Avaluació ambiental i estudi de la recuperació de l'àrea afectada per l'incendi d'Òdena del 2015
Llach Pou, Laia
Pallàs Martín, Anna
Pedreño Vírseda, Berta
Perelló Bordoy, Miquel X.
Alcañiz, Josep M. , tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia)
Molina Gallart, David, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Fecha: 2018
Descripción: 111 pag.
Resumen: Aquest Treball de Fi de Grau se centra en els efectes que va tenir l'incendi d'Òdena del 2015 sobre una àrea d'estudi delimitada dins el terme municipal del Bruc, així com quina ha estat l'evolució natural i induïda d'aquesta zona tres anys després de l'episodi de pertorbació. Per tal d'assolir aquests objectius, s'avaluen tant l'entorn natural com el socio-econòmic de la zona d'estudi: canvis en la coberta vegetal i els usos del sòl, possible increment de l'erosió, alteracions en la xarxa social que engloba els diferents propietaris de terrenys de la zona, etc. Un altre dels factors clau d'aquest treball ha estat el dispositiu Cocoon, creat amb l'objectiu de millorar el rendiment dels plançons plantats a la zona i de reforestar-la d'una forma que permeti l'aprofitament dels boscos des d'un punt de vista no només econòmic, sinó també lúdic i/o recreatiu. Els resultats de tot plegat suggereixen que l'incendi va provocar profundes alteracions en tots els factors sotmesos a anàlisi: un canvi brusc en les cobertes vegetals, traduït en un significatiu augment de l'erosió, però també una forta consolidació de les relacions personals i laborals entre els diferents propietaris, així com un canvi en l'ús del sòl, caracteritzat fonamentalment per l'aprofitament de nous prats i herbassars per a la pastura de ramats. Així doncs, la zona d'estudi, tot i les alteracions sofertes, presenta una lenta però favorable recuperació, en part possible gràcies al dispositiu Cocoon. Els resultats de l'anàlisi d'aquesta innovadora tècnica de plantació d'arbres permeten concloure que, tot i que l'augment de la supervivència dels plançons és notori en absència de reg, la seva utilització en conreus amb ànim de lucre es veu limitada pels elevats costos d'implantació del dispositiu. En definitiva, l'evolució a què s'encamina la zona d'estudi, on s'està tractant de crear un mosaic agro-ecològic ben estructurat, és molt positiva per a la prevenció de futurs incendis. Tot i això, una incidència econòmica per part de l'Administració Pública podria ser de gran ajuda en l'assoliment d'aquest ambiciós objectiu.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Català
Titulación: Ciències Ambientals [2501915]
Plan de estudios: Grau en Ciències Ambientals [959]
Documento: Treball final de grau ; Text
Materia: Incendi forestal ; Recuperació forestal ; Reforestació ; Cocoon ; Òdena (Catalunya) ; El Bruc (Catalunya)



111 p, 10.8 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Trabajos de Fin de Grado > Facultat de Ciencias. TFG

 Registro creado el 2019-04-08, última modificación el 2022-07-30



   Favorit i Compartir