Evolució i Anàlisi del Paisatge Vegetal [42917]
Guardiola Bufí, Moisès
Ninyerola Casals, Miquel
Roquet Ruíz, Cristina
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Biociències

Títol variant: Evolution and Analysis of Plant Landscape
Títol variant: Evolución y Análisis del Paisaje Vegetal
Data: 2018-19
Resum: El concepte de biodiversitat apareix sovint en els àmbits de gestió, maneig i conservació del territori. La formació d'investigadors, gestors i professionals en aquest sector requereix d'un enfoc vers un model multidimensional i dinàmic, en el qual les comunitats vegetals, lluny d'estar en equilibri, es veuen sotmeses contínuament a canvis. Igualment, cal una revisió de consideracions prèvies sobre alguns sistemes tradicionalment considerats pobres i/o de poca rellevància, ja que sovint no són ni una cosa ni l'altra. Els criteris per adjudicar alts valors biològics a determinats hàbitats o paisatges davant d'altres menys valorats, són molt sovint artefactes històrics o socials poc fonamentats biològicament. És per tant, fonamental, incidir en un visió que ampliï els límits de la discussió entre aquells qui hauran de prendre decisions, dissenyar polítiques o implementar mecanismes per a la gestió i conservació de la biodiversitat, dels ecosistemes i dels espais a protegir. Aquest mòdul ofereix als alumnes continguts i eines amb una perspectiva que transcendeix l'escala geogràfica i temporal i, no necessàriament, centrada en aquells ecosistemes i paisatges que ens resulten més familiars per pròxims o contemporanis. Es pretén proporcionar una sèrie d'eines per a poder realitzar anàlisis espacials (anàlisis de gradients i modelització cartogràfica), tant de la vegetació com de les variables climàtiques, topològiques, edàfiques, històriques i antròpiques que influeixen en la seva distribució, composició i estructura. Un exemple serien els models de distribució d'espècies i comunitats vegetals i d'idoneïtat d'hàbitats potencials que permeten caracteritzar quantitativament els ecosistemes vegetals i així obtenir una modelització de quina serà la seva evolució davant de fenòmens de canvi global. A més, es proporcionen continguts sobre els múltiples aspectes de la biodiversitat (taxonòmica, funcional i evolutiva) i la importància d'integrar-los en la gestió de la biodiversitat, així com eines per a mesurar la distribució de cadascun d'ells en el territori per tal de millorar la protecció integral de la biodiversitat. 1 Finalment, aquest mòdul proporcionarà eines per a interpretar i valorar la diversitat dels hàbitats, de les comunitats vegetals i del paisatge de la península ibèrica, especialment del nord-est ibèric, així com mostrar als alumnes casos concrets de la seva aplicació. Per això es dóna importància a les conferències per part d'experts, tècnics i gestors directament involucrats en les tasques de conservació d'espais naturals o en les polítiques de gestió d'aquests.
Resum: This module provides students with a wide spectrum of contents and tools with an approach that transcends the geographic and temporal scale, not necessarily centered on those ecosystems and landscapes that are more familiar to us. It is for this last reason that beyond the obligatory vision from the present, this module focuses on the historical processes that have taken place in previous times and they help to interpret the reality of landscapes, ecosystems and present vegetal communities. In addition to this time dynamic view, we provide a series of tools for spatial analysis (gradient analysis and cartographic modeling) of both vegetation and climatic, edaphic, historic, topologic and anthropic variables that influence its distribution, composition and structure. An example of this is the distribution patterns of plant species and the suitability of potential habitats that enable quantitative characterization of plant ecosystems and obtain a perception of what their evolution may be in the face of the effects of global change. We also provide information about multiple facets of biodiversity (taxonomic, functional and evolutive) and the importance of how to integrate them in the management of biodiversity. Finally, this module will provide tools to interpret and value the diversity of plant communities and landscape and show students specific cases of their application. For this purpose, emphasis is placed on presentations by experts, technicians and managers directly involved in the design and management of conservation actions and management of spaces or conservation policies.
Resum: La formación de investigadores y profesionales de la conservación requiere una reconceptualización hacia un modelo multidimensional y dinámico, donde las comunidades vegetales, lejos de estar en equilibrio, se ven sometidas a continuos cambios. Por la misma razón, ecosistemas que convencionalmente tienden a considerarse pobres y de poca relevancia, a menudo no son ni lo uno ni lo otro. Así pues se pretende completar la percepción del concepto de biodiversidad que en muchas ocasiones se presenta en los ámbitos de gestión y manejo de forma unidimensional y estática. Los criterios que adjudican alto valor biológico a ciertos paisajes y escaso a otros son muchas veces artefactos históricos o construcciones sociales. Es por tanto fundamental fomentar una visión que expanda los límites de la discusión entre quienes habrán de tomar decisiones, diseñar políticas o implementar mecanismos para la gestión y la conservación de la biodiversidad, los ecosistemas y espacios a proteger. Este módulo presenta a los alumnos contenidos y herramientas con un enfoque que trascienda la escala geográfica y temporal, y no necesariamente centrada en aquellos ecosistemas y paisajes que nos resultan más familiares por próximos o por contemporáneos. Se pretende proporcionar una serie de herramientaspara el análisis espacial (análisis de gradientes y modelización cartográfica) tanto de la vegetación como de las variables climáticas, edáficas, topológicas, históricas y antrópicas que influyen en su distribución, composición y estructura. Un ejemplo de ello son los modelos de distribución de especies y comunidades vegetales e idoneidad de hábitats potenciales que permiten caracterizar cuantitativamente los ecosistemas vegetales y obtener una modelización de cuál puede ser su evolución frente los efectos del cambio global. Además, se proporcionan contenidos sobre los múltiples aspectos de la biodiversidad (taxonómica, funcional y 1 Además, se proporcionan contenidos sobre los múltiples aspectos de la biodiversidad (taxonómica, funcional y evolutiva) y la importancia de integrarlos en la gestión de la biodiversidad, así como herramientas para determinar la distribución de cada uno de ellos en el territorio para mejorar la protección integral de la biodiversidad. Finalmente, este módulo facilitará herramientas para interpretar y valorar la diversidad de los hábitats, las comunidades vegetales y el paisaje y mostrar a los alumnos casos concretos de su aplicación. Para ello se hace énfasis en presentaciones por parte de expertos, técnicos y gestores directamente involucrados en tareas de diseño y gestión de acciones de conservación y manejo de espacios o políticas de conservación.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català.
Titulació: Ecologia Terrestre i Gestió de la Biodiversitat [4313774]
Pla d'estudis: Màster Universitari en Ecologia Terrestre i Gestió de la Biodiversitat [1155]Català
6 p, 84.1 KB

Anglès
5 p, 79.1 KB

Castellà
6 p, 84.2 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2018-09-21, darrera modificació el 2018-10-20   Favorit i Compartir