Filogènia i evolució [100828]
Riba Rovira, Miquel
Muñoz Muñoz, Francesc
Lopez Alvarado, Javier
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Biociències

Additional title: Phylogeny and Evolution
Additional title: Filogenia y evolución
Date: 2019-20
Abstract: La Evolució és una de les teories unificadores més importants en Biologia, i els processos evolutius proporcionen les explicacions "últimes" sobre la diversificació dels éssers vius i els seus components. L'Evolució s'examinarà a diverses escales, des de la molecular a la ecològica, i des dels canvis que es produeixen en les poblacions a llarg d'algunes generacions fins els patrons observats al llarg dels mil·lennis. Un dels principis bàsics de la Teoria de l'Evolució és el de la diversificació a partir d'un ancestre comú, és a dir, l'existència de relacions genealògiques entre els organismes. Un dels objectius principals de l'assignatura és, doncs, l'estudi de les relacions genealògiques/filogenètiques entre organismes i com aquestes vénen definides per els processos evolutius. Els objectius més importants del curs són: 1) Ampliar la comprensió sobre les causes, processos i conseqüències de l'Evolució: a. Reconèixer les principals tendències evolutives en la diversificació dels biota al llarg de la història de la vida al planeta. 1 b. Comprendre els principals mecanismes evolutius i com aquests interaccionen amb els processos ecològics. 2) Proporcionar les eines conceptuals i metodològiques necessàries per analitzar processos evolutius usant el mètode científic: a. Incorporar la visió dinàmica del canvi evolutiu en l'estudi i caracterització dels sistemes naturals. b. Comprendre i establir relacions evolutives entre organismes als diversos nivells taxonòmics usant les metodologies bioinformàtiques bàsiques. c. Millorar les habilitats per desenvolupar el pensament científic davant de problemes complexos. 3) Reflexionar sobre l'ús i l'impacte social de la Teoria de l'Evolució.
Abstract: La Evolución es una de las teorías unificadoras más importantes en Biología, y los procesos evolutivos proporcionan las explicaciones "últimas" sobre la diversificación de los seres vivos y sus componentes. La Evolución se examinará a diferentes escalas, des de la molecular a la ecológica, y des de los cambios que se producen en las poblaciones a lo largo de alguna generaciones hasta los patrones observados a lo largo de los milenios. Uno de los principios básicos de la Teoría de la Evolución es el de la diversificación de los diversos linajes a partir de un ancestro común, es decir, la existencia de realciones genealógicas entre los organismos. Uno de los objetivos principales del curso es, por tanto, el estudio de las relaciones genealógicas/filogenéticas entre organismos y cómo éstas vienen definidas por los procesos evolutivos. Los objetivos más importantes del curso0 son: 1) Ampliar la comprensión de las causas, procesos y consecuencias de la Evolución. a. Reconocer las principales tendencias evolutivas en la diversificación de los organismos a lo largo de la historia de la vida en el planeta. 1 b. Comprendrer los principales mecanismos evolutivos y cómo éstos interaccionan con los procesos ecológicos. 2) Proporcionar les herraminetas conceptuales y metodológicas necesarias para analizar procesos evolutivos utilizando el método científico: a. Incorporar la visión dinámica del cambio evolutivo en el estudio y caracterización de los sistemas naturales. b. Comprendrer y establecer relaciones evolutivas entre organismos en los diversos niveles taxonómicos usando las metodologías bioinformáticas básicas. c. Mejorar las habilidades para desarrollar el pensamiento científico frente a problemas complejos. 3) Reflexionar sobre el uso e impacto social de la Teoría de la Evolución.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Català, anglès, castellà
Studies: Biologia Ambiental [2500251]
Study plan: Grau en Biologia Ambiental [813]Català
5 p, 105.9 KB

Anglès
5 p, 105.2 KB

Castellà
5 p, 105.5 KB

The record appears in these collections:
Course materials > Study plans

 Record created 2019-06-21, last modified 2021-06-13   Favorit i Compartir