Web of Science: 2 citas, Scopus: 2 citas, Google Scholar: citas
Effects of the feed : Water mixing proportion on diet digestibility of growing pigs
Sol, Cinta (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Castillejos, Lorena (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
López Vergé, Sergi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Muns, Ramon (Agri-Food and Biosciences Institute)
Gasa, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)

Fecha: 2019
Resumen: The effect of different water-to-feed ratios on apparent total tract digestibility of energy and nutrients were evaluated in growing-finishing pigs. In trial 1 (26 d), 16 female pigs (46. 7 ± 1. 98 kg of body weight, BW) were individually assigned to four treatments (n = 4). In trial 1, pigs were fed a control diet in dry form (CON) and in blend form with water-to-feed ratios of 0. 6:1, 2. 1:1 and 2. 7:1. In trial 2 (26 d), rearranged animals (65. 4 ± 3. 14 kg of BW) were assigned a control diet in dry form (CON) and ratios of 1. 35:1, 2. 7:1 and 3. 5:1. In trial 1, pigs fed on ratios of 2. 1:1 and 2. 7:1 had a higher organic matter digestibility (OMd) and gross energy digestibility (GEd) than CON. In trial 2, pigs fed on ratios of 1. 35:1, 2. 7:1, and 3. 5:1 had a higher OMd and GEd than CON. Quadratic regressions showed the maximum dilution rate to reach higher digestibility coefficients at 1. 83:1 and at 2. 7:1 for trials 1 and 2, respectively. During trial 1, pigs on the 0. 6:1 dilution rate had higher weight gain than those on CON. The water-to-feed ratio that optimized OM and GE digestibility may increase with the age of the pigs.
Ayudas: Ministerio de Ciencia e Innovación IDI-20110003
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca TEM 2010
Nota: Funding: This research was funded by Spanish Ministry of Science and Innovation (CDTI project IDI-20110003), and TEM 2010 research grant form "Comissionat per a Universitats I Recerca del Departament d'Innovació, Universitats I empresa form Generalitat de Catalunya (AGAUR).
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Derechos: Tots els drets reservats.
Lengua: Anglès
Documento: Article ; recerca ; Versió publicada
Materia: Feed digestibility ; Swine ; Water-diluted diet ; Water-to-feed ratio
Publicado en: Animals, Vol. 9 Núm. 10 (october 2019) , p. 791, ISSN 2076-2615

DOI: 10.3390/ani9100791
PMID: 31614740


8 p, 410.5 KB

El registro aparece en las colecciones:
Artículos > Artículos de investigación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2020-06-03, última modificación el 2022-11-23



   Favorit i Compartir