Les nanopartícules d'or poden alterar el sistema immunitari dels peixos
Teles, Mariana (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia)
Balasch Alemany, Joan Carles (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia)
Soares, A. M. V. M.
Guimarães, L.
Oliveira, M.
Tort Bardolet, Lluís (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia)

Título variante: Las nanopartículas de oro pueden alterar el sistema inmunitario de los peces
Título variante: Gold nanoparticles can alter fish immune system
Fecha: 2017
Resumen: Les nanopartícules d'or (AuNP) s'utilitzen habitualment en aplicacions d'alta tecnologia, però encara en sabem poc dels seus efectes en el medi ambient, i, especialment, en els organismes aquàtics. Investigadors de la UAB i la Universitat d'Aveiro (Portugal) han estudiat com afecten a l'orada (Sparus aurata), una de les especies comercial més importants en Europa. Els resultats indiquen que quan les AuNP dissoltes a l'aigua entren a l'organisme, els peixos poden patir variacions en els nivells d'hormones que, com el cortisol, regulen la resposta a l'estrès, i també alteracions en l'expressió de gens vinculats al sistema immunitari. Aquests resultats porten als investigadors a alertar sobre l'impacte potencial de les nanopartícules en els peixos marins.
Resumen: Las nanopartículas de oro (AuNP) se utilizan habitualmente en aplicaciones de alta tecnología, pero la información sobre sus efectos en el medio ambiente y en particular en los organismos acuáticos es escasa. Investigadores de la UAB y la Universidad de Aveiro (Portugal) han estudiado cómo afectan a la dorada (Sparus aurata), una de las especies comerciales más importantes en Europa. Los resultados indican que cuando las AuNP disueltas en el agua entran en el organismo, los peces pueden sufrir variaciones en los niveles de hormonas que, como el cortisol, regulan la respuesta al estrés, y también alteraciones en la expresión de genes vinculados al sistema inmunitario.  Estos resultados llevan a los investigadores a alertar sobre el potencial impacto de las nanopartículas en los peces marinos.
Resumen: Gold nanoparticles (AuNP) are among the most used nanoparticles in high technology applications. However, there is still little information about their effect on the environment and, particularly, on aquatic organisms. Researchers from the UAB and the University of Aveiro, Portugal, have studied how these nanoparticles affect Sparus aurata (gilthead sea bream), a very important commercial fish species in Europe. The results indicate that when AuNP float freely in the water and enter these fishes, they can cause changes in the levels of hormones that regulate stress response, such as cortisol. AuNP also induced changes in the expression of genes associated with immune responses. For this reason, researchers warn about the potential impact of these nanoparticles on marine fishes.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català, Castellà i Anglès
Documento: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicado en: UAB divulga, Novembre 2017, p. 1-3, ISSN 2014-6388



Català
3 p, 1005.3 KB

Español
2 p, 627.7 KB

English
2 p, 588.0 KB

El registro aparece en las colecciones:
Artículos > Artículos publicados > UAB Divulga
Artículos > Artículos de divulgación

 Registro creado el 2018-02-12, última modificación el 2023-10-01



   Favorit i Compartir