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Transfer of seston lipids during a flagellate bloom from the surface to the benthic community in the Weddell Sea
Rossi, Sergio (Rossi Heras) (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Isla, Enrique (Institut de Ciències del Mar)
Martínez García, Alfredo (Eidgenössische Technische Hochschule Zürich. Geologische Institut)
Moraleda, Núria (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Gili, Josep Maria (Institut de Ciències del Mar)
Rosell Melé, Antoni (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Arntz, Wolf E. (Alfred-Wegener-Institut für Polar- und Meeresforschung)
Gerdes, Dieter (Alfred-Wegener-Institut für Polar- und Meeresforschung)

Date: 2013
Abstract: Total lipid and fatty acid concentrations were studied in a late spring-early summer flagellate-dominated bloom in the Weddell Sea. These indicators were considered a good tool for assessing the quality of organic matter settling from surface to deep-water layers (epibenthic water layers). The results showed different patterns between the early (11-15 December 2003) and the late sampling period (18-27 December 2003) at all studied depths (5 m, 50 m and near-bottom water layers). Low phytoplankton biomass (mainly flagellates) in the first half of the study corresponded to low total lipid and fatty acid concentrations. In the second sampling period a spring bloom (mainly flagellates and diatoms) was detected, increasing the total lipid and fatty acid concentrations in the water column. The amount of settling organic matter from surface waters to the near-bottom water layers was high, especially in the late sampling period. Trophic markers showed evidence of a sink of available organic matter rich in quality and quantity, especially in terms of polyunsaturated fatty acids, for benthic organisms from surface layers to bottom layers in only a few days. The importance of studying short-time cycles in order to detect organic matter availability for benthic biota in view of the pulse-like dynamics of primary production in Antarctic waters is discussed.
Abstract: Transferencia de lípidos del seston durante una floración algal de flagelados desde la superficie hasta el bentos en el mar de Weddell. - Se estudió en el mar de Weddell la concentración de lípidos totales y ácidos grasos en una floración algal de flagelados durante un periodo comprendido entre finales de primavera y principios de verano. Estos dos indicadores (lípidos y ácidos grasos), se consideraron adecuados para describir la calidad de la materia orgánica depositada desde la superficie al fondo (aguas cercanas al bentos marino). Los resultados mostraron un patrón diferenciado entre el principio (11 al 15 de Diciembre) y el final (18 al 27 de Diciembre) del periodo de muestreo en todas las profundidades analizadas (5 metros, 50 metros y fondo). A la baja biomasa detectada (principalmente flagelados) en la primera parte del estudio correspondió a una concentración baja de lípidos y ácidos grasos. En el segundo periodo, se detectó una floración primaveral (compuesta principalmente por flagelados y diatomeas) que hizo incrementar la concentración de ácidos grasos y lípidos totales en la columna de agua. La caída de materia orgánica disponible para los organismos del fondo fue alta, sobre todo en la última fase del estudio y en coincidencia con la floración algal. Los marcadores, en especial los ácidos grasos poliinsaturados, mostraron un hundimiento relevante de materia disponible para los organismos del fondo en pocos días. En este artículo se discute la importancia de considerar los ciclos intensos de muestreo para detectar la caída en forma de pulsos del alimento disponible provenientes de la producción primaria de superficie para la comunidad bentónica y pelágica en aguas Antárticas.
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Language: Anglès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Subject: Antarctica ; Seston ; Lipids ; Fatty acids ; Benthic-pelagic coupling ; Available food ; Antártida ; Lípidos ; Ácidos grasos ; Acoplamiento bento-pelágico ; Alimento disponible
Published in: Scientia marina, Vol. 77, No. 3 (2013) , p. 397-407, ISSN 0214-8358

DOI: 10.3989/scimar.03835.30A


11 p, 1.1 MB

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