La digitalización del periodismo escrito : de la tinta a los píxeles. Las herramientas digitales para la mejora de la redacción periodística
Montagut Martínez, Albert
Pulido, Cristina, dir.
Tejedor, Santiago, dir.

Fecha: 2020
Resumen: Internet va arribar a les redaccions dels diaris de tot el món en 1997 i partir d'aquell moment tot va canvir. El paradigma digital va ser l'inici d'una transformació que, encara avui dia, 23 anys després, milers de periodistes tracten entendre i desxifrar. El nou escenari continua creant dubtes entre els professionals de la informació i moltes empreses continuen lluitant per a aconseguir l'anhelada convergència -la fusió de les redaccions-, i acabar per entendre les claus que mouen el nou periodisme que emergeix de la transformació tecnològica, com han de ser les noves narratives, com han de tractar als seus lectors i com poden tornar a ser empreses rendibles. Ara, quan milers de diaris han desaparegut per l'impacte comercial invers causat per la digitalització i el mercat de la comunicació està en plena transformació, són molts els mitjans que lluiten per la seva supervivència i milers i miers de periodistes els que busquen la fórmula adequada per a compaginar les edicions impreses i les digitals i assentar les bases per a fer de les seves empreses companyies sostenibles, creïbles, ben informades i dotades amb la tecnologia més adequada. Periodistes i analistes de diferents continents, molts d'ells representants dels millors diaris del planeta i generadors de productes periodístics amb el major nivell d'exigència del món, expliquen les seves experiències en aquest estudi, l'objectiu del qual no és un altre que el de contribuir a la complexa tasca d'agilitar la fusió sobre la base d'entendre la digitalització i quines eines i actituds poden servir als professionals per a dur a terme un millor reporterisme.
Resumen: Internet llegó a las redacciones de los diarios de todo el mundo en 1997 y partir de aquel momento todo cambió. El paradigma digital fue el inicio de una transformación que, aún a día de hoy, 23 años después, miles de periodistas tratan entender y descifrar. El nuevo escenario sigue creando dudas entre los profesionales de la información y muchas empresas continúan luchando para conseguir la ansiada convergencia -la fusión de las redacciones-, y terminar por entender las claves que mueven el nuevo periodismo que emerge de la transformación tecnológica, cómo deben ser las nuevas narrativas, cómo deben tratar a sus lectores y cómo pueden volver a ser empresas rentables. Ahora, cuando miles de periódicos han desaparecido por el impacto comercial inverso causado por la digitalización y el mercado de la comunicación está en plena transformación, son muchos los medios que luchan por su supervivencia y miles y miles de periodistas los que buscan la fórmula adecuada para compaginar las ediciones impresas y las digitales y asentar las bases para hacer de sus empresas compañías sostenibles, creíbles, bien informadas y dotadas con la tecnología más adecuada. Periodistas y analistas de diferentes continentes, muchos de ellos representantes de los mejores diarios del planeta y generadores de productos periodísticos con el mayor nivel de exigencia del mundo, explican sus experiencias en este estudio, cuyo objetivo no es otro que el de contribuir a la compleja tarea de agilizar la fusión en base a entender la digitalización y qué herramientas y actitudes pueden servir a los profesionales para llevar a cabo un mejor reporterismo.
Resumen: The Internet reached the newsrooms around the world in 1997 and from that moment on everything changed. The digital paradigm was the beginning of a transformation that, even today, 23 years later, thousands of journalists try to understand and decipher. The new scenario continues to create doubts among information professionals and many companies continue to fight to achieve the desired convergence -the merger of newsrooms-, and end up understanding the keys that move the new journalism that emerges from technological transformation, how they should be the new narratives, how they should treat their readers, and how they can become profitable businesses again. Now, when thousands of newspapers have disappeared due to the reverse commercial impact caused by digitization and the communication market is in full transformation, there are many media outlets that are fighting for their survival and thousands and thousands of journalists who are looking for the right formula to combine the printed and digital editions and lay the foundations to make your companies sustainable, credible, well-informed and equipped with the most appropriate technology. Journalists and analysts from different continents, many of them representatives of the best newspapers on the planet and generators of journalistic products with the highest level of demand in the world, explain their experiences in this study, whose objective is none other than to contribute to the complex task of speeding up the merger based on understanding digitization and what tools and attitudes can be used by professionals to carry out better reporting.
Derechos: ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Lengua: Castellà
Colección: Programa de Doctorat en Comunicació i Periodisme
Documento: Tesi doctoral ; Text ; Versió publicada
Materia: Periodisme ; Periodismo ; Journalism ; Convergència ; Convergencia ; Convergence ; Eines digitals ; Herramientas digitales ; Digital tools ; Ciències Socials

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/670685


448 p, 10.9 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Tesis doctorales

 Registro creado el 2021-05-26, última modificación el 2022-11-19   Favorit i Compartir