Tècnica de Muraine per a DMEK : anàlisi comparativa amb la tècnica estàndard
Pedemonte Sarrias, Eduard
Gris Castellón, Óscar, dir.
García Arumí, José, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Cirurgia)
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Cirurgia

Publicació: [Bellaterra] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2017
Descripció: 1 recurs en línia (178 pàgines) : il·lustracions, gràfics
Resum: La queratoplàstia endotelial de la membrana de Descemet (DMEK) és la tècnica d'elecció actual per al tractament de l'edema corneal irreversible. Després que Melles la desenvolupés el 2006, Muraine va proposar el 2013 una tècnica alternativa per a la dissecció i implantació de l'empelt. Aquesta tècnica aportava dues novetats: la hidrodissecció amb trepanació parcial i curvatura corneal invertida del teixit donant i el plegament de l'empelt amb l'endoteli a la seva cara interna, que afavoria la protecció de l'endoteli i la tendència natural de l'empelt a desplegar-se a la cambra anterior del receptor. L'objectiu d'aquesta tesi doctoral és comparar la tècnica de Muraine amb la tècnica estàndard analitzant-ne la densitat de cèl·lules endotelials (DCE) i agudesa visual (AV) postoperatòries, els temps quirúrgics i les complicacions intraoperatòries i postoperatòries. Es va dur a terme un estudi de cohorts prospectiu observacional multicèntric en la pràctica clínica habitual a l'Hospital Universitari MútuaTerrassa i l'Institut de Microcirurgia Ocular. El seguiment postoperatori va ser de sis mesos, amb controls com a mínim l'endemà, al cap d'una setmana i al cap d'un, tres i sis mesos de la cirurgia. Es van incloure 27 ulls de 20 pacients al grup de la tècnica Estàndard i 42 ulls de 40 pacients al grup intervingut amb la tècnica Muraine. La DCE als sis mesos va ser de 1488 (1337-1679) cèl·lules/mm2 al grup Estàndard i de 1170 (734-1614) cèl·lules/mm2 al grup Muraine (P=0. 10). L'AV mitja als sis mesos va ser de 0. 89 al grup Estàndard i 0. 79 al grup Muraine, en l'escala decimal (P=0. 19). Al voltant del 80% van assolir una AV de 0. 5 o més i el 50-70%, 0. 8 o més. Es va observar que la DCE i el percentatge de pèrdua de DCE al mes de la cirurgia eren equivalents als de la tècnica estàndard. El percentatge de pèrdua de DCE als sis mesos va ser superior amb la tècnica de Muraine, si bé la DCE va ser clínicament comparable. L'AV assolida als sis mesos va ser equivalent. La tècnica de Muraine va ser tan segura com la tècnica estàndard per a l'obtenció de l'empelt. La incidència de complicacions intraoperatòries amb l'empelt preparat amb la tècnica de Muraine en ulls amb facoemulsificació no complicada no va ser estadísticament superior. La dissecció de l'empelt amb la tècnica de Muraine va ser més lenta. El desplegament, per contra, va ser lleugerament més ràpid. Totes dues tècniques van tenir una taxa elevada de supervivència de l'empelt. La complicació postoperatòria més freqüent en ambdós grups va ser l'edema macular quístic. Els empelts dissecats amb la tècnica de Muraine van tenir una major incidència de necessitat de reinsuflació.
Resum: Descemet's membrane endothelial keratoplasty (DMEK) is the current gold standard treatment for irreversible corneal oedema. After Melles developed this technique in 2006, Muraine proposed in 2013 an alternative technique for the dissection and implantation of the graft. Its main contributions were: hidrodissecting the graft from a partially trephined, inverted donor tissue, and folding the graft over the endothelial side, which favoured the protection of endothelial cells and the graft's natural tendency to unfold in the receptor's anterior chamber. The purpose of this doctoral thesis is to compare Muraine's technique to the Standard through analysis of the postoperative endothelial cell density (ECD) and visual acuity (VA), surgical time, and intraoperative and postoperative complications. An observational, multicentric, prospective, cohorts trial was carried out in Hospital Universitari MútuaTerrassa and Institut de Microcirurgia Ocular in a daily praxis basis. There were follow-up controls over the six months following the surgery, at least at day one, first week and first, third and sixth months. Twenty-seven eyes from 20 patients were included in the Standard technique group. Forty-two eyes from 40 patients were included in the Muraine's technique group. The ECD at six months was 1488 (1337-1679) cells/mm2 for the Standard group and 1170 (734-1614) cells/mm2 for Muraine's group. The mean VA at six months was 0. 89 for the Standard group and 0. 79 for Muraine's group, in the decimal scale (P=0. 19). Around 80% of the eyes reached a VA of 0. 5 or higher and 50-70%, 0. 8 or higher. The ECD and the percentage of ECD loss with Muraine's technique at the first month after surgery were equivalent to the Standard technique's. The percentage of ECD loss at six months was higher with Muraine's technique, although the ECD was clinically comparable. The VA achieved at six months was equivalent. Muraine's technique was as safe as the Standard technique for the graft dissection. The incidence of intraoperative complications among the eyes with uncomplicated phacoemulsification was not statistically higher with Muraine's technique. The graft dissection with Muraine's technique was slower. Conversely, the unfolding was slightly faster. Both techniques had a high graft survival rate. The most frequent postoperative complication in both groups was cystoid macular oedema. The grafts dissected with Muraine's technique had a higher incidence of need for rebubbling.
Nota: Tesi. Doctorat. Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Cirurgia. 2017
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Tesi doctoral ; Versió publicada
Matèria: Còrnia ; Cirurgia
ISBN: 9788449070969

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/405259


177 p, 4.3 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2018-01-29, darrera modificació el 2022-07-10



   Favorit i Compartir