Agrogenòmica [101939]
Casellas Vidal, Joaquim
Folch, Josep M.
Poschenrieder Wiens, Carlota
Amills i Eras, Marcel
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Biociències

Títol variant: Agrogenomics
Títol variant: Agrogenómica
Data: 2020-21
Resum: 1 La indústria agroalimentària és la principal activitat de la indústria manufacturera europea, amb un valor aproximat de 954. 000 milions d'euros i un total de 310. 000 empreses que proporcionen servei a 500 milions de clients. La indústria agroalimentària espanyola ocupa el cinquè lloc en el rànquing europeu i el primer a nivell nacional, representa un 17% del PIB industrial espanyol (i un 7% del total), exporta per un valor de 13. 000 milions d'euros (solsament superat pel sector automobilistic) i compta amb 32. 000 companyies. La millora genètica, la genòmica i la biotecnologia són pilars fonamentals de la producció eficient i sostenible d'aliments d'origen animal i vegetal. Nombroses companyies multinacionals (Monsanto, Evogene, Hypor, ABS Global US, Du Pont etz. ) s'han especialitzat en la producció de recursos d'alt valor genètic (p. e. llavors o dosis seminals) que són comercialitzades a nivell mundial amb la finalitat última d'augmentar el rendiment econòmic de les explotacions agrícoles i ramaderes. Així mateix, el sector agroalimentari es caracteritza per dur a terme una intensa activitat de recerca no solsament a nivell d'universitats i centres científics, sinó també en el sector empresarial. Per exemple, a Espanya, en els darrers tres anys, la Plataforma Tecnològica Food for Life Spain ha impulsat més de 120 projectes científics de I + D + i per un valor de 282 milions d'euros. L'objectiu de l'assignatura d'Agrogenòmica consisteix en proporcionar una sòlida formació en l'àmbit de la genòmica i la genètica aplicades a la millora de les espècies domèstiques animals i vegetals, la preservació de la seva biodiversitat i el desenvolupament d'eines biotecnològiques. OBJECTIUS FORMATIUS CONCRETS: 1. Que l'estudiant es familiaritzi amb l'estratègia i execució dels programes de millora i comprengui la seva connexió directa amb el món de les empreses agroalimentàries. 2. Conèixer les característiques estructurals i funcionals dels genomes i transcriptomes de les espècies domèstiques animals i vegetals. 3. Entendre com les dades genètiques permeten elaborar hipòtesis biològiques sobre el funcionament i la fisiologia dels organismes. 4. Desenvolupar mètodes d'avaluació dels candidats a la selecció i entendre els factors que condicionen el progrés genètic en les distintes estratègies de selecció. 5. Comprendre la base genètica de les malalties hereditàries que afecten a les espècies domèstiques. 6. Adquirir una visió dels mètodes actuals de detecció de gens que afecten als caràcters complexos, i la seva aplicació en el context de la genòmica i la millora genètica. 7. Adquirir coneixements per mesurar i quantificar la variabilitat genètica de les poblacions, tant a partir de dades moleculars com genealògiques. 8. Comprendre les bases científiques de les tècniques que permiten millorar la productivitat de les plantes de cultiu. 9. Entendre com es poden aplicar les diferents eines òmiques a la millora genètica animal i vegetal.
Resum: 1 La industria agroalimentaria es la principal actividad de la industria manufacturera europea, con un valor aproximado de 954. 000 millones de euros y un total de 310. 000 empresas que proporcionan servicio a 500 millones de clientes. La industria agroalimentaria española ocupa el quinto lugar en el ranking europeo y el primero a nivel nacional, representa un 17% del PIB industrial español (y un 7% del total), exporta por un valor de 13. 000 millones de euros (solamente superado por sector automovilistico) y cuenta con 32. 000 compañías. La mejora genética, la genómica y la biotecnología son pilares fundamentales de la producción eficiente y sostenible de alimentos de origen animal y vegetal. Numerosas compañías multinacionales (Monsanto, Evogene, Hypor, ABS Global US, Du Pont etz. ) Se han especializado en la producción de recursos de alto valor genético (por ejemplo semillas o dosis seminales) que son comercializadas a nivel mundial con el fin último de aumentar el rendimiento económico de las explotaciones agrícolas y ganaderas. Asimismo, el sector agroalimentario se caracteriza por llevar a cabo una intensa actividad de investigación no solo a nivel de universidades y centros científicos, sino también en el sector empresarial. Por ejemplo, en España, en los últimos tres años, la Plataforma Tecnológica Food for Life Spain ha impulsado más de 120 proyectos científicos de I + D + i por un valor de 282 millones de euros. El objetivo de la asignatura de Agrogenómica consiste en proporcionar una sólida formación en el ámbito de la genómica y la genética aplicadas a la mejora de las especies domésticas animales y vegetales, la preservación de su biodiversidad y el desarrollo de herramientas biotecnológicas. Objetivos formativos 1. Que el estudiante se familiarice con la estrategia y ejecución de los programas de mejora y comprenda su conexión directa con el mundo de las empresas agroalimentarias. 2. Conocer las características estructurales y funcionales de los genomas y transcriptomas de las especies domésticas animales y vegetales. 3. Entender como los datos genéticos permiten elaborar hipótesis biológicas sobre el funcionamiento y la fisiología de los organismos. 4. Desarrollar métodos de evaluación de los candidatos a ser seleccionados y entender los factores que limitan el progreso genético en las distintas estrategias de selección. 5. Comprender la base genética de las enfermedades hereditarias que afectan a las especies domésticas. 6. Adquirir una visión de los métodos actuales de detección de genes que afectan a los caracteres complejos y su aplicación en el contexto de la genómica y la mejora. 7. Poseer conocimientos para medir y cuantificar la variabilidad genética de las poblaciones tanto a partir de datos moleculares como genealógicos. 8. Comprender la base científica de las técnicas que permiten mejorar la productividad de las plantas de cultivo. 9. Entender como se pueden aplicar las herramientas -ómicas a la mejora genética animal y vegetal.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Genètica [2500890]
Pla d'estudis: Grau en Genètica [833]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
6 p, 123.7 KB

Anglès
6 p, 122.7 KB

Castellà
6 p, 123.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2020-06-26, darrera modificació el 2023-01-28



   Favorit i Compartir