Organització Constitucional de l'Estat [102299]
de Miguel Barcena, Josu
Pérez Francesch, Joan Lluís
García Morales, María Jesús
Remotti Carbonell, José Carlos
Fossas, Enric
Cots Valverde, Roger
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Dret

Títol variant: Constitutional Organisation of the State
Títol variant: Organización Constitucional del Estado
Data: 2018-19
Resum: L'assignatura Organització Constitucional de l'Estat que s'imparteix al primer semestre del primer any del Grau de Dret, té el caràcter de bàsica/obligatòria. Es tracta d'una assignatura que contribueix a la formació integral de l'estudiant al permetre-li conèixer, analitzar, valorar l'organització, estructura, composició, límits, controls, funcions, funcionament i relacions dels diferents òrgans, institucions i poders públics. A tals efectes l'assignatura s'ha estructurat en dues grans parts que són detallades posteriorment en el programa de l'assignatura. A manera de resum es pot assenyalar que en la primera part, s'abordarà de forma introductòria a l'Estat (sorgiment, causes, evolució fins i funcions); per a després estudiar la Constitució com marc normatiu de convivència democràtic i la determinació per ella dels principis estructurals de l'Estat com Social i Democràtic de Dret, amb una configuració territorial d'Estat Autonòmic i plenament integrat en la Unió Europea. 1 En la segona part, sota l'epígraf els òrgans constitucionals, s'abordarà l'estudi de l'organització, estructura, composició, límits, controls, funcions i funcionament i relacions dels diferents òrgans, institucions i poders públics dintre dels quals destaquem a la Prefectura de l'Estat, les Corts Generals, el Govern, les relacions entre les Corts i el Govern, el Poder Judicial i el Tribunal Constitucional. Tot això estudiat desde la consideració de l'Estat com una entitat constitucional complexa que es projecta en els diferents àmbits autonòmic, estatal i europeu. Des de la perspectiva formativa, Organització Constitucional de l'Estat pretén de l'estudiant l'assoliment de diversos objectius entre els quals destaquen particularment: - Identificar, conèixer i aplicar els principis bàsics, estructurals i generales del sistema constitucional i jurídic. - Definir els fonaments constitucionals de l'organització institucional de l'Estat.
Resum: The subject Constitutional Organization of the State, has the character of basic and obligatory. It is a subject that contributes to the integral formation of the student by allowing him to know the organization and the limits of the different organs and public powers. For this purpose, the subject has been structured in two large parts that are detailed later in the program. In the first part, the State will be analyzed in an introductory way (emergence, causes, evolution purposes and functions). Then the Constitution will be studied as a normative framework of democratic coexistence and the structural principles of the State (social and democratic state of law, decentralized and integrated in Europe). In the second part, the structure, composition and functions of the different public powers will be studied. Among them, we highlight the State Headquarters, the Parliament, the Government, the relations between the Parliament and the Government, the Judicial Power and the Constitutional Court. All this studied from the consideration of the State as a complex constitutional entity. Constitutional Organization of the State aims to achieve the following achievements: - Identify, know and apply the basic, structural and general principles of the constitutional and legal system. 1 - Define the constitutional foundations of the State's institutional organization.
Resum: La asignatura Organización Constitucional del Estado que se imparte en el primer semestre del primer año del Grado de Derecho, tiene el carácter de básica / obligatoria. Se trata de una asignatura que contribuye a la formación integral del estudiante al permitirle conocer, analizar, valorar la organización, estructura, composición, límites, controles, funciones, funcionamiento y relaciones de los diferentes órganos, instituciones y poderes públicos. A tales efectos la asignatura se ha estructurado en dos grandes partes que son detalladas posteriormente en el programa de la asignatura. A modo de resumen se puede señalar que en la primera parte, se abordará de forma introductoria al Estado (surgimiento, causas, evolución fines y funciones); para luego estudiar la Constitución como marco normativo de convivencia democrático y la determinación por ella los principios estructurales del Estado como Social y Democrático de Derecho, con una configuración territorial de Estado Autonómico y plenamente integrado en la Unión Europea. 1 En la segunda parte, bajo el epígrafe los órganos constitucionales, se abordará el estudio de la organización, estructura, composición, límites, controles, funciones y funcionamiento y relaciones de los diferentes órganos, instituciones y poderes públicos dentro de los cuales destacamos a la Jefatura del Estado, las Cortes Generales, el Gobierno, las relaciones entre las Cortes y el Gobierno, el Poder Judicial y el Tribunal Constitucional. Todo ello estudiado desde la consideración del Estado como una entidad constitucional compleja que se proyecta en los diferentes ámbitos autonómico, estatal y europeo. Desde la perspectiva formativa, Organización Constitucional del Estado pretende del estudiante el logro de varios objetivos entre los que destacan particularmente: - Identificar, conocer y aplicar los principios básicos, estructurales y generales del sistema constitucional y jurídico. - Definir los fundamentos constitucionales de la organización institucional del Estado.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Dret [2500786]
Pla d'estudis: Grau en Dret [949]Català
6 p, 90.6 KB

Anglès
6 p, 81.6 KB

Castellà
6 p, 90.2 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2018-06-22, darrera modificació el 2020-10-31   Favorit i Compartir