ST-elevation myocardial infarction : gaps in current knowledge
Tizon Marcos, Helena
Marrugat, Jaume, 1954-, dir.
Poirier, Paul, dir.
Cladellas Capdevila, Mercè, dir.

Data: 2021
Resum: Les malalties isquèmiques del cor són la causa principal de mortalitat al món i a Europa. El seu mecanisme etiopatogènic fonamental és l'aterosclerosi; la inestabilització d'una lesió aterosclerosa comporta, eventualment, una síndrome coronària aguda. L'infart agut de miocardi és una de les complicacions més freqüents de les malalties isquèmiques del cor i es tradueix en necrosi miocárdica. L'infart agut de miocardi amb elevació del segment ST (IAMEST o STEMI en anglès) es precipita per la oclusió persistent d'un vas coronari epicàrdic. L'extensió del dany miocàrdic depèn del temps d'oclusió arterial coronària que, si no es resol, produceix finalment necrosi miocàrdica. El benefici del tractament de reperfusió és per tant temps-depenent; el tractament trombolític o mecànic, mitjançant angioplastia primària, redueix la necrosi miocàrdica. Els sistemes sanitaris actuals organitzen xarxes arreu dels territoris per a tractar pacients amb IAMEST dins el període temporal en el qual la reperfusió resulta beneficiosa en reduir la morbi-mortalitat a nivell poblacional. L'objectiu del treball d'aquest doctoral és investigar 1) com la implantació i el desplegament de la xarxa de tractament "Codi IAM" a Catalunya ha repercutit en l'administració del tractament de reperfusió i en la mortalitat per IAMEST en dones i 2) si la implantació de la xarxa de tractament urgent de l'IAMEST, "Codi IAM", té alguna relació significativa amb el nivell socioeconòmic dels pacients amb IAMEST tractats a la ciutat de Barcelona, tant en quant al tractament com en quant al pronòstic. Els resultats de les anàlisi de la cohort prospectiva "Codi IAM" des del 2010 fins al 2017 mostren els beneficis de l'estandardització dels tractaments per a tota la societat i la seva inclusió en el sistema sanitari de prevenció secundària. Malgrat que tant les dones com els pacients amb menor nivell socioeconòmic presenten temps de tractament més perllongats, ni les dones ni els pacients amb menors rentes tenen pitjor pronòstic que els homes o que els pacients amb rendes més altes. Els resultats d'aquests dos treballs constitueixen una mostra de la importància de la posada en marxa de les xarxes de tractament urgent de l'IAMEST ja que impliquen un avenç en la prevenció de les desigualtats a nivell poblacional. Malgrat aquestes dades encoratjadores, a l'actual treball de tesi doctoral també es posa de manifest que encara hi ha marge de millora per a la detecció precoç, pel diagnòstic i el tractament de l'aterosclerosi, especialment per a les persones menys afavorides de la societat.
Resum: Las enfermedades isquémicas del corazón son la principal causa de muerte en el mundo y en Europa. El fenómeno etiopatogénico fundamental en la cardiopatía isquémica es la aterosclerosis y la inestabilización de las lesiones aterosclerosas comporta, eventualmente, un síndrome coronario agudo. El infarto de miocardio es una de las complicaciones más frecuentes de la enfermedad isquémica del corazón y se traduce en necrosis miocárdica. El infarto agudo de miocardio con elevación del segmento ST (IAMEST o STEMI) se precipita por la oclusión persistente de un vaso coronario epicárdico. La extensión del daño miocárdico resultante depende del tiempo de oclusión coronaria que, si no se resuelve, produce finalmente necrosis. El beneficio del tratamiento de reperfusión es por tanto tiempo-dependiente; el tratamiento trombolítico o mecánico, mediante angioplastia primaria, reduce la necrosis miocárdica. Los sistemas de sanitarios actuales organizan redes distribuidas en el territorio para tratar pacientes con IAMEST dentro del periodo temporal en el que la reperfusión es beneficiosa en cuanto a disminuir la morbi-mortalidad a nivel poblacional. El objetivo de este trabajo doctoral es investigar 1) como la implantación y el despliegue de la red de tratamiento "Codi IAM" en Cataluña ha repercutido en la administración del tratamiento de reperfusión y en la mortalidad por IAMEST en mujeres y, 2) si la implantación de esta red de tratamiento urgente de IAMEST, "Codi IAM", guarda alguna relación significativa con el nivel socioeconómico de los pacientes con IAMEST tratados en la ciudad de Barcelona dentro de esta red, tanto en cuanto al tratamiento como en cuanto al pronóstico. Los resultados del análisis de la cohorte prospectiva de "Codi IAM&" desde 2010 hasta 2017 muestran los beneficios de la estandarización de los tratamientos para toda la sociedad y la inclusión de los pacientes en el sistema de prevención secundaria. Pese a que tanto las mujeres como los pacientes con menor nivel socioeconómico presentan tiempos más prolongados hasta el tratamiento, ni las mujeres ni los pacientes de bajo nivel socioeconómico tuvieron peor pronóstico que los hombres o los pacientes con rentas más elevadas. Los resultados de estos dos estudios constituyen una muestra de la importancia de la puesta en marcha de las redes de tratamiento urgente del IAMEST ya que implican un avance alentador en la prevención de las desigualdades a nivel poblacional; sin embargo, también revela que todavía hay margen de mejora para la detección precoz, diagnóstico y el tratamiento de la aterosclerosis, especialmente para las personas menos favorecidas de la sociedad.
Resum: Ischemic heart disease (IHD) is the leading cause of deaths in the world. In Europe ischemic heart disease is also the leading cause of death in both women and men. The disruption of an atherosclerotic lesion is the most common etiopathogenic finding of this entity. Myocardial infarction is a main complication within the IHD body given the fact that it results in myocardial necrosis. ST-elevation myocardial infarction (STEMI) is precipitated by the persistent occlusion of an epicardial coronary vessel. Limiting myocardial necrosis is based on a timely treatment with reperfusion in which the thrombus that is occluding the coronary artery is retrieved by means of mechanical or lytic-drugs. Benefits of STEMI reperfusion treatment are therefore time-depedent. Health systems have organized networks to treat patients with STEMI within a time window in order to obtain benefits from extensive early reperfusion and decrease complications at population level. The aim of this work has been to investigate: 1) the benefits for women of a contemporary STEMI network "Codi-IAM&" which treats STEMI patients in the region of Catalonia, and 2) the relationship of socioeconomic status with treatment and prognosis after STEMI treated within this network. The results of the analysis of the prospective cohort of Codi IAM from 2010 to 2017 showed the benefits of the standardization of treatments for all society and the inclusion of citizens into a secondary prevention measures. Neither women nor patients with low socioeconomic status had worse prognosis than men or those with higher income. The results of these two studies constitute an important and encouraging achievement to prevent inequalities, however it also reveals that there is still room to improvement by ameliorating atherosclerosis detection and treatment especially for those who are less advantaged in society.
Nota: Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Medicina
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Anglès
Col·lecció: Programa de Doctorat en Medicina
Document: Tesi doctoral ; Text ; Versió publicada
Matèria: Infart amb elevació del segment ST ; Infarto con elevación del segmento ST ; ST-Elevation myocardial infarction ; Reperfusió ; Reperfusión ; Reperfusion ; Xarxes de tractament ; Redes de tratamiento ; Treatment network ; Ciències de la Salut

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/672584


124 p, 1.8 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2021-12-15, darrera modificació el 2022-12-19



   Favorit i Compartir