Òptica [100156]
Campos Coloma, Juan
Ahufinger, Verònica
Lizana Tutusaus, Angel
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Títol variant: Optics
Títol variant: Óptica
Data: 2019-20
Resum: L'objectiu general de l'assignatura és el de presentar a l'estudiant una panoràmica general del camp de l'òptica clàssica, que compren des dels instruments òptics fins als fenòmens d'interferència i difracció. L'òptica quàntica serà objecte d'una altra assignatura del grau de Física. L'assignatura d'Òptica, a més de proporcionar uns coneixements bàsics del camp, serveix per il·lustrar a l'alumne com es poden descriure diferents fenòmens utilitzant diferents models: Model electromagnètic, model ondulatori, model geomètric, etc. Aquesta visió ajuda a l'objectiu transversal de saber identificar un problema, i plantejar la metodologia més adequada per resoldre'l. Aquesta assignatura està molt interrelacionada amb el laboratori d'Óptica que s'imparteix al mateix curs, conformant ambdues juntes un conjunt temàtic. Mitjançant el model geomètric s'introduiran els conceptes necessaris per entendre els instruments òptics bàsics: L'ull humà, la càmera fotogràfica, el telescopi i el microscopi. Mitjançant la teoria electromagnètica de la llum s'estudiaran els diferents tipus de materials, prestant especial atenció als medis isòtrops i als anisòtrops homogenis i lineals. Respecte als medis dielèctrics s'introduirà el model clàssic de Lorentz per explicar la dispersió. Finalment, mitjançant el model ondulatori s'estudiaran els fenòmens d'interferència i difracció de la llum. 1.
Resum: El objetivo general de la asignatura es el de presentar al estudiante una panorámica general del campo de la óptica clásica que abarca desde los instrumentos ópticos hasta los fenómenos de interferencia y difracción. La óptica cuántica será el objeto de otra asignatura del grado de Física. Laasignatura de Óptica, además de proporcionar unos conocimientos básicos del campo, sirve para ilustrar al alumno cómo se pueden describir diferentes fenómenos utilizando diferentes modelos: Modelo electromagnético, modelo ondulatorio, modelo geométrico, etc. Esta visión ayuda al objetivo transversal de saber identificar un problema, y plantear la metodología más adecuada para resolverlo. Esta asignatura está muy interrelacionada con el laboratorio de Óptica que se imparte en el mismo semestre, formando ambas un conjunto temádico Mediante el modelo geométrico se introducirán los conceptos necesarios para entender los instrumentos ópticos básicos: Ojo humano, cámara fotográfica, telescopio, microscopio. Mediante la teoría electromagnética de la luz se estudiarán los distintos tipos de materiales, haciendo especial hincapié en los medios isótropos, y en los anisótropos homogéneos y lineales. En los medios dieléctricos se introducirá el modelo clásico de Lorentz para explicar la dispersión. Finalmente mediante el modelo ondulatorio se estudiarán los fenómenos de interferencia y difracción de la luz.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Física [2500097]
Pla d'estudis: Grau en Física [1281]
Document: Objecte d'aprenentatgeCatalà
6 p, 109.7 KB

Anglès
6 p, 108.6 KB

Castellà
6 p, 109.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2019-06-21, darrera modificació el 2023-01-28   Favorit i Compartir