Anàlisi de conflictes socioambientals al delta de la Tordera : dos casos d'estudi : la regressió de la línia de costa i la presència de canyars a Malgrat de Mar
Bergeler, Sophia
Mas, Marta
Rodríguez, Laia
Ariza Sole, Eduard, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Martínez Gasol, Carles, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Fecha: 2019
Descripción: 135 pag.
Resumen: El delta de la Tordera és un espai altament transformat, passa de ser un paisatge típicament agrari a un on l'activitat agrària competeix amb l'activitat turística, industrial i urbanística. Actualment el delta constitueix un espai multifuncional on es produeixen interaccions, tant positives com negatives, entre els diversos actors presents. Alguns d'aquests actors poden estar vinculats de manera directa o indirecta a les problemàtiques existents al delta. Els principals impactes que presenta el sistema deltaic són: les elevades extraccions dels recursos hidrogeològics, l'ocupació excessiva de la plana al·luvial, la regressió de la línia de costa i la elevada presència d'espècies invasores (Arundo donax). La finalitat de la recerca és donar resposta a un seguit de qüestions plantejades. Primerament, quines són les relacions existents entre els actors vinculats directa o indirectament en les problemàtiques, que poden ser ocasionades, per una banda, per la regressió de la línia de costa i per l'altra, per la expansió de les formacions de canyars (Arundo donax). Això ens porta a plantejar-nos com podem relacionar aquestes problemàtiques amb l'entorn natural i social del delta de la Tordera, i a preguntar-nos quina relació existeix entre les problemàtiques existents i el canvi d'hàbitats en el període entre l'any 2005 i el 2018. Per entendre el canvi produït en els hàbitats ens preguntem si existeix una relació amb les cobertes del sòl actuals al delta de la Tordera. Per elaborar la nostra recerca ens hem basat amb les cartografies de la zona d'estudi en la que s'observen les causes i conseqüències de les interaccions de la xarxa d'actors. Resulta que les dues problemàtiques presenten, entre d'altres motius, un factor causal comú, la alteració de la dinàmica natural del riu. Per aquest motiu, les propostes identificades per reduir el conflicte es centren principalment en la recuperació de la dinàmica natural del curs fluvial de la Tordera.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català
Titulación: Ciències Ambientals [2501915]
Plan de estudios: Grau en Ciències Ambientals [959]
Documento: Treball final de grau ; Text
Materia: Delta de la Tordera ; Curs fluvial ; Regressió de la línia de costa ; Canyars ; Arundo donax ; Conflicte socioambiental ; Malgrat de Mar (Catalunya)



135 p, 4.5 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Trabajos de Fin de Grado > Facultat de Ciencias. TFG

 Registro creado el 2019-04-08, última modificación el 2022-05-01



   Favorit i Compartir