Estudi de la viabilitat ambiental, econòmica i social del cultiu de pistatxo a la vall d'Alinyà
Ensesa Pumarola, Marta
Gascó Hoenisch, Aina
Jiménez Peredo, Sara
Maneja Zaragoza, Roser, tutora (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Muñoz Odina, Pere, tutor (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2019
Descripció: 114 pag.
Resum: El cultiu del pistatxer (Pistacea vera L. ) està augmentant progressivament degut a la seva creixent demanda a nivell mundial. A més, desperta un gran interès per tenir un elevat preu al mercat i una gran capacitat d’adaptació a les condicions ambientals extremes. El pistatxer és un arbre dioic amb un cicle de vida llarg. El seu fruit és una drupa formada per una llavor a l’interior d’una clofolla prima molt resistent. És una espècie provinent de l’Orient Mitjà, natural de zones àrides i semi-àrides. Per al seu cultiu es necessiten estius llargs, calorosos i amb una humitat ambiental baixa. També requereix d’un cert nombre d’hores fred pel correcte desenvolupament del fruit i l’absència de glaçades a l’època de la brotada (abril-maig). Els principals productors de pistatxo al món són l’Iran i els Estats Units. Espanya és el país europeu amb més superfície de cultiu de pistatxo, representant el 0,7% de la superfície mundial (Martínez et al. , 2016). Més del 70% dels cultius espanyols es concentren a Castella-La Manxa. A Catalunya, l’any 2017 els cultius de pistatxo ocupaven 366 hectàrees, trobant-se més del 95% d’aquestes a Lleida (DARPA, 2017). La vall d’Alinyà (Alt Urgell) es troba situada al Prepirineu català. Aquesta presenta un gran desnivell altitudinal, amb un clima submediterrani humit a la part més baixa i un clima eurosiberià temperat a la part més alta. El present treball analitza la viabilitat del cultiu de pistatxo a la vall considerant tres àmbits d’estudi: ambiental, econòmic i social. L’estudi ambiental mostra que les condicions climàtiques a la vall no són gaire adients per al conreu de pistatxo, degut a la presència de gelades primaverals, a l’elevada humitat relativa i a l’excés de precipitació durant els mesos crítics (abril, maig i setembre). L’estudi econòmic mostra que si les condicions pel cultiu són òptimes, és possible obtenir una rendibilitat econòmica. L’estudi social afirma que la població local reaccionaria amb escepticisme en vers el nou cultiu. A més, es planteja l’opció d’establir altres cultius a la vall o conrear el pistatxo amb certificació ecològica, així com la possibilitat de cultivar-lo en un context futur de canvi climàtic.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria. Creative Commons
Llengua: Català.
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Pla d'estudis: Graduat o Graduada en Ciències Ambientals [959]
Document: bachelorThesis ; Text
Matèria: Pistatxer ; Pistacea vera L ; Estudi ambiental ; Gelades primaverals ; Prepirineu ; Alinyà (Vall) ; Alt Urgell (Catalunya)



114 p, 4.4 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA)
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Ciències. TFG

 Registre creat el 2019-04-08, darrera modificació el 2019-04-09



   Favorit i Compartir