Web of Science: 6 citas, Scopus: 6 citas, Google Scholar: citas,
High Fruit and Vegetable Consumption and Moderate Fat Intake Are Associated with Higher Carotenoid Concentration in Human Plasma
Marhuenda-Muñoz, María (Universitat de Barcelona. Departament de Nutrició, Ciències de l'Alimentació i Gastronomia)
Rinaldi de Alvarenga, José Fernando (University of São Paulo)
Hernáez, Álvaro (Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer)
Tresserra-Rimbau, Anna (Universitat de Barcelona. Departament de Nutrició, Ciències de l'Alimentació i Gastronomia)
Martínez-González, Miguel Ángel (Harvard T.H. Chan School of Public Health (Boston, Estats Units d'Amèrica))
Salas-Salvadó, Jordi (Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili)
Corella, Dolores (Universitat de València)
Malcampo Manrúbia, Mireia (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques)
Martínez, J. Alfredo (Universidad de Navarra)
Alonso-Gómez, Ángel María (Instituto de Investigación Sanitaria Bioaraba (Vitoria, País Basc))
Wärnberg, Julia (Instituto de Investigación Biomédica de Málaga)
Vioque, Jesús (Universitat Miguel Hernández)
Romaguera, Dora (Institut d'Investigació Sanitària i Biomèdica d'Alacant - Fundació FISABIO)
López-Miranda, José (Instituto Maimónides de Investigación Biomédica de Córdoba)
Estruch, Ramón (Hospital Clínic i Provincial de Barcelona)
Tinahones, Francisco J.. (Instituto de Investigación Biomédica de Málaga)
Lapetra, José (Distrito Sanitario de Atención Primaria de Sevilla)
Serra-Majem, J. Lluís (Instituto Universitario de Investigaciones Biomédicas y Sanitarias, Las Palmas de Gran Canarias)
Bueno-Cavanillas, Aurora (Universidad de Granada)
Tur, Josep Antonio (Institut Universitari d'Investigació en Ciències de la Salut, Palma)
Martín, Vicente (Instituto de Biomedicina, León)
Pintó, Xavier (Hospital Universitari de Bellvitge)
Delgado-Rodríguez, Miguel (Universidad de Jaén)
Matía-Martín, Pilar (Instituto de Investigación Sanitaria del Hospital Clínico San Carlos)
Vidal, Josep (Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer)
Vázquez, Clotilde (Hospital Universitario Fundación Jiménez Díaz)
Daimiel, Lidia (IMDEA Food, Madrid)
Ros, Emilio (Hospital Clínic i Provincial de Barcelona)
Serra-Mir, Mercè (Hospital Clínic i Provincial de Barcelona)
Vázquez-Ruiz, Zenaida (Instituto de Investigación Sanitaria de Navarra)
Nishi, Stephanie K. (Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili)
Sorlí, José V (Universitat de València)
Zomeño, María Dolores (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques)
Zulet, M. Angeles (IMDEA Food, Madrid)
Vaquero-Luna, Jessica (Instituto de Investigación Sanitaria Bioaraba (Vitoria, País Basc))
Carabaño-Moral, Rosa (Distrito de Atención Primaria Costa del Sol)
Notario-Barandiaran, Leyre (Universitat Miguel Hernández)
Morey, Marga (Institut d'Investigació Sanitària i Biomèdica d'Alacant - Fundació FISABIO)
García-Rios, Antonio (Instituto Maimónides de Investigación Biomédica de Córdoba)
Gómez Pérez, Ana María (Instituto de Investigación Biomédica de Málaga)
Santos-Lozano, José Manuel (Distrito Sanitario de Atención Primaria de Sevilla)
Buil-Cosiales, Pilar (Servicio Navarro de Salud Osasunbidea)
Basora, Josep (Universitat Rovira i Virgili)
Portolés, Olga (Universitat de València)
Schröder, Helmut (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques)
Abete, Itziar (IMDEA Food, Madrid)
Salaverria-Lete, Itziar (Instituto de Investigación Sanitaria Bioaraba (Vitoria, País Basc))
Toledo, Estefania (Instituto de Investigación Sanitaria de Navarra)
Babio, Nancy (Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili)
Fitó, Montserrat (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques)
Martínez-Huélamo, Miriam (Universitat de Barcelona. Departament de Nutrició, Ciències de l'Alimentació i Gastronomia)
Lamuela-Raventós, Rosa M.. (Universitat de Barcelona. Departament de Nutrició, Ciències de l'Alimentació i Gastronomia)
Universitat Autònoma de Barcelona

Fecha: 2021
Resumen: Carotenoids are pigments contained mainly in fruit and vegetables (F&V) that have beneficial effects on cardiometabolic health. Due to their lipophilic nature, co-ingestion of fat appears to increase their bioavailability via facilitating transfer to the aqueous micellar phase during digestion. However, the extent to which high fat intake may contribute to increased carotenoid plasma concentrations is still unclear. The objective was to examine the degree to which the consumption of different amounts of both carotenoid-rich foods and fats is associated with plasma carotenoid concentrations within a Mediterranean lifestyle context (subsample from the PREDIMED-Plus study baseline) where consumption of F&V and fat is high. The study population was categorized into four groups according to their self-reported consumption of F&V and fat. Carotenoids were extracted from plasma samples and analyzed by HPLC-UV-VIS-QqQ-MS/MS. Carotenoid systemic concentrations were greater in high consumers of F&V than in low consumers of these foods (+3. 04 μmol/L (95% CI: 0. 90, 5. 17), p -value = 0. 005), but circulating concentrations seemed to decrease when total fat intake was very high (−2. 69 μmol/L (−5. 54; 0. 16), p -value = 0. 064). High consumption of F&V is associated with greater systemic levels of total carotenoids, in particular when fat intake is low-to-moderate rather than very high.
Ayudas: Ministerio de Ciencia e Innovación AGL2016-75329-R
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca 2017SGR196
European Commission 340918
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca 2017SGR1717
Ministerio de Ciencia e Innovación AGL2016-75329-R
Ministerio de Educación, Cultura y Deporte FPU17-00513
Nota: Altres ajuts: Recercaixa grant to J.S.-S. (2013ACUP00194), Fundació la Marató de TV3 (PI044003).
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Anglès
Documento: Article ; recerca ; Versió publicada
Materia: Bioactive compounds ; Phytochemicals ; Dietary fats ; Mediterranean diet ; PREDIMED-Plus study ; Plasma carotenoids ; Matrix effect absorption ; Liquid chromatography ; Mass spectrometry
Publicado en: Antioxidants, Vol. 10 (march 2021) , ISSN 2076-3921

DOI: 10.3390/antiox10030473
PMID: 33802859


14 p, 334.1 KB

El registro aparece en las colecciones:
Artículos > Artículos de investigación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2021-04-12, última modificación el 2024-03-04



   Favorit i Compartir