Activitat, maternitat i paternitat a l'Europa Comunitària
Solsona, Montserrat
Treviño, Rocío
Centre d'Estudis Demogràfics

Publicación: Bellaterra Centre d'Estudis Demogràfics 1994
Resumen: Aquest article tracta alguns aspectes de la segregació del mercat laboral segons el gènere en relació a l'activitat, a l'atur i al treball a temps parcial, des d'una perspectiva que permet plantejar les conseqüències del concepte prevalent de maternitat i paternitat en el tipus de vinculació de les dones i els homes amb el mercat de treball en els diferents estats de l'Europa Comunitària. En el països del sud, on el canvi de comportament generacional en vers al treball assalariat i la família sembla del tot irreversible, els desnivells de les taxes d'activitat i d'atur que hi ha entre els homes i les dones, especialment notables en les etapes del cicle vital de major treball reproductiu són una proba evident de la configuració de gènere del mercat laboral. Als països del nord, els alts índexs de feminització del treball a temps parcial i la concentració d'aquestes treballadores a les edats centrals de la maternitat i paternitat, també revelen una segmentació dels llocs de treball en funció de la durada de les jornades laborals, que adjudica als homes el rol de treballador principal fora de casa mentre que situa a les dones a la periferia de l'activitat laboral.
Resumen: Este artículo trata algunos aspectos de la segregación del mercado laboral según el género en relación a la actividad, al paro y al trabajo a tiempo parcial desde una perspectiva que permite plantear las consecuencias del concepto prevalente de maternidad y paternidad en el tipo de vinculación de las mujeres y de los hombres al mercado laboral en los diferentes países de la Europa Comunitaria. En los países del sur, donde el cambio de comportamiento generacional en relación al trabajo asalariado y a la familia parece del todo irreversible, los desniveles de las tasas de actividad y de paro entre los hombres y las mujeres, especialmente notables en las etapas del ciclo vital de mayor trabajo reproductivo, son una prueba evidente de la configuración de género del mercado laboral. En los países del norte, los altos índices de feminización del trabajo a tiempo parcial y la concentración de este trabajo en las edades centrales de la maternidad y de la paternidad, también revelan una segmentación de los lugares de trabajo en función de la duración de las jornadas laborales, que adjudica a los hombres el rol de trabajador principal fuera del hogar mientras que sitúa a las mujeres en la periferia de la actividad laboral.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Català
Colección: Papers de demografia (Centre d'Estudis Demogràfics) ; 87
Documento: Working paper
Materia: Dones ; Treball ; Comunitat Econòmica Europea, Països de la ; Mares



21 p, 1.0 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ciencias sociales y jurídicas > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Documentos de investigación > Working papers

 Registro creado el 2018-03-01, última modificación el 2024-03-09



   Favorit i Compartir