Estudio exploratorio sobre los centenarios en la ciudad de Barcelona
Cabré, Anna, 1943-
Smilges, Alfredo
Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Estudis Demogràfics

Publicació: Bellaterra Centre d'Estudis Demogràfics 1985
Descripció: 22 pag.
Resum: Per encàrrec de l'Institut Municipal de la Salut, els autors portaren a terme un estudi exploratori sobre la població de centenaris de la ciutat de Barcelona. El treball es realitzà partint de les dades del Padró Municipal d'Habitants i mitjançant la tècnica de l'entrevista oberta. Les conclusions principals de l'estudi són:que el nombre de centenaris reals és molt inferior als 150 inicialment detectats, tant per la gran incidència de defuncions a aquestes edats com pel gran nombre de persones de les quals l'edat era incorrecta. 2) que una majoria de centenaris no es trobaven en condicions físiques o psíquiques de ser entrevistats. 3) que fins i tot quan l'entrevista era possible, aquesta prenia característiques particulars, que la feien més propera al monòleg que al diàleg. Per tot això, l'informe que es presenta desaconsella la continuació de l'estudi, encara que recomenant l'aplicació de la mateixa tècnica a altres grups d'edats (p. e. persones al voltant de l'edat de jubilació). L'estudi aporta, així mateix, taules estadístiques sobre els centenaris "confirmats".
Resum: Por encargo del Intituto Municipal de la Salud, los autores llevaron a cabo un estudio exploratorio sobre la población de centenarios de la ciudad de Barcelona. Dicho estudio se llevó a cabo partiendo de los datos del Padrón Municipal de Habitantes y mediante la técnica de la entrevista abierta. Las conclusiones del estudio son 1) que el número de centenarios reales es muy inferior a los 150 inicialmente detectados, tanto por lo elevado de los fallecimientos a estas edades como por el gran número de personas cuya edad era incorrecta 2) que una mayoría de centenarios no se hallaban en condiciones físicas o psíquicas de ser entrevistados. 3) que incluso en los casos en que la entrevista era posible, esta revestía características particulares, que la hacían más cercana al monólogo que al diálogo. Por todo ello, el informe que se presenta desaconseja la continuación del estudio, aún recomendando la aplicación de la misma técnica a otros grupos de edades (p. e. personas rondando la edad de la jubilación). El estudio acompaña, asímismo, tablas sobre los centenarios "confirmados".
Resum: Barcelona's Municipal Institute of Health asked the authors to carry out an exploratory study on centenarians in the city. The study was based on the data of the Municipal Register of Inhabitants and used a technique of open interviews. The study concludes that: 1) the number of actual centenarians is much lower than the 150 initially censused, because of high mortality at these ages and because of the many errors in birthdate recording;2) a large majority of the centenarians were not found to be in good enough physical or psychological condition to go through an interview. 3) even when the interview was possible, the centenarians proved more inclined to monologue than to dialogue. Due to these reasons, the report recomended to discontinue the study, while being favorable to the same technique when used for other age groups (such as persons near retirement). The study also shows statistical tables on the centenarians whose true age had been confirmed.
Resum: Sur commande de l'Institut Municipal de la Santé, les auteurs ont réalisé une étude exploratoire sur les centenaires à Barcelone. Cette étude s'est faite à partir des données du Registre Municipal d'Habitants et par la technique de l'entretien non-dirigé. En voici les conclusions principales:1) le nombre réel des centenaires est très inférieur aux 150 qui avaient été initialment repérés; ceci est dû tant a l'importance des décès à ces âges comme au grand nombre d'erreurs sur l'âge. 2) une majorité des vrais centenaires ne se trouvait pas dans les conditions physiques ou psychiques qui leur permettraient de participer à un entretien. 3) même dans les cas où l'entrevue était possible, celle-ci tenait, de leur part, plus du monologue que du dialogue. Por toutes ces raisons, le rapport que nous présentons ici déconseille la continuation de l'etude tout en recomandant l'application de la même technique à d'autres groupes d'âge (par exemple, les personnes aux alentours de l'age de la retraite). L'étude présente aussi des tableaux statistiques sur les centenaires dont l'âge a été confirmé.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà
Col·lecció: Papers de demografia (Centre d'Estudis Demogràfics) ; 5
Document: Working paper
Matèria: Distribució per edats (Demografia) ; Casos, Estudis de ; Barcelona (Catalunya)22 p, 682.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Documents de recerca > Working papers

 Registre creat el 2017-12-18, darrera modificació el 2022-05-01   Favorit i Compartir