Lactat en líquid cefaloraquidi i procalcitonina sèrica com a factors predictors de meningitis bacteriana
Calvo Jiménez, Júlia
Pomar Solchaga, Virginia, dir.
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Medicina

Fecha: 2017
Descripción: 40 pag.
Resumen: El diagnòstic de sospita de meningitis aguda bacteriana recau actualment en l'anamnesi, la clínica compatible i sobretot en l'anàlisi directe de les característiques del líquid cefaloraquidi i en la tinció de Gram. Aquestes tècniques presenten una sensibilitat diagnòstica limitada, entre d'altres motius, per l'alt ús d'antibiòtics a la població. Atès que el pronòstic i l'estratègia terapèutica de la meningitis bacteriana i vírica són oposats,són necessaris nous marcadors bioquímics que puguin discriminar ràpidament l'etiologia de la infecció. Entre ells destaquen la procalcitonina sèrica i el lactat en líquid cefaloraquidi. L'objectiu d'aquest estudi serà el d'avaluar la precisió diagnòstica de la procalcitonina sèrica i el lactat en líquid cefaloraquidi en comparació amb els resultats del cultiu bacterià. Es realitzarà un estudi observacional, prospectiu i multicèntric, coordinat per l'Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau (HSCSP), a partir de les dades obtingudes dels pacients dels hospitals de tercer nivell del territori espanyol amb sospita clínica i bioquímica de meningitis aguda. Es calcularà la ensibilitat, especificitat, valor predictiu positiu i negatiu de la procalcitonina sèrica i del lactat en líquid cefaloraquidi i es definiran els punts de tall que proporcionen més rendiment diagnòstic. Els resultats i conclusions derivats d'aquest estudi permetran aproximar la utilitat de la procalcitonina sèrica i del lactat en líquid cefaloraquidi en el diagnòstic, en el pla terapèutic empíric i en l'evolució de la meningitis bacteriana.
Resumen: El diagnóstico de sospecha de meningitis aguda bacteriana recae actualmente en la anamnesis, la clínica compatible y sobre todo en el análisis directo de las características del líquido cefalorraquídeo y en la tinción de Gram. Estas técnicas presentan una sensibilidad diagnóstica limitada debido a, entre otros motivos, el elevado uso de antibióticos en la población. Dado que el pronóstico y la estrategia terapéutica de la meningitis bacteriana y vírica son opuestos, son necesarios nuevos marcadores bioquímicos que permitan discriminar rápidamente el origen de la infección. Entre ellos destacan la procalcitonina sérica y el lactato en líquido cefalorraquídeo. El objetivo de este estudio será evaluar la precisión diagnóstica de la procalcitonina sérica y del lactato en líquido cefalorraquídeo comparándolos con los resultados del cultivo bacteriano. Se realizará un estudio observacional,prospectivo y multicéntrico, coordinado por el Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau (HSCSP), a partir de los datos obtenidos de los pacientes de los hospitales de tercer nivel del territorio español con sospecha clínica y bioquímica de meningitis aguda. Se calcularan la sensibilidad, especificidad, valor predictivo positivo y negativo de la procalcitonina sérica y del lactato en líquido efalorraquídeo. Se definirán los puntos de corte que proporcionan mayor rendimiento diagnóstico. Los resultados y conclusiones derivados de este estudio permitirán aproximar la utilidad de la procalcitonina sérica y del lactato en líquido cefalorraquídeo en el diagnóstico, en el plan terapéutico empírico y en la evolución de la meningitis bacteriana.
Resumen: The diagnosis of suspected acute bacterial meningitis currently relies on the anamnesis, a compatible clinic,direct analysis of cerebrospinal fluid characteristics and Gram stain. These techniques have a limited diagnostic sensitivity due to, inter alia, the wide use of antibiotics in the population. Since bacterial and viral meningitis show opposite prognosis and different therapeutic strategies, new biochemical markers are required to promptly discriminate the etiology of the infection. These include serum procalcitonin and lactate in cerebrospinal fluid. The objective of this study will be to analyse the diagnostic accuracy of serum procalcitonin level and lactate in cerebrospinal fluid in comparison to the results of the bacterial culture. An observational, prospective and multicenter study will be performed. It will be coordinated by the Santa Creu i Sant Pau's Hospital, based on the data obtained from third level Spain hospitals' patients with clinical and biochemical suspicion of acute meningitis. Sensitivity, specificity, positive and negative predictive value of serum procalcitonin and lactate in cerebrospinal fluid will be calculated. Cut-off points that provide the highest diagnostic yield will be defined. The results and conclusions derived from this study will allow us to approximate the usefulness of serum procalcitonin level and lactate in cerebrospinal fluid in the diagnosis,empirical treatment plan and evolution of bacterial meningitis.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Català
Titulación: Medicina [2502442]
Plan de estudios: Grau en Medicina [1192]
Documento: Treball final de grau ; Text



40 p, 590.4 KB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Trabajos de Fin de Grado > Facultad de Medicina. TFG

 Registro creado el 2017-10-27, última modificación el 2023-07-02



   Favorit i Compartir