Gestió de la Diversitat Religiosa [44041]
Fernández Mostaza, María Esther
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia

Títol variant: Management of Religious Diversity
Títol variant: Gestión de la Diversidad Religiosa
Data: 2019-20
Resum: La creixent visibilitat de les religions en l'esfera pública, unida al context actual de transformació de les pertinences i identitats religioses en la societat contemporània, atorga una importància crucial a l'estudi de les religions. Tot i les prediccions que auguraven que la religió s'esvairia davant els processos de secularització, la religió continua sent un element clau per entendre el món contemporani tant a nivell global --amb les relacions entre moviments migratoris, política internacional i actors religiosos globals-- com a nivell local --amb la diversificació dels escenaris urbans, l'emergència de nous reptes per a l'acomodació de la diversitat i l'augment de la diversitat per raons religioses. L'objectiu d'aquest curs és oferir una visió crítica de la relació entre religió i política al món contemporani i, buscant aquest objectiu, abasta una sèrie de temes que són fonamentals per entendre com la religió ha modelat i ha estat modelada per les diverses transformacions polítiques, socials i culturals de caràcter mundial. De forma paral·lela, l'assignatura aborda qüestions clau com la relació (complexa) entre gènere i religió, les relacions entre cos, espiritualitat i política, així com la relació de la religió amb moviments polítics i socials. Finalment, cal destacar que el curs s'imparteix des d'una perspectiva interdisciplinària amb uns fonaments científics que cal trobar-los en els camps de la sociologia, principalment, a més d'en la ciència política, l'antropologia, els estudis religiosos i les relacions internacionals. Així mateix, el curs ofereix tant un espai de reflexió teòric i crítica, com un laboratori etnogràfic basat en la dimensió més aplicada.
Resum: La creciente visibilidad de las religiones en la esfera pública, unida al contexto actual de transformación de las pertenencias e identidades religiosas en la sociedad contemporánea, otorga una importancia crucial al estudio de las religiones. A pesar de las predicciones que auguraban que la religión se desvanecería frente a los procesos de secularización, la religión continúa siendo un elemento clave para entender el mundo contemporáneo tanto a nivel global --con las relaciones entre movimientos migratorios, política internacional y actores religiosos globales-- como a nivel local --con la diversificación de los escenarios urbanos, la emergencia de nuevos retos para la acomodación de la diversidad y el aumento de la diversidad por razones religiosas. El objetivo de este curso es ofrecer una visión crítica de la relación entre religión y política en el mundo contemporáneo y, buscando este objetivo, se abarca una serie de temas que son fundamentales para entender cómo la religión ha moldeado y ha sido moldeada por las diversas transformaciones políticas, sociales y culturales de carácter mundial. De forma paralela, la asignatura aborda cuestiones clave como la relación (compleja) entre género y religión, las relaciones entre cuerpo, espiritualidad y política, así como la relación de la religión con movimientos políticos. Finalmente, cabe destacar que el curso se imparte desde una perspectiva interdisciplinaria cuyos fundamentos científicos cabe encontrarlos en los campos de la sociología, principalmente, además de en la ciencia política, la antropología, los estudios religiosos y las relaciones internacionales. Asimismo, el curso ofrece tanto un espacio de reflexión teórico y crítico, como un Laboratorio etnográfico basado en la dimensión más aplicada.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Política Social, Treball i Benestar [4313228]
Pla d'estudis: Màster Universitari en Política Social, Treball i Benestar [1419]Català
5 p, 108.3 KB

Anglès
5 p, 106.2 KB

Castellà
5 p, 108.1 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2019-09-16, darrera modificació el 2021-06-12   Favorit i Compartir