Efectividad de la musicoterapia sobre la ansiedad del paciente crítico durante el weaning
Martínez Rodríguez, Cristina
Arreciado Marañón, Antonia, dir.
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Medicina

Títol variant: Efectivitat de la musicoterapia sobre l'ansietat del pacient crític durant el weaning
Títol variant: Effectiveness of music therapy on critically ill patient's anxiety during weaning
Data: 2016
Descripció: 32 pag.
Resum: Objetivo: Evaluar la efectividad de la musicoterapia sobre la ansiedad durante el destete de la ventilación mecánica invasiva en pacientes adultos críticos. Material y Método: Ensayo clínico aleatorizado en un hospital universitario de tercer nivel desde enero de 2017 a enero de 2018. La población de estudio serán los pacientes ingresados en la UCI del Área General y de Traumatología. Una muestra de 60 personas se distribuirá aleatoriamente en un grupo intervención y un grupo control. La intervención consistirá en una sesión musical de 30 minutos al día tres veces por semana, durante las pruebas de weaning. Cada paciente recibirá un mínimo de una sesión de musicoterapia y un máximo de 10. En la pre y post intervención se medirán parámetros fisiológicos relacionados con los signos de ansiedad (tensión arterial, frecuencia cardíaca y respiratoria, saturación parcial de oxígeno) además de la ansiedad percibida por el paciente recogida con el Cuestionario de Ansiedad Estado-Rasgo (STAI) de Spielberger. Se tendrá en cuenta el uso de analgesia, ansiolíticos y/o sedantes y el nivel de dolor medido con la Escala de Conductas Indicadoras de Dolor (ESCID). En el análisis de datos se empleará el programa informático SPSS versión 22. 0. Las diferencias significativas (p<0,05) entre variables se examinarán mediante el índice de Pearson, el test ANOVA y la prueba t-Student. Limitaciones: Uso del Cuestionario de Ansiedad Estado-Rasgo (STAI) de Spielberger, el cual requiere la colaboración activa del paciente. Relevancia clínica: Asumiendo resultados favorables, la musicoterapia reducirá la frecuencia y tiempo empleado en la administración de ansiolíticos y facilitará el proceso de weaning.
Resum: Objectiu: Avaluar l'efectivitat de la musicoteràpia sobre l'ansietat durant el weaning en pacients adults crítics. Material y Mètode: Assaig clínic aleatoritzat a un hospital universitari de tercer nivell des de gener de 2017 fins a gener de 2018. La població d'estudi seran els pacients ingressats a la UCI de l'Àrea General y de Traumatologia. Una mostra de 60 persones es distribuirà aleatòriament en un grup intervenció i un grup control. La intervenció consistirà en una sessió musical de 30 minuts al dia tres cops per setmana, durant les proves de weaning. Cada pacient rebrà un mínim d'una sessió de musicoteràpia i un màxim de 10. En la pre i post intervenció es mesuraran els paràmetres fisiològics relacionats amb els signes d'ansietat (tensió arterial, freqüència cardíaca i respiratòria, saturació parcial d'oxigen), a més de l'ansietat percebuda pels pacients recollida amb el Qüestionari d'Ansietat Estat-Tret (STAI) de Spielberger. Es tindrà en compte l'ús d'analgèsia, ansiolítics i/o sedants i el nivell de dolor mesurat amb l'Escala de Conductes Indicadores de Dolor (ESCID). En la anàlisis de dades s'utilitzarà el programa informàtic SPSS versió 22. 0. Les diferències significatives (p<0,05) entre variables s'examinaran mitjançant l'índex de Pearson, el test ANOVA i la prova t-Student. Limitacions: Aplicació del Qüestionari d'Ansietat Estat-Tret (STAI) de Spielberger, que requereix la col·laboració activa del pacient. Rellevància clínica: Acceptant resultats favorables, la musicoterapia reduirà la freqüència i el temps utilitzat en l'administració d'ansiolítics a més de facilitar la desvinculació del respirador.
Resum: Objective: Evaluate the effectiveness of music therapy on anxiety during weaning from mechanical ventilation in critically ill adult patients. Material y Methods: Randomized controlled trial in a third level university hospital from January 2017 to January 2018. The study population will be patients hospitalized in the General and Traumatology ICU's. A sample of 60 subjects will be distributed among music group and control group. The intervention will consist in a 30 minutes musical session per day, three times per week during weaning trials. Each patient will receive a minimum of one music therapy session and a maximum of 10. During pre and post-intervention, physiological parameters related to anxiety responses will be measured (blood pressure, heart rate, respiratory rate, oxygen saturation), in addition to the patient's subjective anxiety employing the Spielberger State-Trait Anxiety Inventory (STAI). Analgesia, anxiolytic and/or sedative medication use will be taken into account, as well as the pain collected by the Scale of Behavior Indicators of Pain (ESCID). Data analysis will be conducted using SPSS 22. 0. Significant differences (p<0,05) between measures will be examined by Pearson's Index, ANOVA test and Student's t-distribution. Limitations: Application of the Spielberger State-Trait Anxiety Inventory (STAI), an instrument which requires the patients' active collaboration. Significance for clinical practice: Accepting favorable results, music therapy will reduce the frequency and time spent in anxiolytics administration and will facilitate the weaning process.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà
Titulació: Infermeria [2500891]
Pla d'estudis: Grau en Infermeria [830]
Document: Treball final de grau ; Text



32 p, 407.2 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Medicina. TFG

 Registre creat el 2017-12-18, darrera modificació el 2022-05-01



   Favorit i Compartir