Llegir la paraula i el món : literacitat crítica en els estudis socials a l'educació primària / autor: Breogán Tosar Bacarizo ; director: Dr. Antoni Santisteban Fernández.
Tosar Bacarizo, Breogán, autor.
Santisteban, Antoni, supervisor acadèmic.
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Didàctica de la Llengua, de la Literatura i de les Ciències Socials.

Publicació: [Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2017.
Descripció: 1 recurs en línia (311 pàgines)
Resum: Aquesta tesi doctoral explora el fenomen de la manca de crítica i creativitat en la interpretació dels textos i la proposta d'accions socials a l'educació primària. La investigació qualitativa es fonamenta en el marc teòric dels Nous Estudis de Literacitat, per entendre com la literacitat crítica podria ajudar els professors i els estudiants en la interpretació i presa d'accions de justícia social. L'anàlisi desenvolupa una aproximació crítica als usos de la literacitat o alfabetització a l'aula de sisè a cinc escoles de primària a Barcelona, Rubí i Terrassa. El procés educatiu d'aprenentatge dels coneixements socials i "llegir el món" s'explora des dels interessos dels estudiants pel que fa a la seva participació en les pràctiques de literacitat en el context social de l'aula. L'anàlisi de les dades revela que la literacitat crítica és essencial per tal de crear significats i interpretacions del món. S'entén no com un mètode, sinó com una forma de ser. D'una banda, es requereix i celebra el paper central del mestre en la construcció de l'experiència d'aprenentatge. D'altra banda, es faculta els nens que l'agència per resoldre els problemes socials. Aquesta investigació crítica i interpretativa tracta de la literacitat crítica en els estudis socials a l'aula de primària. Els objectius són identificar i analitzar la naturalesa d'aquest tipus d'alfabetització en el sisè grau. Es basa en el marc dels Nous Estudis de Literacitat i en la pedagogia crítica a través de les nocions de transformació d'un mateix i de la millora de les estructures socials injustes.
Resum: This PhD dissertation explores the phenomenon of the lack of criticism and creativity in interpreting texts and taking social actions in elementary education. This qualitative research takes New Literacy Studies' framework in order to understand how using critical literacy could help teachers and students in taking social justice actions. The analysis develops a critical approach to the uses of literacy in the sixth-grade classroom in five elementary schools in Barcelona, Rubí and Terrassa. The educative process of learning social knowledge and "reading the world" is explored from the students' interests regarding their participation in literacy practices in the social context of the classroom. The data analysis reveals that critical literacy is essential in order to create meanings and understandings of the world. It is understood not as a method, but as a way of being. On one hand, it requires and celebrates the central role of the teacher in the construction of learning experience. On the other hand, it empowers children to have the agency to solve social problems. This interpretative and critical research is about critical literacy in the social studies elementary classroom. The aims are to identify and analyze the nature of this kind of literacy in sixth grade. It is based on the New Literacy Studies' framework and on critical pedagogy by means of the notions of transformation of oneself and the improvement of unfair social structures.
Nota: Tesi. Doctorat. Universitat Autònoma de Barcelona. 2017.
Nota: Departament responsable de la tesi: Departament de Didàctica de la Llengua, de la Literatura i de les Ciències Socials.
Nota: Premi Extraordinari de Doctorat concedit pels programes de doctorat de la UAB per curs acadèmic 2017-2018
Drets: L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Llengua: Català.
Document: Tesis i dissertacions electròniques. ; doctoralThesis ; publishedVersion
Matèria: Ciències socials ; Ensenyament primari.
ISBN: 9788449072383

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/409730


312 p, 5.1 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2018-02-20, darrera modificació el 2019-03-12   Favorit i Compartir