Abstract: |
INTRODUCCIÓ L'assignatura s'estructura en dues parts complementàries. A la primera part es tracta com l'entorn ambiental (l'exposició a la contaminació atmosfèrica, la qualitat de l'aigua, les radiacions, els tòxics en aliments, etc. ) pot afectar la salut de les persones Aquests són problemes amb creixent interès que s'examinen des d'una perspectiva epidemiològica, amb una especial atenció als aspectes metodològics d'avaluació del risc. A la segona part de l'assignatura es planteja la gestió integral del riscos ambientals d'impactes més immediat, com ara els anomenats riscos naturals i accidents industrials, des d'una perspectiva de la seva valoració social, la comunicació i la gestió que se'n fa a nivell català, espanyol i europeu. Objectius de l'assignatura Proporcionar els elements bàsics per poder conèixer i estudiar els efectes sobre la salut de les condicions ambientals a les que estan sotmeses les persones (contaminació atmosfèrica, qualitat de l'aigua, radiacions, residus, metalls, etc. ). Així mateix, proporcionar els coneixements bàsics sobre els principals riscos naturals i industrials del nostre entorn i la seva gestió. Es presentaran els temes principals de salut i de risc ambiental i aquells d'interès més actual amb els objectius específics de: Conèixer els principals conceptes i mètodes epidemiològicsper avaluar el risc per la salut dels factors ambientals 1. Conèixer els principals factors de risc ambiental per a la salut. 2. Donar eines als estudiants per a la comprensió i discussió dels estudis epidemiològics. 1 2. Donar eines als estudiants per a la comprensió i discussió dels estudis epidemiològics. 3. Conèixer les principals perspectives científiques sobre els riscos ambientals que donen suport a la gestió. Contrastar les perspectives científiques amb les perspectives socials. 4. Introduir els estudiants al tema de la comunicació del risc 5. Conèixer amb exemples seleccionats de riscos específics, la prevenció del risc, la gestió de els emergències i les actuacions post-calamitat. |