Urbanisme feminista. Proposta de transformació de la plaça Frederic Mompou de Sabadell
Gil Cornejo, Palmira
Espluga, Josep, 1964-, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sociologia)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia

Título variante: Urbanismo feminista. Propuesta de transformación de la plaza Frederic Mompou de Sabadell
Título variante: Feminist Urbanism. Proposal to transform Frederic Mompou square in Sabadell
Fecha: 2020
Resumen: En aquest treball es planteja l'espai com una construcció social. Es parteix de les teories de l'urbanisme feminista per fer una diagnosi de la plaça Frederic Mompou de Sabadell. L'objectiu és detectar en quins aspectes es desenvolupa un biaix patriarcal en la plaça i posteriorment transformar-la. Les preguntes inicial són: - Com influeix la plaça Frederic Mompou de Sabadell en la satisfacció de les necessitats de la vida quotidiana dels veïns/es? - Com es pot transformar un espai públic i de relació tenint en compte la seguretat des de la perspectiva de gènere? Els resultats constaten la hipòtesi de partida assenyalant que la plaça Frederic Mompou té diverses mancances que dificulten les activitats de la vida quotidiana de l'esfera reproductiva, pròpia i comunitària. Aquestes han quedat relegades a un segon pla, afavorint que la plaça sigui un lloc de pas i no estigui del tot condicionada per realitzar aquestes activitats. La principal conclusió d'aquests resultats és que l'espai públic no és neutre. A partir d'aquí, es posa de manifest que s'han de revisar els criteris d'urbanització actuals. Això planteja un motiu per abordar un treball d'anàlisi i d'intervenció més complet per transformar els espais del barri, el districte i la ciutat des d'una perspectiva feminista que tingui en compte les activitats de l'esfera reproductiva, la pròpia i la comunitària.
Resumen: Este trabajo plantea el espacio como una construcción social. Las teorías del urbanismo feminista son el punto de partida para hacer una diagnosis de la plaza Frederic Mompou de Sabadell. El objetivo es detectar en que aspectos existe un sesgo patriarcal para posteriormente transformar la plaza. Las preguntas iniciales son: 1) ¿Como influye la plaza Frederic Mompou de Sabadell en la satisfacción de las necesidades de la vida cotidiana de los vecinos y vecinas? 2) ¿Como se puede transformar un espacio público y de relación teniendo en cuenta la seguridad des de la perspectiva de género? Los resultados constatan la hipótesis de partida señalando que la plaza tiene distintas carencias que dificultan las actividades de la vida cotidiana vinculadas a la esfera reproductiva, propia y comunitaria. Este tipo de actividades han quedado relegadas a un segundo plano favoreciendo que la plaza sea principalmente un lugar de paso y que no esté del todo condicionada para realizar dichas actividades. La principal conclusión de estos resultados es que el espacio público no es neutro. A partir de aquí, se pone de manifiesto que se tienen que revisar los criterios de urbanización actuales. Lo que conduce a abordar un trabajo de análisis e intervención más completo para trasformar los espacios del barrio, el distrito y la ciudad des de una perspectiva feminista que tenga en cuenta las actividades de la esfera reproductiva, la propia y la comunitaria.
Resumen: This investigation suggests understanding the space as a social construction. Feminist urban planning theories allow to do a diagnosis and plan an intervention in Frederic Mompou square, in Sabadell. There are two initial questions that guide this project: 1) How does the square Frederic Mompou influence the satisfactions of the neighbors' everyday life needs? 2) How can we transform a public and relation space including security with a gender perspective? The results of this investigation verify the initial hypothesis. The square has some deficiencies that complicate activities related with the reproductive work, the community and itself. These activities have been relegated to the background so most of the neighbor's only use the square as a place to pass. Due to this, the main conclusion is that the public space is not neutral, it has a patriarchal bias. It means that public institutions should start a complete intervention to transform the public space in the neighborhood, the district and the city considering feminist urban planning theories.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Català
Titulación: Sociologia [2500262]
Plan de estudios: Grau en Sociologia [819]
Documento: Treball final de grau ; Text
Materia: Urbanisme feminista ; Perspectiva de gènere ; Espai públic i de relació ; Seguretat ; Vida quotidiana ; Sabadell ; Urbanismo feminista ; Perspectiva de género ; Espacio público y de relación ; Seguridad ; Vida cotidiana ; Feminist urbanism ; Gender perspective ; Public and relation space ; Security ; Everyday life



TFG
121 p, 8.1 MB

Resum executiu
3 p, 134.7 KB

Pòster
1 p, 270.6 KB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Trabajos de Fin de Grado > Facultad de Ciencias Políticas y Sociología. TFG

 Registro creado el 2020-07-10, última modificación el 2022-05-01



   Favorit i Compartir