Relacions internacionals i conflictes a l'època contemporània [100358]
Veiga Rodríguez, Francisco José
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Additional title: International Relations and Conflicts in the Modern Age
Additional title: Relaciones Internacionales y Conflictos en la Época Contemporánea
Date: 2019-20
Abstract: Aquesta assignatura estudia la Història de les relacions internacionals en el període que segueix al final de la Guerra Freda (1948-1990). És, per tant, un exercici del que es denomina Història actual o Història del temps present. El temari abasta els anys transcorreguts entre 1991 i 2016 perquè es pot identificar aquí un període tancat que inclou: a) El principi i final de l'anomenat New World Order protagonitzat pels Estats Units com a superpotència dominant després de la Guerra Freda; b) La Gran Recessió econòmica; c) La reacció contra la globalització amb l'aparició dels nacionalismes radicals i líders populistes. Tot això ve acompanyat d'importants transformacions en la praxi de les relacions internacionals. Complementant aquests continguts, l'assignatura aporta un estudi del període 1979-1989, que posa les bases per al final de la Guerra Freda i les transformacions posteriors, així com terminologia i conceptes específics propis de les relacions internacionals, un estudi de l'evolució de la ciència militar, la diplomàcia (conflictes i resolució o prevenció dels mateixos), la seguretat i la intel·ligència, i la teoria de l'estat que són habituals en Ciència Política i Dret però que no solen estar adaptats als estudis d'Història.
Abstract: Esta asignatura se centra en la Historia de las relaciones internacionales en el periodo que sigue al final de la Guerra Fría (1948-1990). Es, por lo tanto, un ejercicio de lo que se denomina Historia actual o Historia del tiempo presente. El temario estudia los años transcurridos entre 1991 y 2016 porque se puede identificar ahí un periodo cerrado que incluye: a) El principio y final del denominado New World Order protagonizado por los Estados Unidos como superpotencia dominante tras la Guerra Fría; b) La Gran Recesión económica; c) La reacción contra la globalización con la aparición de los nacionalismos radicales y líderes populistas. Todo ello viene acompañado de importantes transformaciones en la praxis de las relaciones internacionales. Complementado estos contenidos, la asignatura aporta un estudio del periodo 1979-1989, que pone las bases para el final de la Guerra Fría y las transformaciones posteriores, así como terminología y conceptos específicos propios de las relaciones internacionales, un estudio de la evolución de la ciencia militar, la diplomacia (conflictos y resolución o prevención de los mismos), la seguridad y la inteligencia, y la teoría del estado que son habituales en Ciencia Política y Derecho pero que no suelen estar adaptados a los estudios de Historia.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Català, anglès, castellà.
Studies: Història [2500501] ; Humanitats [2502758]
Study plan: Graduat o Graduada en Humanitats [1139] ; Graduat o Graduada en Història [803]Català
7 p, 115.5 KB

Anglès
7 p, 114.5 KB

Castellà
7 p, 115.1 KB

The record appears in these collections:
Course materials > Study plans

 Record created 2019-07-12, last modified 2020-02-29   Favorit i Compartir