"La història oficial que l'accident nuclear de Palomares no va ser important s'ha mantingut fins avui dia"
Herrera Plaza, José (Canal Sur Televisión)
Farreny Solé, Meritxell (Universitat Autònoma de Barcelona. Àrea de Comunicació i Promoció)
López Arnal, Salvador (Universidad Nacional de Educación a Distancia (Espanya))

Título variante: "La historia oficial que el accidentenuclear de Palomares no fue importante se ha mantenido hasta hoy día"
Fecha: 2020
Resumen: L'any 1966 va tenir lloc l'accident nuclear de Palomares (Almeria), provocat per la col·lisió d'un avió cisterna (o nodrissa) KC-135 i un bombarder estratègic nord-americà B-52. Aquest últim portava quatre bombes termonuclears, 70 vegades més potents que les d'Hiroshima i Nagasaki que, en aquest cas, no van explotar: una bomba va caure al mar, l'altra es va frenar gràcies al seu paracaigudes i les dues restants van caure a terra i van desprendre plutoni en forma d'aerosol. La zona encara no està descontaminada del tot, greuge ambiental que se suma a l'estigma de la població de la localitat. En aquest context, José Herrera Plaza, periodista de Canal Sur Televisión, investigador i expert en l'accident nuclear, i Salvador López Arnal, matemàtic i professor de la UNED, membre del Centre d'Estudis sobre Moviments Socials (CEMS-UPF) i amb un important bagatge en coneixement nuclear, van presentar el llibre Silencios y deslealtades. El accidente militar de Palomares: desde la Guerra Fría hasta hoy (2019) al Centre d'Història de la Ciència (CEHIC) de la UAB. L'han escrit junts a partir de la seva correspondència i transmès en format de preguntes i respostes amb l'objectiu d'aconseguir una obra divulgativa que arribi al gran públic.
Resumen: En 1966 tuvo lugar el accidente nuclear de Palomares (Almería), a raízde la colisión de un avión cisterna (o nodriza) KC-135 y un bombarderoestratégico norteamericano B -52. Este último llevaba cuatro bombastermonucleares, 70 veces más potentes que las de Hiroshima yNagasaki pero, en este caso, no explotaron: una bomba cayó al mar, laotra se frenó gracias a su paracaídas y las dos restantes cayeron entierra y desprendieron plutonio en forma de aerosol. La zona no estádescontaminada del todo, agravio ambiental que se suma al estigma dela población de la localidad. En este contexto, José Herrera Plaza,periodista de Canal Sur Televisión, investigador y experto del accidentenuclear, y Salvador López Arnal, matemático y profesor de la UNED,miembro del Centro de Estudios sobre Movimientos Sociales (CEMS-UPF) y con un importante bagaje en conocimiento nuclear, presentaronel libro Silencios y deslealtades. El Accidente militar de Palomares:desde la Guerra Fría Hasta hoy (2019) al Centro de Historia de laCiencia (CEHIC) de la UAB. Lo han escrito juntos a partir de su correspondencia y transmitido en formato de preguntas y respuestas conel objetivo de conseguir una obra divulgativa que llegue al gran público.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català i Castellà
Documento: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicado en: UAB divulga, Gener 2020, p. 1-6 (Entrevistes) , ISSN 2014-6388



Català
6 p, 528.1 KB

Español
6 p, 592.2 KB

El registro aparece en las colecciones:
Artículos > Artículos publicados > UAB Divulga
Artículos > Artículos de divulgación

 Registro creado el 2020-03-06, última modificación el 2023-01-23



   Favorit i Compartir