La reintroducció del conill de bosc (Oryctolagus cuniculus) a la Vall d'Alinyà
Recio Yus, Sofía
Soler Esplugas, Marc
Torrella Carbonero, David
Maneja, Roser, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Molina Gallart, David, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Pujantell Albos, Josep Antoni, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2017
Descripció: 100 pag.
Resum: El conill de bosc (Oryctolagus cuniculus) a la vall d'Alinyà presenta una situació crítica i moltes dificultats per a la seva recuperació. És percebut com a "plaga o animal en perill d'extinció" segons el territori. A més, s'ha dut a terme una reintroducció d'aquest mamífer que no ha tingut èxit. L'objectiu del present treball és fer un estudi de la situació del conill a la vall mitjançant la identificació de rastres i possibles caus, fent ús de càmeres de fototrampeig. A més, s'han elaborat entrevistes als diferents actors implicats. El nombre de conills observats a la vall ha resultat ser molt baix. L'estimació a la qual s'ha arribat és de deu exemplars. No obstant, s'han trobat diferents rastres al 75% de les zones visitades (a 6 de les 8 zones), així com possibles caus i antigues instal·lacions de reintroducció. A més, s'han obtingut diverses captures fotogràfiques de l'activitat del conill a la Vall del Mig, aconseguint identificar dos exemplars diferents. El fet de que la majoria de copròlits trobats a la vall tinguin un any o més d'antiguitat, corrobora que aquest animal va tenir presència a la vall en el passat, però ara viu una situació complicada i amb tendència a desaparèixer.
Resum: El conejo de bosque (Oryctolagus cuniculus) en el valle de Alinyà presenta una situación crítica y muchas dificultades para su recuperación. Es percibido como "plaga o animal en peligro de extinción" según el territorio. Además, se ha llevado a cabo una reintroducción de éste mamífero sin éxito. El objetivo del presente trabajo es hacer un estudio de la situación del conejo en el valle mediante la identificación de rastros y posibles madrigueras, haciendo uso de cámaras de fototrampeo. Además, se han elaborado diversas entrevistas a los diferentes actores implicados. El número de conejos observados en el valle ha resultado ser muy bajo. La estimación a la cual se ha llegado es de diez ejemplares. No obstante, se han encontrado diferentes rastros en el 75% de las zonas exploradas (en 6 de las 8 zonas), así como posibles madrigueras y antiguas instalaciones de reintroducción. Además, se han obtenido diversas capturas fotográficas de la actividad del conejo en la Vall del Mig, consiguiendo identificar dos ejemplares distintos. El hecho de que la mayoría de coprolitos hallados en el valle tengan un año o más de antigüedad, corrobora que este animal tuvo una gran presencia en el valle en el pasado, pero ahora vive una situación complicada, y con tendencia a desaparecer.
Resum: The European rabbit or Common rabbit (Oryctolagus cuniculus) in Alinyà Valley presents a critical situation and many difficulties for its recovery. It's perceived as a "plague" or as an "animal in danger of extinction", according to the territory. In addition, a reintroduction of this mammal has been carried out without success. The objective of this project is make a study of the situation of the rabbit in Alinyà Valley through the identification of traces and possible burrows, making use of cameras. In addition, various interviews have been made to the different actors involved. The number of rabbits seen in the Valley was very low. The estimation is 10 rabbits. However, different traces have been found in the 75% of the areas explored (in 6 of the 8 areas), as well as possible burrows and old reintroduction installations. Several photographic captures of the rabbit has been obtained in la Vall del Mig, identifying two different specimens. The fact is that most coprolites found in Valley were old. Approximately, they are one year old. It confirms that rabbits had a large presence in this area in the past, but now lives a hard situation, with tendency to disappear.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials i que es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original. Cal que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Pla d'estudis: Grau en Ciències Ambientals [959]
Document: Treball final de grau ; Text
Matèria: Conills -- Hàbits i conducta ; Conill de bosc ; Oryctolagus cuniculus ; Reintroducció ; Caus artificials ; Alinyà (Vall) ; Alt Urgell (Catalunya)Treball
100 p, 16.1 MB

Article
9 p, 1.7 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA)
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Ciències. TFG

 Registre creat el 2018-02-23, darrera modificació el 2022-05-01   Favorit i Compartir