Impacte de la infecció per virus del zika durant la gestació / Carlota Rodó Rodríguez ; directors: Dra. Elena Carreras Moratonas & Dr. Carlos Rodrigo Gonzalo de Liria.
Rodó Rodríguez, Carlota, autor.
Carreras Moratonas, Elena, supervisor acadèmic.
Rodrigo Gonzalo de Liria, Carlos, supervisor acadèmic.
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Pediatria, d'Obstetrícia i Ginecologia i de Medicina Preventiva.

Imprint: [Bellaterra] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2018.
Description: 1 recurs en línia (144 pàgines) : il·lustracions, gràfics.
Abstract: Antecedents: El virus Zika és un agent teratogènic amb tropisme predominant per al cervell fetal. S'ha demostrat que pot causar lesions neurològiques severes en fetus però es desconeix la incidència real de la infecció i la afectació fetal. Material i mètode Des del brot del virus del Zika a Brasil el novembre de 2015 es van estudiar de forma prospectiva totes les dones embarassades amb vincle epidemiològic a zona endèmica de virus Zika. Seguint el protocol de l'Agència Catalana de Salut Pública, es van utilitzar proves biològiques i serològiques per tal d'identificar les dones infectades. Es va fer un seguiment ecogràfic mensual amb ecografia i neurosonografia; i se'ls va oferir ressonància magnètica i amniocentesi. També es van obtenir mostres de placenta i teixits fetals i neonatals. Resultats: Setanta-dues dones embarassades van ser positives per a la infecció per virus del Zika; deu van ser casos confirmats i 62 van ser casos probables. La taxa global de mal resultat perinatals en dones amb infecció confirmada i seguiment complet va ser del 33% (95% IC: 12,1 a 64,6%). Va haver-hi dos casos de síndrome congènita per virus del Zika i un cas d'avortament espontani, tots ells en dones amb infecció confirmada durant el primer trimestre. El 25% de les dones van referir símptomes durant l'embaràs, en general erupció cutània i febre. Totes les dones amb infecció confirmada tenien virèmies persistents de més de 14 dies (mitjana de 61. 50 dies (IQR 35. 50 - 80. 75 dies)). Conclusió: La taxa global de mal resultat perinatal en dones amb infecció pel virus Zika confirmada és del 33%. Les infeccions durant el primer trimestre s'associen a pitjor resultat en un país no endèmic.
Abstract: Antecedents El virus Zika és un agent teratogènic amb tropisme predominant per al cervell fetal. S'ha demostrat que pot causar lesions neurològiques severes en fetus però es desconeix la incidència real de la infecció i la afectació fetal. Material i mètode Des del brot del virus del Zika a Brasil el novembre de 2015 es van estudiar de forma prospectiva totes les dones embarassades amb vincle epidemiològic a zona endèmica de virus Zika. Seguint el protocol de l'Agència Catalana de Salut Pública, es van utilitzar proves biològiques i serològiques per tal d'identificar les dones infectades. Es va fer un seguiment ecogràfic mensual amb ecografia i neurosonografia; i se'ls va oferir ressonància magnètica i amniocentesi. També es van obtenir mostres de placenta i teixits fetals i neonatals. Resultats Setanta-dues dones embarassades van ser positives per a la infecció per virus del Zika; deu van ser casos confirmats i 62 van ser casos probables. La taxa global de mal resultat perinatals en dones amb infecció confirmada i seguiment complet va ser del 33% (95% IC: 12,1 a 64,6%). Va haver-hi dos casos de síndrome congènita per virus del Zika i un cas d'avortament espontani, tots ells en dones amb infecció confirmada durant el primer trimestre. El 25% de les dones van referir símptomes durant l'embaràs, en general erupció cutània i febre. Totes les dones amb infecció confirmada tenien virèmies persistents de més de 14 dies (mitjana de 61. 50 dies (IQR 35. 50 - 80. 75 dies)). Conclusió La taxa global de mal resultat perinatal en dones amb infecció pel virus Zika confirmada és del 33%. Les infeccions durant el primer trimestre s'associen a pitjor resultat en un país no endèmic.
Abstract: Background Zika virus is a teratogenic agent with predominant tropism for the fetal brain. The real incidence of fetal infection and affection is unknown, and severe disease has been demonstrated throughout pregnancy. Methods Since the Zika virus outbreak in Brazil in November 2015 all pregnant women with epidemiological link to an endemic area were prospectively screened for Zika virus in Catalonia, Spain. According to the Spanish protocol, serological and biological tests were used to identify infected pregnant women. They were followed-up in a monthly basis with ultrasound scans and neurosonograms; magnetic resonance and amniotic fluid testing were performed after signed informed consent. Samples of placenta and fetal and neonatal tissues were also obtained. Results Seventy-two pregnant women tested positive for Zika virus infection; ten were confirmed cases and 62 were probable cases. The overall rate of adverse perinatal outcome in women with confirmed Zika virus infection and complete follow-up was 33% (95%CI, 12. 1-64. 6%). Two cases of Zika virus congenital syndrome and one miscarriage, all of them born to women with confirmed infection in the first trimester. 25% of women reported symptoms during pregnancy, mostly rash and fever. All women with confirmed infection had persistent viremias beyond the expected time (median 61. 50 days (IQR 35. 50-80. 75)). Conclusion The overall adverse outcome rate in women with confirmed Zika virus infection is 33%. First trimester infections of Zika virus are associated with worse outcomes in a non-endemic country.
Note: Tesi. Doctorat. Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Pediatria, d'Obstetrícia i Ginecologia i de Medicina Preventiva. 2018.
Rights: L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Language: Català.
Document: Tesis i dissertacions electròniques. ; doctoralThesis ; publishedVersion
Subject: Medicina prenatal ; Embaràs ; Malalties ; Medicina tropical ; Brasil
ISBN: 9788449079849

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/662618


145 p, 1.7 MB

The record appears in these collections:
Research literature > Doctoral theses

 Record created 2019-01-21, last modified 2019-09-13   Favorit i Compartir