Prevalença de la fragilitat i la sarcopènia a l'atenció primària : relació amb l'estat cognitiu del pacient / doctorand: Xavier Rojano i Luque ; directora de tesi: Rosa Monteserín Nadal ; tutor de tesi: Ignasi Bolíbar Ribas
Rojano i Luque, Xavier, autor.
Monteserín Nadal, Rosa, supervisor acadèmic.
Bolibar i Ribas, Ignasi, supervisor acadèmic.
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Pediatria, d'Obstetrícia i Ginecologia i de Medicina Preventiva

Publicació: [Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2017.
Descripció: 1 recurs en línia (229 pàgines)
Resum: Introducció: La fragilitat és un estat de vulnerabilitat que predisposa a tenir esdeveniments adversos de salut com ara pèrdua d'autonomia, institucionalització i mort, malgrat tot no hi ha una definició operativa que es prengui com a referència i s'utilitzen diferents instruments per a la seva avaluació. La sarcopènia definida com una alteració de la massa i funció muscular també s'ha associat a esdeveniments adversos de la salut. L'objectiu d'aquesta tesi és determinar la prevalença de fragilitat i sarcopènia amb diferents instruments, i avaluar l'impacte dels problemes cognitius sobre la detecció i prevalença de la fragilitat. Mètodes: La població objecte d'estudi són les persones de 65 anys o més no institucionalitzades que no estiguin en les etapes finals de la vida. Es van seleccionar mitjançant mostreig aleatori d'un registre d'usuaris de l'Atenció Primària, estratificant en funció de la presència de problemes cognitius. S'han seleccionat instruments per detectar la fragilitat que poguessin ser utilitzats a l'atenció primària. L'avaluació de la sarcopènia s'ha realitzat seguint els criteris de l'European Working Group of Sarcopenia in Older People (EWGSOP) Resultats: La prevalença de fragilitat amb els criteris de Sheerbrooke és del 64%. Amb la resta de criteris oscil·la entre el 4% i el 34%. Les prevalences amb els instruments basats en el fenotip físic son més baixes i estables fins els 80 anys, mentre que amb els instruments multidimensionals són més elevades i s'incrementen més precoçment. Els problemes cognitius són el factor de risc més importants per la fragilitat i afecten negativament la concordança dels instruments utilitzats. Els criteris de Sheerbrooke no concorden amb la resta d' instruments. En persones sense problemes cognitius les concordances dels altres instruments en general és bona, sent més alta entre instruments de la mateixa classe. La prevalença de sarcopènia és del 19% (3% en homes i 30% en dones) i s'incrementa amb l'edat sense que la presència de problemes cognitius afecti la prevalença. Conclusions: La prevalença de fragilitat varia ostensiblement en funció de l'instrument utilitzat i de la presència de problemes cognitius. La prevalença de la sarcopènia es veu afectada principalment pel sexe. En persones sense problemes cognitius l'ús d'instruments de detecció de fragilitat de la mateixa classe en general afecta poc els resultats.
Resum: Introducción: La fragilidad es un estado de vulnerabilidad que predispone a tenir aconteciomientos adversos de salud como pérdida de autonomia, institucionalización y muerte, aunque no hay una definición operativa que se tome como referencia y se utilizan diferentes instrumentos para su evaluación. La sarcopénia definida como una disminución de la masa y función muscular también se ha asociado a acontecimientos adversos de salud. El objetivo de esta tesis es determinar la prevalencia de fragilidad y sarcopènia con diferentes instrumentos y evaluar el impacto de los problemas cognitivos sobre la prevalencia y detección de la fragilidad. Métodos: La población objeto de estudio está constituida por personas no institucionalizadas de 65 años o más que no estén en la etapa de final de vida. La muestra se ha seleccionado a partir del registru de usuarios de un centro de atención primaria mediante muestreo aleatorio estratificado en función de la presencia de problemas cognitivos. Se han seleccionado instrumentos para avaluar la fragilidad que pudieran ser utilizados en atención primaria. La evaluación de la sarcopenia se ha realitzado siguiendo los criterios del European Working Group of Sarcopenia in Older People (EWGSOP). Resultados: La prevalencia de fragilidad con los criterios de Sheerbrooke es del 64%. Con el resto de criterios oscila entre el 4% y el 34%. La prevalencias con los instrumentos basado en el fenotipo físico son más bajas y estables hasta los 80 años, mientras que con los instrumentos multidimensionales son más elevadas y se incrementan más precozmente. Los problemas cognitivos son el factor de riesgo más importante de fragilidad, y afectan negativamente la concordancia de los instrumentos utilizados. Los criterios de Sheerbrooke no concuerdan con el resto de instrumentos. En personas sin problemas congitivos las concordancias del resto de instrumentos es buena en general, especialmente entre isntrumentos del mismo tipo. La prevalencia de sarcopènia es de l 19% (3% en hombres, 30% en mujeres) y se incrementa con la edad, sin que la presencia de problemas cognitivos afecte su prevalencia. Conclusiones: La prevalencia de fragilidad varia ampliamente en función del instrumento utilizado y de la presencia de problemes cognitives. La valenciàcia de sarcopènia se ve afectada principalmente por el sexo. En personas sin problemas cognitivos el uso de instrumentos de detección de fragilidad de la misma clase en general afecta poco los resultados.
Resum: Introduction: Frailty is a state of vulnerability that predisposes to adverse health outcomes as loss of autonomy, institutionalization and death. Nevertheless currently there is no operative definition that could be considered a gold standard, and several tools are used to their assessment. Sarcopenia defined as a reduction in both, muscle mass and muscle function also has been linked to adverse health outcomes. The aim of this thesis is to assess the prevalence of frailty and sarcopenia with different tools and to assess the impact of cognitive issues over frailty prevalence and its detection. Methods: The study population is made by community-dwelling elderly persons over 65, not it the end-of-life stage. Sample has been drawn from the registry of users of a primary care center using a randomized stratified sampling according to the presence of cognitive issues. We have selected tools to detect frailty that could be used in primary care. Sarcopenia assessment has been done according to the European Working Group of Sarcopenia in Older People (EWGSOP) criteria. Results: Frailty prevalence according to Sheerbrooke criteria is 64%, fluctuating between 4% and 34% with the other tools. Prevalence with tools relaying in the physical phenotype is lower and stable until 80's, whereas with multidimensional tools is higher and rises early. Cognitive issues are the most important risk factor for frailty and worsen agreement between tools. Shreerbrooke criteria has no agreement with the other tools. In persons without cognitive problems agreement between tools is good, being higher between tools of the same class. Prevalence of sarcopènia is 19% (3% in men, 30% in women) and increases with age, but cognitive issues does not affect its prevalence. Conclusions: Frailty prevalence changes widely according to the tool used and the presence of cognitive problems. Sex is the main factor affecting sarcopenia prevalence. In persons without cognitive problems the use of frailty instruments of the same kind has little impact over the results.
Nota: Tesi. Doctorat. Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Pediatria, d'Obstetrícia i Ginecologia i de Medicina Preventiva. 2017.
Drets: L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Llengua: Català
Document: Tesis i dissertacions electròniques. ; doctoralThesis ; publishedVersion
Matèria: Fragilitat ; Cognició ; Aspectes fisiològics
ISBN: 9788449073540

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/456032


230 p, 4.1 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2018-02-21, darrera modificació el 2020-11-15   Favorit i Compartir