Metodologia i Tècniques de Recerca Social [44034]
Muntanyola-Saura, Dafne
López Roldán, Pedro
Rodriguez Soler, Joan
González Motos, Sheila
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia

Additional title: Methodology and Techniques in Social Research
Additional title: Metodología y Técnicas de Investigación Social
Date: 2019-20
Abstract: La Metodologia i Tècniques de Recerca Social (MTRS) té com a objectiu que l'alumnat adquireixi el coneixement metodològic requerit per dur a terme màster i completar el treball final de recerca (TFM). És a dir, es tracta que els estudiants siguin capaços d'assolir les competències per tal de dur a terme una petita recerca, dissenyar un projecte d'intervenció social o realitzar una petita avaluació d'alguna política. L'alumnat aprendrà a justificar l'objecte d'estudi, definir el marc conceptual i el disseny metodològic i utilitzar correctament les tècniques qualitatives i quantitatives adients per generar la informació pertinent i analitzar-la. D'una banda, es proporcionarà les eines bàsiques per la investigació empírica, sigui de tipus cualitativa o quantitativa, o de manera combinada. Es revisaran els elements centrals d'un projecte de recerca: com fer una bona pregunta de recerca, com formular objectius i hipòtesis de treball a partir de la revisió teòrica i així definir la problemàtica sociològica, i com fer un disseny adequat. D'altra banda, es farà una revisió general del panorama existent de mètodes quantitatius i qualitatius. L'alumnat aprendrà a reconèixer i reflexionar críticament els fonaments epistemològics i teòrics d'aquests mètodes, i adquirirà els coneixements tècnics necessaris per aplicar-los i realitzar una anàlisis sociològica rigurosa i de qualitat. Aquests objectius generals es complementen amb 4 d'específics: 1. Proporcionar els conceptes bàsics per formular una pregunta de recerca fonamentada en el coneixement tèoric existent a partir de la recerca publicada. 2. Facilitar els coneixements i les normes per formular objectius i hipòtesis rellevants, concises i contrastables. 1 3. Donar el coneixement per desenvolupar un disseny d'investigació adequada, sigui en una orientació quantitativa, qualitativa o mixta. 4. Presentar la metodologia qualitativa o quantitativa adequada per la obtenció i l'anàlisi de les dades.
Abstract: La Metodología y Técnicas de Investigación Social (MTIS) tiene como objetivo que el alumnado adquiera el conocimiento metodológico requerido para llevar a cabo máster y completar el trabajo final de master (TFM). Se trata de que los estudiantes sean capaces de alcanzar las competencias para llevar a cabo una pequeña investigación, diseñar un proyecto de intervención social o realizar una pequeña evaluación de una política pública. El alumnado aprenderá a justificar el objeto de estudio, definir el marco conceptual y el diseño metodológico y a utilizar correctamente las técnicas cualitativas y cuantitativas adecuadas para generar la información pertinente y analizarla. Por un lado, se proporcionará las herramientas básicas para la investigación empírica, sea de tipo cualitativa o cuantitativa, o de manera combinada. Se revisarán los elementos centrales de un proyecto de investigación: cómo hacer una buena pregunta de investigación, cómo formular objetivos e hipótesis de trabajo a partir de la revisión teórica y así definir la problemática sociológica, y cómo hacer un diseño adecuado. Por otra lado, se hará una revisión general del panorama existente de métodos cuantitativos y cualitativos. El alumnado aprenderá a reconocer y reflexionar críticamente los fundamentos epistemológicos y teóricos de estos métodos, y adquirirá los conocimientos técnicos necesarios para aplicarlos y realizar un análisis sociológico rigurosa y de calidad. Estos objetivos generales se complementan con 4 objetivos específicos: 1. Proporcionar los conceptos básicos para formular una pregunta de investigación fundamentada en el conocimiento teórico existente a partir de lainvestigación publicada. 1 2. Tener los conocimientos y las normas para formular objetivos e hipótesis relevantes, concisas y contrastables. 3. Facilitar el conocimiento para desarrollar un diseño de investigación adecuada, sea en una orientación cuantitativa, cualitativa o mixta. 4. Presentar la metodología cualitativa o cuantitativa adecuada para la obtención y el análisis de los datos.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Català, anglès, castellà
Studies: Política Social, Treball i Benestar [4313228]
Study plan: Màster Universitari en Política Social, Treball i Benestar [1419]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
9 p, 123.1 KB

Anglès
8 p, 115.7 KB

Castellà
9 p, 118.0 KB

The record appears in these collections:
Course materials > Course guides

 Record created 2019-09-16, last modified 2023-01-28



   Favorit i Compartir