Protecció de sòls [100816]
Alcañíz Baldellou, Josep Maria
Vidal Durà, Andrea
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Biociències

Títol variant: Soil Protection
Títol variant: Protección de suelos
Data: 2018-19
Resum: La Protecció de Sòls és una assignatura optativa de quart curs del Grau de Biologia Ambiental que introdueix l'alumne en els temes aplicats de l'edafologia, especialment pel que fa referència als aspectes medioambientals, tractant d'aproximar-lo a l'exercici professional. Partint dels conceptes explicats a l'assignatura d'edafologia, es considera el sòl com a recurs natural i s'expliquen els principis d'utilització i de gestió sostenible del mateix, i es presenta el marc normatiu que el protegeix. També s'estudien els principals processos de degradació que afecten aquest recurs natural, com l'erosió, la pèrdua de matèria orgànica, la salinització, la contaminació, la compactació, etc. i s'expliquen les mesures de conservació o rehabilitació més adients en cada cas. Es discuteix sobre la contribució dels sòls als serveis ambientals i sòcioeconòmics, així com el paper que juguen en la mitigació o agreujament dels efectes del canvi global. Es donen coneixements sobre l'estat actual dels sòls i es reflexiona sobre la responsabilitat que tenim en la seva gestió. L'objectiu d'aquesta assignatura és assolir una formació que permeti atribuir un ús correcte als sòls, avaluar-ne l'estat de conservació, detectar-ne els principals problemes de degradació, i proposar mesures per a la recuperació dels sòls degradats.
Resum: Soil Protection is an optional course in the fourth year Degree in Environmental Biology which introduces students to applied soil science issues, especially with regard to environmental issues, trying to bring it closer to a professional profile and activities. The concepts explained in the second-year course in Soil Science will be the starting point to introduce the soil as a natural resource and, then to explain the principles of sustainable use and management. Also, the course addresses the regulatory framework for soil protection. It also describes the main degradation processes that affect this natural resource, such as erosion, loss of organic matter, salinization, pollution, sealing, etc. and explains the conservation or rehabilitation measures most appropriate in each case. The contribution to environmental and social services provided by soils, as well as their role in aggravation or mitigation the effects of the global change will be discussed. Information about the current state of soils and about our responsibility in their management will be also tackled. The aim of this course is to train the students in assigning the correct or more sustainable use of soils, evaluate their conservation state, detecting the main problems of soil degradation, and to enable them to propose rehabilitation measures for degraded soils.
Resum: Protección de Suelos es una asignatura optativa de cuarto curso del Grado de Biología Ambiental que introduce al alumnado en los temas aplicados de la Edafología, especialmente en lo que se refiere a los aspectos medioambientales, tratando de aproximarlo al ejercicio profesional. Partiendo de los conceptos explicados en la asignatura de Edafología, se considera el suelo como recurso natural y se explican los principios de uso y de gestión sostenible del mismo, y se presenta el marco normativo que lo protege. También se estudian los principales procesos de degradación que afectan a este recurso natural, como la erosión, la pérdida de materia orgánica, la salinización, la contaminación, la compactación, etc. y se explican las medidas de conservación o rehabilitación más adecuadas en cada caso. Se discute sobre la contribución de los suelos a los servicios ambientales y socioeconómicos, así como el papel que juegan en la mitigación o agravamiento de los efectos del cambio global. Se aportan conocimientos sobre el estado actual de los suelos y se reflexiona sobre la responsabilidad que tenemos en su gestión. El objetivo de esta asignatura es lograr una formación que permita atribuir un uso correcto a los suelos, evaluar su estado de conservación, detectar los principales problemas de degradación, y proponer medidas para la recuperación de los suelos degradados.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Biologia Ambiental [2500251]
Pla d'estudis: Grau en Biologia Ambiental [813]Català
6 p, 88.4 KB

Anglès
6 p, 87.5 KB

Castellà
6 p, 88.0 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2018-07-13, darrera modificació el 2020-10-31   Favorit i Compartir