Diagnòsi socioambiental del Camí de Cavalls de Menorca : sector sud-oest
Alsina Samaniego, Adrià
Bordonaba Vilanova, Oriol
Corbera, Jordi
Olivella Samper, Max
Ariza Sole, Eduard tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Hierro Gutiérrez, Almudena, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Física)
Rieradevall, Joan, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Additional title: Diagnosi socioambiental del sector sud-oest del Camí de Cavalls de Menorca
Date: 2017
Description: 305 pag.
Abstract: El Camí de Cavalls de Menorca és un camí rural que recorre tot el litoral de l'illa amb una extensió de 185 km. La primera referència escrita sobre el camí data de 1682 i ha tingut un ús tan militar com civil des dels seus orígens fins al final de la guerra civil espanyola (1939). A partir de llavors el camí va entrar en una fase de decadència i desús que va provocar a partir dels anys 80 una sèrie de mobilitzacions ciutadanes que van desembocar en la titularitat i gestió pública del camí des de l'any 2000. Aquesta posada en valor del camí i el seu patrimoni així com la gran importància del turisme en el camí i en el conjunt de l'illa fan necessària la realització d'aquest estudi per tal de determinar l'estat de conservació en el qual es troba el camí. En el present projecte s'ha realitzat un estudi de la qualitat de l'estat del sector sud-oest del Camí de Cavalls de Menorca a nivell ambiental i de l'opinió i percepció sobre el camí dels seus usuaris i principals actors implicats en el seu ús i gestió. L'any 2008 es va desenvolupar un sistema d'indicadors amb l'aplicació del qual es va fer una primera diagnosi de l'àmbit d'estudi i un dels objectius d'aquest projecte ha sigut una nova aplicació d'aquest sistema d'indicadors per a la seva revisió i comparació de resultats. Aquesta revisió s'ha ampliat amb la realització d'un inventari de punts afectats per l'erosió en el traçat del camí així com una caracterització de les tipologies d'erosió presents i la creació d'un mapa de susceptibilitat a l'erosió i un estudi sociològic a través de la realització d'una enquesta als usuaris del camí i d'una sèrie d'entrevistes a representants dels principals grups d'actors implicats en el seu ús i gestió. De l'aplicació d'aquests mètodes s'han obtingut una sèrie de resultats que es tradueixen en un bon estat de conservació del camí, 7 dels 13 indicadors han obtingut una valoració positiva en els 3 trams analitzats i només un té una valoració negativa als 3 trams, una percepció molt positiva per part dels usuaris i un conflicte sense resoldre entre els antics propietaris dels terrenys per on transcorre el camí i l'Administració. També és una problemàtica important i en augment l'erosió que afecta el camí (s'han inventariat 431 punts d'erosió al sector sud-oest), aquest és el camp on s'ha d'actuar més urgentment per a una futura bona conservació del camí. S'han proposat una sèrie d'accions de millora tant pel propi projecte com per a la gestió del camí.
Abstract: El Camino de Cavalls de Menorca es un camino rural que recorre el litoral de la isla con una extensión de 185 km. La primera referencia escrita sobre el camino data de 1682 y ha tenido un uso tanto militar como civil desde sus orígenes hasta el final de la guerra civil española (1939). A partir de entonces el camino entró en una fase de decadencia y desuso que provoco a partir de los años 80 una serie de movilizaciones ciudadanas que desembocaron en la titularidad y gestión pública del camino a partir del año 2000. Esta puesta en valor del camino y de su patrimonio así como la gran importancia del turismo en el camino y en el conjunto de la isla hacen necesaria la realización de este estudio para determinar el estado de conservación en que se encuentra el camino. En este proyecto se ha realizado un estudio de la calidad del estado del sector suroeste del Camino de Cavalls de Menorca a nivel ambiental y de la opinión y percepción de sus usuarios y principales actores implicados en su uso y gestión. En el año 2008 se creó un sistema de indicadores a través del cual se hizo una primera evaluación del ámbito de estudio y uno de los objetivos de este estudio ha sido una nueva aplicación de estos indicadores para su revisión y comparación de resultados. Esta revisión de ha ampliado con la realización de un inventario de puntos afectados por la erosión así como la caracterización de estos según su tipología y con la creación de un mapa de susceptibilidad a la erosión, así como un estudio sociológico a través de la aplicación de una encuesta a los usuarios y una serie de entrevistas con representantes de los principales grupos de actores implicados en el uso i gestión del camino. Fruto de la aplicación de estos métodos se han obtenido unos resultados que se traducen en un correcto estado de conservación del camino, 7 de los 13 indicadores han obtenido una valoración positiva en los 3 tramos estudiados y solo uno ha obtenido un resultado negativo en los 3 tramos, una percepción muy positiva por parte de sus usuarios y un conflicto sin resolver entre los antiguos propietarios de terrenos por donde trascurre el camino y la Administración. También es una grave y creciente problemática la erosión que afecta al camino (se han inventariado hasta 431 puntos afectados) y este campo es el que requiere más urgente actuación pata una correcta futura conservación del camino. Se han propuesto una serie de acciones de mejora enfocadas tanto en el propio estudio como en la gestión del camino.
Abstract: The Camí de Cavalls is a rural path that passes all around Menorca island with a length of 185 km. The oldest written reference known about the path is dated from 1682 and it had uses such as military and civil from its origins until the end of the Spanish civil war (1939). Since then the path was less used every time reaching a high degradation level at certain points, these facts caused serial social mobilizations that led to the public ownership and management of the path since the year 2000. This new conscience about the path natural and cultural values and the importance on tourism on the island make necessary this study to know which the conservation state of the Camí de Cavalls oh Menorca is. This Project has consisted on a quality analysis about the conservation state of the Camí de Cavalls (south-west sector) in Menorca at the environmental and social level, seeking for the different opinions and perspectives of its users and main management agents. A new indicator system was developed and applied on the path in 2008 with the objective of a first quality analysis. One of the actual project's objectives is to apply again this indicator system to see how the path environmental quality has changed in the last years. This analysis has been amplified with the creation of an inventory of erosion affected points of the path, a diagnosis of the erosive processes that are active on the field and the creation of a susceptibility to erosion map of the zone. Various interviews with the main involved agents of the path management have been done as well as a poll to the path users. The results obtained through the application of these methods tell us quite good news about the path environmental quality, 7 out of the 13 indicators results positively on the 3 analysed areas and only one indicator resulted negative on the 3 areas. At the social level the users rated very positively the Camí de Cavalls path and its surroundings, but there is still a confrontation between the landowners and the insular government. It is clear that the main problem and future threat to the path's quality is the growing erosion present on its layout (up to 431 affected points have been registered), it is urgent to take action on this problem to ensure its future preservation. Up to 15 proposals for actions have been designed to improve the path weak spots and the future reviews of this study.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Language: Català
Studies: Ciències Ambientals [2501915]
Study plan: Grau en Ciències Ambientals [959]
Document: Treball final de grau ; Text
Subject: Indicadors ambientals ; Metodologia ; Camins ; Menorca (Balears)



Memòria
305 p, 14.5 MB

Article
13 p, 691.3 KB

The record appears in these collections:
Research literature > Bachelor's degree final project > Sciences Faculty

 Record created 2018-05-18, last modified 2022-05-01



   Favorit i Compartir