparece en las colecciones:
Artículos > Artículos publicados > Documents d'anàlisi geogràfica
Artículos > Artículos de investigación

 Registro creado el 2007-05-16, última modificación el 2022-02-20



   Favorit i Compartir