És la salut un tema estrictament unitari? Curar, cuidar i condicionants socials de la salut
Subirats, Joan (Subirats i Humet) (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Govern i Polítiques Públiques)
Vilà, Antoni (Vilà Mancebo) (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Govern i Polítiques Públiques)

Additional title: ¿Es la salud un tema estrictamente sanitario? Curar, cuidar y condicionantes sociales de la salud
Additional title: Is health a purely sanitary subject? Care, heal and social determinants of health
Date: 2015
Abstract: Es tracta d'una contribució al voltant dels conceptes i les relacions de la salut i les polítiques socials en els últims anys. Per això, en primer lloc, es presenten les aportacions teòriques més rellevants sobre les necessitats, els satisfactors, els drets socials, la universalitat, les capacitats i autonomia, la qualitat de vida, la llibertat, la seguretat i la participació; així mateix s'analitzen els canvis conceptuals i institucionals (de l'enfocament de la malaltia a la salut i d'allò mèdic a allò social; els determinants socials de la salut) que han contribuït a un canvi de paradigma. A continuació es tracten les noves tendències en polítiques socials, especialment les relacionades amb l'atenció a les persones que necessiten cures de llarga durada i la perspectiva sociosanitària. Finalment, s'exposa la situació de la salut i la desigualtat a Catalunya i es presenten algunes experiències.
Abstract: Se trata de una contribución en torno a los conceptos y las relaciones de la salud y las políticas sociales en los últimos años. Para ello, en primer lugar, se presentan las aportaciones teóricas más relevantes sobre las necesidades, los satisfactores, los derechos sociales, la universalidad, las capacidades y autonomía, la calidad de vida, la libertad y la seguridad y la participación, así mismo se analizan los cambios conceptuales e institucionales (del enfoque de la enfermedad a la salud y de lo médico a lo social; los determinantes sociales de la salud) que han contribuido a un cambio de paradigma. A continuación se tratan las nuevas tendencias en políticas sociales, especialmente las relacionadas con la atención a las personas que precisan cuidados de larga duración y la perspectiva sociosanitaria. Finalmente, se expone la situación de la salud y la desigualdad en Cataluña y se presentan algunas experiencias.
Abstract: This article is a contribution on the concepts and relation between health and recent social policies. Firstly, some concepts are explored, such as theoretical contributions about needs, satisfiers, social rights, universality, capacities and autonomy, quality of life, freedom and security, participation, as well as an analysis on conceptual and institutional changes that have contributed to a change of paradigm (from illness to health and from a medical perspective to a social perspective and the social determinants of health). Secondly, new tendencies in social policy are discussed, specially those related with patients requiring longterm care and the social and health care attention. Finally, some experiences are presented to show the current situation of inequality in Catalonia.
Rights: Tots els drets reservats
Language: Català
Document: article ; recerca ; publishedVersion
Subject: Salut ; Polítiques socials ; Serveis socials ; Sociosanitari ; Condicionants socials de la salut ; Salud ; Políticas sociales ; Servicios sociales ; Sociosanitario ; Condicionantes sociales de la salud ; Health ; Social policies ; Social services ; Social and health care ; Social determinants of health
Published in: Revista de treball social, Núm. 206 (Desembre 2015) , p. 9-22, ISSN 0212-7210

Adreça alternativa: https://www.tscat.cat/continguts/publicacions?qt-publicacions=1#qt-publicacions


Català
14 p, 195.1 KB

Español
14 p, 202.2 KB

The record appears in these collections:
Research literature > UAB research groups literature > Research Centres and Groups (research output) > Social and Legal Sciences > Instituto de Gobierno y Políticas Públicas (IGOP)
Articles > Research articles
Articles > Published articles

 Record created 2018-03-09, last modified 2020-08-09   Favorit i Compartir