Prehistòria de Catalunya [100380]
Molist Montaña, Miguel
Gómez Bach, Anna 1977-
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Additional title: Prehistory of Catalonia
Additional title: Prehistoria de Cataluña
Date: 2019-20
Abstract: Estudi, revisió de les evidencies del poblament prehistòric en l'actual territori de Catalunya i de les regions més properes a fi de conèixer l'evolució cultural, socioeconòmica des del primer poblament fins a la formació de les societats ibèriques. Es posa èmfasi en l'estudi actualitzat de les aportacions teòriques, de les últimes novetats en la recerca, i de l'estat de la qüestió i interpretació històrica dins de la dinàmica activa de la recerca actual. Es revisa la globalitat del territori, exposant els escenaris més rellevants de l' arqueologia prehistòrica en les àmplies zones geogràfiques del nord-est de la Península Ibèrica. En aquest sentit, s'aprofita directament en l'experiència docent els projectes de recerca orientats a l'aprofundiment d'algunes de les qüestions clau del desenvolupament humà (dinàmica social de les societats caçadores-recol·lectores, sorgiment de les primeres societats agro-ramaderes, formació dels primers estats). També s'abordaran temes d'actualitat històric-arqueològica i de la difusió al gran públic del registre arqueològic català. Es pretén que l'alumnat conegui quins són els interrogants més destacats que l'arqueologia prehistòrica a Catalunya té en aquests moments, i quins són els descobriments i troballes històric-arqueològiques més significatius que defineixen el debat en l'actualitat sobre cadascuna de les qüestions esmentades.
Abstract: Estudio, revisión de las evidencias del poblamiento prehistórico en el actual territorio de Cataluña y de las regiones más cercanas a fin de conocer la evolución cultural, socioeconómica desde el primer poblamiento hasta la formación de las sociedades ibéricas. Se pone énfasis en el estudio actualizado de las aportaciones teóricas, de las últimas novedades en la investigación, y del estado de la cuestión e interpretación histórica dentro de la dinámica activa de la investigación actual. Se revisa la globalidad del territorio, exponiendo los escenarios más relevantes de la arqueología prehistórica en las amplias zonas geográficas del nordeste de la Península Ibérica. En este sentido, se aprovecha directamente de la experiencia docente los proyectos de investigación orientados a la profundización de algunas de las cuestiones clave del desarrollo humano (dinámica social de las sociedades cazadoras-recolectoras, surgimiento de las primeras sociedades agro ganaderas, formación de los primeros estados). También se abordarán temas de actualidad histórico-arqueológica y de la difusión al gran público del registro arqueológico catalán. Se pretende que el alumnado conozca cuáles son los interrogantes más destacados que la arqueología prehistórica en Cataluña tiene en estos momentos, y cuáles son los descubrimientos y hallazgos histórico-arqueológicos más significativos que definen el debate en la actualidad sobre cada una de las cuestiones mencionadas.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Català, anglès, castellà
Studies: Arqueologia [2500241] ; Història [2500501]
Study plan: Grau en Història [803] ; Grau en Arqueologia [811]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
7 p, 112.9 KB

Anglès
7 p, 112.3 KB

Castellà
7 p, 112.7 KB

The record appears in these collections:
Course materials > Course guides

 Record created 2019-07-12, last modified 2023-11-15



   Favorit i Compartir