Web of Science: 156 citations, Scopus: 180 citations, Google Scholar: citations,
Potential Role of Olive Oil Phenolic Compounds in the Prevention of Neurodegenerative Diseases
Rodríguez-Morató, Jose (Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut)
Xicota, Laura (Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut)
Fitó, Montserrat (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques)
Farre, Magi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Farmacologia, de Terapèutica i de Toxicologia)
Dierssen, Mara (Centro de Investigación Biomédica en Red de Enfermedades Raras)
De La Torre, Rafael (Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut)

Date: 2015
Abstract: Adherence to the Mediterranean Diet (MD) has been associated with a reduced incidence of neurodegenerative diseases and better cognitive performance. Virgin olive oil, the main source of lipids in the MD, is rich in minor phenolic components, particularly hydroxytyrosol (HT). HT potent antioxidant and anti-inflammatory actions have attracted researchers' attention and may contribute to neuroprotective effects credited to MD. In this review HT bioavailability and pharmacokinetics are presented prior to discussing health beneficial effects. In vitro and in vivo neuroprotective effects together with its multiple mechanisms of action are reviewed. Other microconstituents of olive oil are also considered due to their potential neuroprotective effects (oleocanthal, triterpenic acids). Finally, we discuss the potential role of HT as a therapeutic tool in the prevention of neurodegenerative diseases.
Grants: Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca FI-DGR2012
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Anglès
Document: Article de revisió ; Article ; Versió publicada
Subject: Olive oil ; Phenolic compounds ; Hydroxytyrosol ; Tyrosol ; Neurodegenerative diseases ; Prevention ; Neuroprotective agents
Published in: Molecules, Vol. 20 (march 2015) , p. 4655-4680, ISSN 1420-3049

DOI: 10.3390/molecules20034655
PMID: 25781069


26 p, 562.2 KB

The record appears in these collections:
Articles > Published articles

 Record created 2019-01-14, last modified 2023-09-20



   Favorit i Compartir