El Fenomen de la segregació escolar i els impactes que genera en la societat
Pujada Pérez, Cristian
Montes Ruiz, Alejandro, dir.
Kliczkowski Wladimirski, Florencia, dir.
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències de l'Educació

Fecha: 2021
Descripción: 46 pag.
Resumen: La segregació escolar és un dels fenòmens més preocupants dins del terreny de la investigació educativa i que donada l'amplitud d'àmbits que pot abordar ha estat objecte de nombrosos estudis. És un element present amb més vehemència en contextos de classe treballadora, com.
Resumen: a conseqüència de les lògiques de tria de centre, entre d'altres, i conserva com a tret potencial l'habilitat d'engrandir l'escletxa de les desigualtats socials com el d'incrementar les estadístiques d'abandonament escolar prematur. Arran del coneixement del fenomen, neix el propòsit de la investigació: mostrar els impactes que genera la segregació escolar en les trajectòries educatives dels i les joves, amb la intenció de demostrar la hipòtesi de com l'origen social de les famílies esdevé un factor no determinant però si influent per a l'èxit educatiu. A més, es persegueix la creació d'un document que permeti reflexionar als professionals de l'educació i a tota persona interessada sobre una realitat patent a la xarxa educativa. Fent ús d'una metodologia qualitativa, basada en entrevistes a familiars i personal docent de dues escoles, pertanyents a dues realitats completament oposades, com també observacions a les seves aules de cicle superior, es pretén analitzar els efectes de la segregació, els seus impactes, la existència d'una relació amb l'abandonament escolar prematur i conèixer els mecanismes que empren el centres escolars per a reduir els efectes del fenomen. Els resultats globals han mostrat que hi ha una estreta relació entre la segregació escolar i l'abandonament prematur de l'educació, que està condicionada per l'origen social, com també pels agents que intervenen en la formació com a conseqüència de la construcció d'un estereotipatge involuntari, però inherent a l'ésser humà.
Resumen: La segregación escolar es uno de los fenómenos más preocupantes dentro del terreno de la investigación educativa, abarcando una gran cantidad de ámbitos que la han convertido en objeto de numerosos estudios. Es un elemento presente con mayor vehemencia en contextos de clase trabajadora, como consecuencia de las estrategias de selección de centro, entre otras causas, y conserva como característica potencial la habilidad de ampliar la brecha de las desigualdades sociales, pero también la de incrementar las estadísticas de abandono escolar prematuro. A partir del conocimiento del fenómeno, nace el propósito de la investigación: mostrar los impactos que genera la segregación escolar en las trayectorias educativas de los y las jóvenes, con la intención de demostrar la hipótesis de como el origen social de las familias surge como un factor no determinante, pero si influyente en el éxito educativo. Además, se persigue la creación de un documento que permita con su uso, reflexionar a aquellos profesionales de la educación o cualquier persona interesada en conocer la realidad patente de la red educativa. Utilizando una metodología cualitativa, basada en entrevistas a familiares y personal docente de dos escuelas pertenecientes a dos realidades completamente opuestas, por un lado, y en observaciones de las aulas de ciclo superior de dichos centros, se pretende analizar los efectos de la segregación, sus impactos, la relación con el abandono escolar prematuro y conocer los mecanismos empleados por los centros escolares para reducir los efectos del fenómeno. Los resultados globales muestran que hay una estrecha relación entre la segregación escolar y el abandono prematuro de la educación, que está condicionada por el origen social y por los agentes que intervienen en la formación como consecuencia de la construcción de estereotipos involuntarios pero inherentes al ser humano.
Resumen: School segregation is one of the most troubling phenomena in the field of educational research, covering many areas that have made it the subject of numerous studies. It is a present element with greater vehemence in working-class contexts, because of plant selection strategies, among other causes, and retains as a potential characteristic the ability to widen the gap in social inequalities, but also to increase statistics of early school dropout. From the knowledge of the phenomenon, the purpose of research is this: show the impacts generated by school segregation on the educational trajectories of young people, with the intention of demonstrating the hypothesis of how the social origin of families arises as a nondetermining factor, but if influential in educational success. In addition, the creation of a document that allows with its use, to reflect on those professionals of education or anyone interested in knowing the patent reality of the educational network is pursued. Using a qualitative methodology, based on interviews with family members and teaching staff from two schools belonging to two completely opposite realities, on the one hand, and observations from the upper-cycle classrooms of these schools, it is intended to analyze the effects of segregation, its impacts, the relationship with early school drop-out and to know the mechanisms used by schools to reduce the effects of the phenomenon. The overall results show that there is a close relationship between school segregation and premature abandonment of education, which is conditioned by social origin and by actors involved in training as a result of the construction of involuntary stereotypes but inherent to humans.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català
Titulación: Educació Primària [2500798]
Plan de estudios: Grau en Educació Primària [1140] ; Grau en Educació Primària [896]
Documento: Treball final de grau
Materia: Segregació ; Desigualtat social ; Abandonament escolar prematur ; Origen social ; Segregación ; Desigualdad social ; Abandono escolar prematuro ; Segregation ; Social inequality ; Early school drop-out ; Social origin



46 p, 802.6 KB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Trabajos de Fin de Grado > Facultad de Ciencias de la Educación. TFG

 Registro creado el 2021-07-20, última modificación el 2023-07-22



   Favorit i Compartir