Introducció a la Cartografia [100738]
Nunes, Joan
Padró Garcia, Joan-Cristian
Coll Pujol, Francesc
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Títol variant: Introduction to Cartography
Títol variant: Introducción a la Cartografía
Data: 2019-20
Resum: L'arqueologia té per objecte el registre i l'estudi de les societats a través dels seus vestigis materials. Per tant, la cartografia, i en general el tractament d'informació espacial georeferenciada, és un dels instruments bàsics de treball de l'arqueologia, tant per a les tasques inicials de registre i inventari, com per a les posteriors d'interpretació, anàlisi i presentació de resultats. En aquest context els objectius específics de l'assignatura són tres: 1. Proporcionar els coneixements bàsics per a la comprensió i ús de la representació cartogràfica, en els seus aspectes fonamentals: mesurament; posicionament; representació a escala; objecte de la representació cartogràfica (variable segons propòsit); concepció i ús de la informació objecte de representació; suport material de la informació (les dades cartogràfiques) i productes o documents (mapes) derivats de presentació de la informació. En particular, en el context de l'arqueologia, a través dels diferents tipus (propòsits) de mapes i escales que sol emprar. 2. Proporcionar els coneixements tècnics i habilitats pràctiques específiques per a la producció de dades cartogràfiques, per mitjans digitals, per als usos més habituals de la cartografia en el camp de l'arqueologia (prospecció, situació, inventari, interpretació, visió territorial o de paisatge). Inclou l'obtenció de les dades (al camp, per mitjà de GPS o estació total, o al gabinet, per mitjà de digitalització, a partir d'imatges, d'altres fonts de dades cartogràfiques digitals o analògiques o de documentació diversa amb referències geogràfiques), la seva manipulació i estructuració; i l'emmagatzematge en formats digitals. 3. Proporcionar els coneixements tècnics i habilitats pràctiques específiques per a l'elaboració de mapes (documents) de presentació per a alguns dels usos més habituals de la cartografia en el camp de l'arqueologia. Comprèn la concepció del mapa (selecció, compilació, simplificació, adaptació de la 1 3. l'arqueologia. Comprèn la concepció del mapa (selecció, compilació, simplificació, adaptació de la informació que en constitueix el contingut), la simbolització de la informació per a la seva presentació en forma de mapa seguint principis generals i específics de comunicació visual; i el disseny del document.
Resum: La arqueología tiene por objeto el registro y el estudio de las sociedades a través de sus vestigios materiales. Por lo tanto, la cartografía, y en general el tratamiento de información espacial georeferenciada, es uno de los instrumentos básicos de trabajo de la arqueología, tanto para las tareas iniciales de registro e inventario, como para las posteriores de interpretación, análisis y presentación de resultados. En este contexto los objetivos específicos de la asignatura son tres: 1. Proporcionar los conocimientos básicos para la comprensión y uso de la representación cartográfica, en sus aspectos fundamentales: medición; posicionamento; representación a escala; objeto de la representación cartográfica (variable según propósito); concepción y uso de la información objeto de representación; soporte material de la información (los datos cartográficos) y productos o documentos (mapas) derivados para presentación de la información. En particular, en el contexto de la arqueología, a través de los diferentes tipos (propósitos) de mapas y escalas que suele emplear. 2. Proporcionar los conocimientos técnicos y habilidades prácticas específicas para la producción de datos cartográficos, por medios digitales, para los usos más habituales de la cartografia en el campo de la arqueología (prospección, situación, inventario, interpretación, visión territorial o de paisaje). Incluye la obtención de los datos (en el campo, por medio de GPS o estación total, o en el gabinete, por medio de digitalización, a partir de imágenes, de otras fuentes de datos cartográficos digitales o analógicos o de documentación diversa con referencias geográficas), su manipulación y estructuración; y el almacenamiento en formatos digitales. 3. Proporcionar los conocimientos técnicos y las habilidades prácticas específicas para la elaboración de mapas (documentos) de presentación para algunos de los usos más habituales de la cartografía en el campo de la arqueología. Comprende la concepción del mapa (selección, compilación, simplificación, 1 3. campo de la arqueología. Comprende la concepción del mapa (selección, compilación, simplificación, adaptación de la información que constituye su contenido), la simbolización de la información para su presentación en forma de mapa siguiendo principios generales y específicos de comunicación visual; y el diseño del documento.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Arqueologia [2500241]
Pla d'estudis: Grau en Arqueologia [811]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
5 p, 107.8 KB

Anglès
5 p, 105.6 KB

Castellà
5 p, 107.3 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2019-07-05, darrera modificació el 2023-06-26



   Favorit i Compartir