Revolució i Contrarevolució a l'Època Contemporània [100387]
Puigsech Farràs, Josep
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Additional title: Revolution and Counterevolution in the Modern Age
Additional title: Revolución y Contrarrevolución en la Época Contemporánea
Date: 2020-21
Abstract: L'assignatura «Revolució i contrarevolució a l'època contemporània» té com a objectius formar els estudiants en els recursos i instruments per a què adquireixin un coneixement sòlid dels processos i fenòmens revolucionaris i contrarevolucionaris més destacats de la trajectòria mundial contemporània des d'una òptica de debat i reflexió. La cronologia de l'assignatura correspon a l'etapa finals del segle XVIII-finals del segle XX, però centra el seu eix d'estudi en l'etapa del segle XX, alhora que s'analitzaran models revolucionaris i contrarevolucionaris americans, asiàtics, europeus i africans, que inclouran també la sensibilitat amb els aspectes relacionats amb la perspectiva de gènere. Per començar, es farà una primera part introductòria en la qual es tractaran els conceptes Revolució i Contrarevolució aplicats al Món Contemporani i, a partir d'aquí, es debatrà la seva aplicació en els dos casos que han generat una major polèmica en el context de les Revolucions burgeses fora del continent europeu des de finals del segle XVIII fins a finals del segle XIX: el cas americà, amb Estats Units d'Amèrica -revolució nacional o revolta elitista- i els cas asiàtic amb Japó -revolució o restauració-. Posteriorment, s'analitzarà el primer gran eix temàtic de l'assignatura com són les revolucions obreres de finals del segle XIX i la primera meitat del segle XX a través del continent europeu. Concretament, es farà a partir dels casos de França -centrat en el debat sobre el significat de la Comuna de París-, Rússia-a través de les aportacions historiogràfiques (russes i no russes) generades pel centenari de la Revolució Russa de 1917, així com dels experiments revolucionaris que exemplificaren la Maknovshina i Kronstadt- i es culminarà amb Finlàndia i Hongria -establiment de dos efímers però rellevants models de soviets, que no soviètics-. A partir d'aquí, s'analitzarà el segon gran eix temàtic de l'assignatura, com són els models contrarevolucionaris que es desenvoluparen a l'est d'Europa lligats a la lògica anticomunista, la construcció de nous models d'estats nacionals i la presència o no d'elements feixistes en la franja de la primera meitat del segle XX: els casos de Finlàndia, Letònia, Polònia, Hongria, Romania i Albània. 1 Finalment, el tercer eix temàtic de l'assignatura analitzarà comparativament diferents models revolucionaris rellevants i alternatius a nivell mundial durant la segona meitat del segle XX. Així, doncs, es portarà a terme el contrast entre el continent europeu amb la revolució socialista a Albània, el continent africà amb la revolució socialista-panarabista a Egipte, el continent americà amb la revolució sandinista a Nicaragua i el continent asiàtic amb la revolució islàmica a Iran.
Abstract: La asignatura «Revolución y contrarrevolución en la época contemporánea» tiene como objetivos formar a los estudiantes en los recursos e instrumentos para que adquieran un conocimiento sólido de los procesos y fenómenos revolucionarios y contrarrevolucionarios más destacados de la trayectoria mundial contemporánea desde una óptica de debate y reflexión. La cronología de la asignatura corresponde a la etapa finales del siglo XVIII-finales del siglo XX, pero centra el eje de su estudio en el siglo XX, analizando modelos revolucionarios y contrarrevolucionarios americanos, asiáticos, europeos y africanos, que incluirán también la sensibilidad con aspectos relacionados con la perspectiva de género. El punto de partida será una primera parte introductoria, en la que se abordará el significado de los conceptos Revolución y Contrarrevolución aplicados al Mundo Contemporáneo y, a partir de aquí, se debatirá su aplicación en los dos casos que han generado una mayor polémica en el contexto de las Revoluciones burguesas fuera del continente europeo desde finales del siglo XVIII hasta finales del siglo XIX: el caso americano con Estados Unidos de América -revolución nacional o revuelta elitista- y el caso asiático con Japón -revolución o restauración-. Posteriormente se analizará el primer gran eje temático de la asignatura: las revoluciones obreras de finales del siglo XIX y la primera mitad del siglo XX a través del continente europeo. Concretamente se analizarán los casos de Francia -centrado en el debate sobre el significado de la Comuna de París-, Rusia -a través de las aportaciones historiográficas (rusas y no rusas) generadas por el centenario de la Revolución Rusa de 1917, así como de los experimentos revolucionarios que ejemplificaron la Maknovshina y Kronstadt- y se culminará con Finlandia y Hungría -establecimiento de dos efímeros pero relevantes modelos de sóviets, que no soviéticos-. A partir de aquí se analizará el segundo gran eje temático de la asignatura, como son los modelos contrarrevolucionarios que se desarrollaron durante la primera mitad del siglo XX en el este de Europa fundamentados en una lógica anticomunista, la construcción de nuevos modelos de estados nacionales y la presencia o no de elementos fascistas: los casos de Finlandia, Letonia, Polonia, Hungría, Rumanía y Albania. 1 Finalmente, el tercer eje temático de la asignatura analizará comparativamente diferentes modelos revolucionarios relevantes y alternativos a nivel mundial durante la segunda mitad del siglo XX. Así, pues, se analizará el contraste entre el continente europeo con la revolución socialista en Albania, el continente africano con la revolución socialista-panarabista en Egipto, el continente americano con la revolución sandinista en Nicaragua y el continente asiático con la revolución islámica en Irán.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Català, anglès, castellà
Studies: Història [2500501]
Study plan: Grau en Història [803]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
6 p, 116.9 KB

Anglès
6 p, 112.8 KB

Castellà
6 p, 117.4 KB

The record appears in these collections:
Course materials > Course guides

 Record created 2020-06-26, last modified 2023-01-28



   Favorit i Compartir