Anàlisi socioecològic i estudi de l'emplaçament de caixes niu de ratpenat al municipi de Malgrat de Mar
González, Pau
Navarro, Ismael
Putin, Alejandro
Martínez Gasol, Carles, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Zaldo-Aubanell, Quim, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Fecha: 2018
Descripción: 93 pag.
Resumen: Degut a la importància del ratpenat al municipi de Malgrat de Mar, que alberga una de les majors colònies del sud d'Europa d'aquests mamífers a les mines de Can Palomeres i que té un gran valor socioecològic entre la població, es va decidir realitzar un projecte amb dues dimensions diferents: a) una de vessant més ecològica, enfocada a la instal·lació de caixes niu per a quiròpters a la trama urbana del municipi i b) una altra de caire més social centrada en l'anàlisi de la visió dels infants malgratencs sobre el mamífer i en la posterior comparació amb la concepció dels nens d'altres localitats envers l'animal. Amb la instal·lació de caixes niu a la trama urbana de Malgrat es pretenia proporcionar nous espais d'habitatge per la ratapinyada i aprofitar, conseqüentment, els serveis ecosistèmics que proporcionen en benefici de la població del territori (control de plagues, reducció de les picades de mosquit, etc. ). La ubicació estratègica de les caixes es va decidir amb la integració dels següents aspectes: les característiques específiques dels ratpenats que habiten a Malgrat, les variables que més influeixen en la seva freqüentació (recollides a un mapa d'elaboració pròpia) i les dades propiciades per diferents experts sobre la matèria com ara el número de caixes òptim a instal·lar en relació a la superfície d'estudi. Pel que fa a la part social del treball, es pretenia comprovar l'eficàcia dels tallers de sensibilització sobre el ratpenat realitzats anteriorment per l'Ajuntament. Per assolir aquest objectiu, es volia conèixer la percepció dels infants de Malgrat de Mar sobre el ratpenat i, posteriorment, comparar-la amb la de nens i nenes de la mateixa edat d'escoles de Barcelona i Matadepera, municipis on aquest animal té un paper menys destacat. La informació es va obtenir després de realitzar diferents tallers que constaven de dues parts: un apartat de qüestions sobre els quiròpters i un altre d'educació ambiental. Referent als resultats del treball, aquests també s'han de dividir segons les dues branques del projecte. Pel que fa a l'àmbit ecològic, el primer resultat va ser la instal·lació de les caixes de forma satisfactòria mentre que el segon, d'altra banda es coneixerà quan passi un interval de temps suficient per saber si les caixes han estat colonitzades o no. En relació a la línia social del treball, després de realitzar els tallers i de gestionar la informació obtinguda es va poder confirmar la hipòtesi proposada prèviament a la realització del treball i que citava: "els infants de Malgrat de Mar tenen una millor concepció de la figura del ratpenat que els joves d'altres municipis amb menys costum".
Nota: Batgrat (Grup de recerca)
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català
Titulación: Ciències Ambientals [2501915]
Plan de estudios: Grau en Ciències Ambientals [959]
Documento: Treball final de grau ; Text
Materia: Ratpenat ; Caixes niu ; Quiròpters ; Tallers ; Educació ambiental ; Malgrat de Mar (Catalunya)



93 p, 6.7 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Trabajos de Fin de Grado > Facultat de Ciencias. TFG

 Registro creado el 2018-07-16, última modificación el 2023-03-17



   Favorit i Compartir