Heroïnes de Mao : una aproximació a la dona a través de les òperes revolucionàries (1966-1976)
Ayuso Úbeda, Júlia
Del Río Morillas, Miguel Ángel, dir.
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Traducció i d'Interpretació

Título variante: Heroínas de Mao : una aproximación a la mujer a través de las óperas revolucionarias (1966-1976)
Título variante: Mao's Heroines : an approach to woman through revolutionary operas (1966-1976)
Fecha: 2021
Resumen: El subjecte d'estudi d'aquest treball es contextualitza a la Revolució Cultural (1966-1976) de la República Popular de la Xina, sent el tema principal del projecte l'anàlisi de la figura de la dona a través de les òperes revolucionàries d'aquest període. Partint d'una anàlisi prèvia del projecte polític cultural de la Revolució Cultural, dins de la història contemporània xinesa, el present treball es focalitzà a explicar les característiques de les òperes revolucionàries (sense oblidar els seus orígens artístics a l'Òpera de Beijing), així com la funció de la dona en aquestes. A més, també s'analitza quina imatge política de la dona es volia projectar dins del context revolucionari xinès, especialment agafant com a referència dues obres: "La Llegenda de la Llanterna Vermella i "El Destacament Vermell de Dones". Un relat que anirà acompanyat d'un seguiment d'una de les figures cabdals del projecte cultural artístic dins del període: Jiang Qing.
Resumen: El sujeto de estudio de este trabajo se contextualiza en la Revolución Cultural (1966-1976) de la República Popular China, siendo el tema principal del proyecto el análisis de la figura de la mujer a través de las óperas revolucionarias de este período. Partiendo de un análisis previo del proyecto político cultural de la Revolución Cultural, dentro de la historia contemporánea china, el presente trabajo se focaliza en explicar las óperas revolucionarias (sin olvidar sus orígenes artísticos en la Ópera de Beijing), así como la función de la mujer en estas. Además, también se analiza qué imagen política de la mujer se quería proyectar dentro del contexto revolucionario chino, tomando dos obras como referentes: "La Leyenda de la Linterna Roja" y "El Destacamento Rojo de Mujeres". Un relato que irá acompañado de un seguimiento de una de las figuras indispensables del proyecto cultural artístico dentro de este período: Jiang Qing.
Resumen: The subject of study of this work is contextualized in the Cultural Revolution (1966-1976) of the People's Republic of China, being the main theme of the project the analysis of the function of woman, through the revolutionary operas of this period. Starting from a previous analysis of the cultural political project of the Cultural Revolution, within the contemporary Chinese history, the present work focuses on explaining the revolutionary operas (without forgetting their artistic origins in the Beijing Opera), as well as the role of woman in them. In addition, it also analyzes the political image of woman in the Chinese revolutionary context, taking two works as references: "The Legend of the Red Lantern" and "The Red Detachment of Women". The present account will be accompanied by a follow-up of one of the indispensable figures of the cultural and artistic project within this period: Jiang Qing.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Català
Titulación: Estudis d'Àsia Oriental [2500244]
Plan de estudios: Grau en Estudis d'Àsia Oriental [823] ; Grau en Estudis d'Àsia Oriental [842]
Documento: Treball final de grau ; Text
Materia: Òpera revolucionaria ; Revolució Cultural ; Maoisme ; Dona revolucionaria ; Jiang Qing ; Ópera revolucionaria ; Revolución Cultural ; Maoísmo ; Mujer revolucionaria ; Revolutionary opera ; Cultural Revolution ; Maoism ; Revolutionary woman



73 p, 1.6 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Trabajos de Fin de Grado > Facultad de Traducción e Interpretación. TFG

 Registro creado el 2021-09-07, última modificación el 2022-07-09



   Favorit i Compartir