Estudi de la implantació de cobertes mosaic al Zoo de Barcelona
Folch, Marc
García, Juan
Solé, Ramon
Rieradevall, Joan, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Petit Boix, Anna, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Hierro Gutiérrez, Almudena, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Física)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Date: 2017
Description: 182 pag.
Abstract: Actualment, el 54% de la població mundial resideix en àrees urbanes i és previst que el 2050 s'arribi al 66%. Amb aquest creixement de la població urbana s'incrementarà també el consum d'energia, aliments i aigua. Doncs, és coherent buscar solucions dins els espais urbanitzats per minimitzar la demanda d'aquests imputs. El plantejament principal d'aquest estudi és analitzar les cobertes dels edificis d'un espai delimitat, el Zoo de Barcelona, i, un cop analitzat, plantejar la implantació de diverses tipologies de cobertes per a augmentar l'autosuficiència d'aquesta institució. A través de la caracterització i anàlisi de la superfície potencial de les cobertes dels diferents edificis del Zoo, s'han plantejat i calculat tres possibles escenaris -de captació hídrica, energètic i alimentari- a implantar. En el cas de l'escenari de captació hídrica, només s'obté un 1% d'autosuficiència, mentre que en el cas de l'alimentari, l'aplicació de cultius hidropònics proporciona una autosuficiència cinc vegades major que la quantitat consumida. En l'escenari energètic es contemplen dos vectors, el fotovoltaic i el tèrmic, que aporten un grau d'autosuficiència del 3,25% i del 20,36%, respectivament, tenint en compte que només es poden aplicar en dues cobertes degut a l'elevat nombre de factors limitants. Amb aquestes dades, es contempla l'aplicació d'un escenari mixt a l'edifici Aviari, obtenint una autosuficiència del 93% referent a recursos hídrics i del 100% amb energia fotovoltaica respecte els consums de l'edifici; i del 62% respecte el total de producció alimentària del zoo. D'aquí se'n conclou que la captació d'aigües pluvials és irrellevant respecte el consum de recursos hídrics del Zoo, el grau de generació d'energia és suficientment significatiu com per a contemplar-lo; i l'aplicació de cultius hidropònics d'enciam és el que major autosuficiència aporta.
Abstract: Actualmente, el 54% de la población mundial reside en áreas urbanas y está previsto que en 2050 alcance el 66%. Con este crecimiento de la población urbana se incrementará también el consumo de energía, alimentos y agua. Entonces, es coherente buscar soluciones dentro de los espacios urbanizados para minimizar la demanda de estos inputs. El planteamiento principal de este estudio es analizar las cubiertas de los edificios de un espacio delimitado, el Zoo de Barcelona, y, una vez analizado, plantear la implantación de diversas tipologías de cubiertas para aumentar la autosuficiencia de esta institución. A través de la caracterización y análisis de la superficie potencial de las cubiertas de los diferentes edificios del Zoo, se han planteado y calculado tres posibles escenarios -de captación hídrica, energético y alimentario- a implantar. En el caso del escenario de captación hídrica, sólo se obtiene un 1% de autosuficiencia, mientras que en el caso de la alimentación, la aplicación de cultivos hidropónicos proporciona una autosuficiencia cinco veces mayor que la cantidad consumida. En el escenario energético se contemplan dos vectores, el fotovoltaico y el térmico, que aportan un grado de autosuficiencia del 3,25% y del 20,36%, respectivamente, teniendo en cuenta que sólo se pueden aplicar en dos cubiertas debido al elevado número de factores limitantes. Con estos datos, se contempla la aplicación de un escenario mixto en el edificio Aviario, obteniendo una autosuficiencia del 93% referente a recursos hídricos y del 100% con energía fotovoltaica respecto a los consumos del edificio; y del 62% respecto del total de producción alimentaria del Zoo. De aquí se concluye que la captación de aguas pluviales es irrelevante respecto al consumo de recursos hídricos del Zoo, el grado de generación de energía es suficientemente significativo como para contemplarlo; y la aplicación de cultivos hidropónicos de lechuga es el que mayor autosuficiencia aporta.
Abstract: Presently, a 54% of the world's population resides in urban areas and it is foreseen that this reaches 66% in 2050. This growth of the urban population will also increase the consumption of energy, food and water. Thus, it is coherent to look for solutions within the urban areas to minimize the demand of said inputs. The main approach of this report is to analyse the roofs of the buildings within a delimited area, the Barcelona Zoo and, once finished the analysis, set up the implementation of several types of roofs to increase de self-sufficiency of this institution. Throughout the characterization and analysis of the potential surface of the roofs of the different buildings of the Zoo, three possible scenarios have been set up and studied to be implemented -water collection, renewable energy and food production. Regarding water collecting, only a 1% of self-sufficiency is reached, while in the case of food production, the use of hydroponic crops gives a self-sufficiency five times higher than the consumed quantity. In the energy scenario two vectors are contemplated, photovoltaic and thermal power, that provide a self-efficiency of 3. 25% and 20. 36% respectively, taking into account that they can only be implemented in two roofs due to the high number of limiting factors. This data leads to consider the implementation of a mixed scenario in the "Aviari" building, which gives a 93% of self-sufficiency for water resources and a 100% with photovoltaic energy with respect to the consumptions of the building, and a 62% respect to the whole food consumption of the Zoo. It therefore follows that the rainwater collection system is not relevant compared to the water consumption of the Zoo, the energy generation is significant enough to be taken into account; and that the implementation of hydroponic lettuce crops is the one that adds more self-sufficiency.
Note: Aquest document conté originàriament altre material i/o programari només consultable a la Biblioteca de Ciència i Tecnologia.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Language: Català
Studies: Ciències Ambientals [2501915]
Study plan: Grau en Ciències Ambientals [959]
Document: Treball final de grau ; Text
Subject: Zoo de Barcelona ; Cobertes mosaic ; Sostenibilitat ; Eco-eficiència ; Energies renovables ; Cultius hidropònics



182 p, 8.5 MB

The record appears in these collections:
Research literature > UAB research groups literature > Research Centres and Groups (research output) > Experimental sciences > Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA)
Research literature > Bachelor's degree final project > Sciences Faculty

 Record created 2018-02-23, last modified 2022-09-14



   Favorit i Compartir