Recerca en Clínica Neuropsiquiàtrica [42150]
Bulbena Vilarrasa, Antonio
Casas Brugué, Miguel
Fernández-Teruel, Alberto
Gomà Freixanet, Montserrat
Torrubia Beltri, Rafael
Escorihuela, Rosa M
Palao Vidal, Diego José
Pérez Sola, Victor
Vilarroya Oliver, Óscar
Berge Baquero, Daniel
Cardoner Álvarez, Narcis
Ramos Quiroga, José Antonio
Bailles Lázaro, Eva
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Medicina

Additional title: Investigación en Clínica Neuropsiquiátrica
Date: 2018-19
Abstract: El mòdul de "Recerca en Clínica Neuropsiquiàtrica" té com a objectiu fonamental iniciar els alumnes en els fonaments de la recerca clínica i traslacional en Salut Mental, així com en els coneixements necessaris per a una interacció eficient amb la investigació bàsica. S'inicia amb l'entrenament per saber formular preguntes d'investigació amb potencial rellevància clínica. Es desenvoluparan aspectes de la metodologia general d'un projecte de recerca, amb un èmfasi particular en els problemes de disseny plausible, robustesa dels mètodes a emprar, selecció de procediments d'anàlisi de resultats, identificació a priori de possibles fortaleses i debilitats de l'estudi així com les possibles aportacions inèdites a l'àrea de coneixement. S'instruirà els alumnes sobre les relacions entre un projecte aïllat i una línia de treball. Es desenvoluparan així mateix els detalls de la captació de recursos i les necessitats formals d'un projecte competitiu. Es revisarà la necessitat de generar patents i altres elements explotables, així com les vies per desenvolupar-los. Finalment es practicaran estratègies d'èxit en la generació de publicacions científiques d'impacte. El mòdul inclourà aspectes teòrics amb un alt component d'interacció entre els alumnes i els docents, on es discutiran les generalitzacions que poden derivar d'exemples concrets treballats a partir del "problem-based learning". Un complement clau serà la integració dels alumnes en grups de recerca per culminar, en un model "hands-on" fortament tutoritzat, els ítems d'entrenament específic. El resultat final serà la capacitació de professionals per emprendre una carrera d'investigació clínica i traslacional en neuropsiquiatria, amb sinergies i interaccions amb altres actors d'una investigació altament competitiva. Es parteix d'un marc de competències orientat a inculcar i reforçar en l'alumne un: - Conocimento ampli de les bases neurocientífiques de les patologies mentals - Bagatge epidemiològic per comprendre els factors de risc crucials en el sofriment per patologia mental - Domini de l'avaluació fenomenològica detallada i consistent dels desordres mentals - Poso sòlid en Neurofilosofia i Neurociència Cognitiva - Maneig expert i segur de la dispensació de psicofàrmacs. - Hàbit de practicar el pensament autònom i crític.
Abstract: El modulo de "Investigación en Clinica Neuropsiquiátrica" tiene como objetivo fundamental iniciar a los alumnos en los fundamentos de la investigación clínica y traslacional en Salud Mental, así como en los conocimientos necesarios para una interacción eficiente con la investigación básica. Se inicia con el entrenamiento para saber formular preguntas de investigación con potencial relevancia clínica. Se desarrollaran aspectos de la metodologia general de un proyecto de investigación, con un énfasis particular en los problemas de diseño plausible, robustez de los métodos a emplear, selección de procedimientos de análisis de resultados, identificación a priori de posibles fortalezas y debilidades del estudio así como las posibles aportaciones inéditas al área de conocimiento. Se instruirá a los alumnos sobre las relaciones entre un proyecto aislado y una línea de trabajo. Se desarrollarán asimismo los pormenores de la captación de recursos y las necesidades formales de un proyecto competitivo. Se revisará la necesidad de generar patentes y otros elementos explotables, así como las vías para desarrollarlos. Finalmente se practicaran estrategias de éxito en la generación de publicaciones científicas de impacto. El módulo incluirá aspectos teóricos con un alto componente de interacción entre los alumnos y los docentes, donde se discutiran las generalizaciones que pueden derivarse de ejemplos concretos trabajados a partir del "problem-based learning". Un complemento clave será la integración de los alumnos en grupos de investigación para culminar, en un modelo "hands-on" fuertemente tutorizado, los items de entrenamiento específico. El resultado final será la capacitación de professionales para emprender una carrera de investigación clínica y traslacional en neuropsiquiatria, con sinergias e interacciones con otros actores de una investigación altamente competitiva. Se parte de un marco de competencias orientado a inculcar y reforzar en el alumno un: - Conocimento amplio de las bases neurocientíficas de las patologias mentales - Bagaje epidemiológico para comprender los factores de riesgo cruciales en el sufrimiento por patologia mental - Dominio de la evaluación fenomenólogica detallada y consistente de los desórdenes mentales - Poso sólido en Neurofilosofia y Neurociencia Cognitiva - Manejo sofisticadoy seguro de la dispensación de psicofármacos. - Hábito de practicar el pensamiento autónomo y crítico 2.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Català
Studies: Investigació Clínica Aplicada en Ciències de la Salut [4312326]
Study plan: Màster Universitari en Investigació Clínica Aplicada en Ciències de la Salut [991]Català
6 p, 87.5 KB

Castellà
7 p, 92.2 KB

The record appears in these collections:
Course materials > Study plans

 Record created 2018-09-21, last modified 2022-01-13   Favorit i Compartir