Viabilitat de la transició cap a un nou model de ramaderia bovina i ovina a la vall d'Alinyà
Eco-Alinyà (Grup de recerca)
El Mahmoudi Carreras, David
Gimeno Ollé, Pau
Hidalgo Munné, Xavier
Molina Ortega, David
Maneja Zaragoza, Roser, tutora (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Martínez Gasol, Carles, tutor (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Fecha: 2019
Descripción: 130 pag.
Resumen: La ramaderia extensiva, practicada en grans extensions de terreny i amb els animals en llibertat, presenta múltiples beneficis respecte la ramaderia intensiva, però es troba en risc d'abandonament en molts indrets rurals a causa del seu inferior règim productiu. En aquest treball, s'estudia la situació actual de les activitats ramaderes bovines i ovines en el cas concret de la Vall d'Alinyà, situada a la comarca prepirinenca de l'Alt Urgell. Una vegada analitzada la cadena de valor càrnica de les activitats existents i els seus punts febles, es proposen nous models de ramaderia bovina que puguin suposar un valor afegit al sistema actual i s'estudia la viabilitat de la seva implementació. Per tal d'estudiar la viabilitat de cada alternativa proposada, es duu a terme un estudi econòmic, on es calcula el benefici econòmic que suposaria cada alternativa i un estudi social, que recull la voluntat dels ramaders a realitzar la transició cap a cada model proposat. Posteriorment, es realitza un estudi ambiental per estimar les emissions de CO2 equivalents anuals del model més viable i comparar-les amb les actuals. Els resultats obtinguts mostren que el model de ramaderia bovina més viable actualment a la Vall d'Alinyà és el model de ramaderia de boví ecològic amb engreix dels vedells a la mateixa Vall, on un dels ramaders realitzaria l'engreix a la seva instal·lació i els altres li vendrien els seus vedells per engreixar. El benefici econòmic que obtindrien els tres ramaders amb aquest nou model és d'aproximadament 107. 000 € anuals, en comparació amb l'actual d'uns 51. 000 €. El principal motiu que explica aquesta diferència és l'elevat import de les subvencions per engreix ecològic. Per altra banda, aquesta alternativa és la que presenta una major predisposició per parts dels ramaders a realitzar la conversió. Els resultats de l'estudi ambiental suggereixen que el nou model és també preferible pel que fa a emissions de gasos d'efecte hivernacle, ja que les emissions anuals associades a aquest model serien 464. 753,7 kg de CO2 equivalents, mentre que les del model actual són 559. 059,44 kg de CO2 equivalents, representant una important millora en aquest àmbit.
Resumen: La ganadería extensiva, practicada en grandes extensiones y con los animales en libertad, presenta múltiples beneficios en comparación con la ganadería intensiva, aunque se encuentra en riesgo de abandonamiento en muchas zonas rurales a causa de su inferior régimen productivo. En este trabajo, se estudia la situación actual de las actividades ganaderas bovinas y ovinas en el caso concreto de la Vall d'Alinyà, situada en la comarca prepirinenca catalana Alt Urgell. Al analizar la cadena de valor cárnica de las actividades existentes y sus puntos débiles, se proponen nuevos modelos de ganadería bovina que puedan suponer un valor añadido al sistema actual y se estudia la viabilidad de su implementación. Con el fin de estudiar la viabilidad de cada alternativa propuesta, se lleva a cabo un estudio económico, donde se calcula el beneficio económico que resultaría de cada alternativa y un estudio social, que recoge la voluntad de los ganaderos a realizar la transición hacia cada modelo propuesto. Posteriormente, se realiza un estudio ambiental para estimar las emisiones de CO2 equivalentes anuales del modelo más viable y compararlas con las actuales. Los resultados obtenidos muestran que el modelo de ganadería bovina más viable actualmente para la Vall d'Alinyà es el modelo de ganadería de bovino ecológico con engorde de los terneros en la misma Vall d'Alinyà, con uno de los ganaderos haciendo el engorde de los terneros en su instalación y los otros dos vendiéndole sus terneros para engordar. El beneficio económico que obtendrían los tres ganaderos con este nuevo modelo es de aproximadamente 107. 000 € anuales, en comparación con el actual de unos 51. 000 €. El principal motivo que explica esta diferencia es el elevado importe de las subvenciones para engorde ecológico. Por otro lado, esta alternativa es la que presenta una mayor predisposición por parte de los ganaderos a realizar la conversión. Los resultados del estudio ambiental sugieren que el nuevo modelo también es preferible en relación a las emisiones de gases de efecto invernadero, ya que las emisiones anuales asociadas a este modelo serian 464. 753,7 kg de CO2 equivalentes, mientras que las del modelo actual son 559. 059,44 kg de CO2 equivalentes, representando una importante mejora en este ámbito.
Resumen: Extensive livestock farming is used in areas with enough extension and where animals are in the wild and it has many benefits in comparison with intensive livestock farming. However, this type of farming is nowadays endangered because its lower performance. In this project, the current situation of bovine and ovine farming systems in la Vall d'Alinyà (Catalonia, Spain) is studied. New models of bovine farming systems are proposed after analysing the current value chain of the product and its weaknesses. Furthermore, the feasibility of these systems is studied. In order to do this, an economic study is carried out, which includes the profit that each model would have and a social study, which includes the will of the farmers to make the transition towards each model. Afterwards, an environmental study is carried out so as to estimate the equivalent CO2 emissions per year regarding both the current and the most feasible model. The results show that the most feasible bovine system in la Vall d'Alinyà nowadays is an organic bovine system which includes the fattening period. In this model, one of the farmers would carry out the fattening process in his facilities while the other two would sell their calves to him. The expected profit is around 107. 000 € per year, in comparison with the current one of around 51. 000 € per year. The main reason that explains this difference is the high value of the subsidies received to carry out the organic fattening process. Also, this alternative is the one that the farmers are more willing to convert their systems into. The results of the environmental study show that the new model is also preferable as far as greenhouse gases emissions are concerned, since the annual emissions would be 464. 753,7 kg of equivalent CO2 instead of 559. 059,44 kg of equivalent CO2 produced with the current system. Therefore, an important improvement in this area can also be appreciated.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials i que es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original. Cal que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català
Titulación: Ciències Ambientals [2501915]
Plan de estudios: Grau en Ciències Ambientals [959]
Documento: bachelorThesis ; Text
Materia: Ramaderia ecològica ; Engreix ecològic ; Viabilitat ; Ganadería ecológica ; Engorde ecológico ; Viabilidad ; Organic livestock farming ; Organic fattening ; Feasibility ; Alinyà (Vall) ; Alt Urgell (Catalunya)130 p, 16.5 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ciencias > Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA)
Documentos de investigación > Trabajos de Fin de Grado > Facultat de Ciencias. TFG

 Registro creado el 2019-04-08, última modificación el 2020-08-08   Favorit i Compartir