Millora Genètica [102673]
Casellas Vidal, Joaquim
Jordana i Vidal, Jordi
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia

Títol variant: Genetic Improvement
Títol variant: Mejora Genética
Data: 2021-22
Resum: La Millora Genètica és una assignatura obligatòria de 6 ECTS que s'imparteix durant el 2n semestre del tercer curs del grau de Veterinària. Quant als objectius generals de l'assignatura, aquests consistiran en que l'estudiant adquireixi els suficients coneixements, teòrics i pràctics, que li permetin en el seu futur professional, analitzar i col·laborar de forma eficient en la gestió ‒des de la seva vessant genètica‒, de les poblacions animals domèstiques, tant en l'establiment de programes de conservació, programes de selecció i millora genètica convencional i selecció genòmica, com en el control genètic de malalties. Quant a objectius formatius concrets, els podem desglossar en: Adquirir coneixements per mesurar i quantificar la variabilitat genètica de les poblacions, tant a partir de dades moleculars com genealògiques. Analitzar de forma crítica els paràmetres de diversitat genètica d'una població i la seva relació amb altres poblacions. Decidir, en base als paràmetres obtinguts, els aparellaments més adients en una població, per mantenir la màxima variabilitat genètica ancestral. Entendre el model explicatiu de l'herència de caràcters complexos (poligènics) i la mesura d'aquesta 1 Entendre el model explicatiu de l'herència de caràcters complexos (poligènics) i la mesura d'aquesta variabilitat a partir del grau de semblança entre individus emparentats. Càlcul dels paràmetres genètics per a caràcters d'interès. Desenvolupar mètodes d'avaluació dels candidats a la selecció i entendre els factors que condicionen el progrés genètic en les distintes estratègies de selecció. Conèixer les implicacions dels diferents sistemes d'encreuaments com a eina de millora genètica. Adquirir una visió dels mètodes actuals de detecció de gens que afecten als caràcters complexos, i la seva aplicació en el context de la conservació, la millora genètica i el control de malalties. Analitzar exemples de programes de conservació, selecció i control de malalties en espècies domèstiques.
Resum: Animl Breeding is a compulsory subject of 6 ECTS taught during the 2nd semester of the third year of the Veterinary degree. Regarding the general objectives of the subject, these will consist in the student acquiring the sufficient knowledge, theoretical and practical, that allow him in his professional future, analyze and collaborate efficiently in management from his Genetics background, of domestic animal populations, both in the establishment of conservation programs, programs of selection and conventional genetic improvement and genomic selection, as well as in the genetic control of diseases. The specific training goals cn be splited into: Acquire knowledge to measure and quantify the genetic variability of populations, both from molecular and genealogical data. Critically analyze the parameters of genetic diversity of a population and its relationship with other populations. Decide, based on the parameters obtained, the most suitable pairings in a population, to maintain the maximum ancestral genetic variability. Understanding the explanatory model of the inheritance of complex (polygene) characters and the 1 Understanding the explanatory model of the inheritance of complex (polygene) characters and the measurement of this variability based on the degree of similarity between related individuals. Calculation of genetic parameters for interesting characters. Develop evaluation methods of candidates for selection and understand the factors that condition genetic progress in the different selection strategies. Understand the implications of the different crossing systems as a tool for genetic improvement. Acquire a vision of the current methods of gene detection that affect complex characters, and their application in the context of conservation, genetic improvement and disease control. Analyze examples of programs for the conservation, selection and control of diseases in domestic species.
Resum: La Mejora Genética es una asignatura obligatoria de 6 ECTS que se imparte durante el 2º semestre del tercer curso del grado de Veterinaria. En cuanto a los objetivos generales de la asignatura, estos consistirán en que el estudiante adquiera los suficientes conocimientos, teóricos y prácticos, que le permitan en su futuro profesional, analizar y colaborar de forma eficiente en la gestión desde su vertiente genética, de las poblaciones animales domésticas, tanto en el establecimiento de programas de conservación, programas de selección y mejora genética convencional y selección genómica, como en el control genético de enfermedades. En cuanto a objetivos formativos concretos, los podemos desglosar en: Adquirir conocimientos para medir y cuantificar la variabilidad genética de las poblaciones, tanto a partir de datos moleculares como genealógicos. Analizar de forma crítica los parámetros de diversidad genética de una población y su relación con otras poblaciones. Decidir, en base a los parámetros obtenidos, los apareamientos más adecuados en una población, para mantener la máxima variabilidad genética ancestral. Entender el modelo explicativo de la herencia de caracteres complejos (poligénicos) y la medida de 1 Entender el modelo explicativo de la herencia de caracteres complejos (poligénicos) y la medida de esta variabilidad a partir del grado de semejanza entre individuos emparentados. Cálculo de los parámetros genéticos para caracteres de interés. Desarrollar métodos de evaluación de los candidatos a la selección y entender los factores que condicionan el progreso genético en las distintas estrategias de selección. Conocer las implicaciones de los diferentes sistemas de cruzamientos como herramienta de mejora genética. Adquirir una visión de los métodos actuales de detección de genes que afectan a los caracteres complejos, y su aplicación en el contexto de la conservación, la mejora genética y el control de enfermedades. Analizar ejemplos de programas de conservación, selección y control de enfermedades en especies domésticas.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Veterinària [2502445]
Pla d'estudis: Grau en Estadística Aplicada i Grau en Sociologia [1282] ; Grau en Estadística Aplicada i Grau en Sociologia [1440] ; Grau en Veterinària [955] ; Grau en Estadística Aplicada [973]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
6 p, 115.8 KB

Anglès
5 p, 107.8 KB

Castellà
6 p, 109.1 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2021-06-25, darrera modificació el 2023-10-27



   Favorit i Compartir