Web of Science: 3 citas, Scopus: 3 citas, Google Scholar: citas,
Evaluation of the relationship between effervescent paracetamol and blood pressure : clinical trial
Benitez-Camps, Mencia (Institut Català de la Salut. Atenció Primària Barcelona Ciutat)
Vinyoles Bargalló, Ernest (Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol)
Rebagliato-Nadal, Oriol (Institut Català de la Salut. Atenció Primària Barcelona Ciutat)
Morros, Rosa (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Farmacologia, de Terapèutica i de Toxicologia)
Pera-Pujadas, Helena (Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol)
Dalfó-Baqué, Antoni (Institut Català de la Salut. Atenció Primària Barcelona Ciutat)
López-Pavón, Ignacio (Institut Català de la Salut. Centre d'Atenció Primària Riu Nord-Riu Sud Santa Coloma de Gramenet)
Roca-Sánchez, Carlos (Institut Català de la Salut. Centre d'Atenció Primària Riu Nord-Riu Sud Santa Coloma de Gramenet)
Coma-Carbó, Rosa Maria (Institut Català de la Salut)
De La Figuera Von Wichmann, Mariano (Institut Català de la Salut)
Mengual-Martínez, Lucas (Institut Català de la Salut. Centre d'Atenció primària Badia del Vallès)
Yuste-Marco, Carmen (Institut Català de la Salut. Centre d'Atenció primària Badia del Vallès)
Teixidó-Colet, Montserrat (Institut Català de la Salut. Centre d'Atenció primària Badia del Vallès)
Pepió i Vilaubí, Josep M. (Institut Català de la Salut. Atenció Primària Terres de l'Ebre)
Ciurana-Tost, Riera (Institut Català de la Salut. Atenció Primària Terres de l'Ebre)
Pou-Vila, Rosa (Institut Català de la Salut. Atenció Primària Barcelona Ciutat)
Vila-Coll, Maria Antònia (Institut Català de la Salut. Atenció Primària Barcelona Ciutat)
Bordas-Julve, Josep Maria (Institut Català de la Salut. Atenció Primària Barcelona Ciutat)
Aragonès-Forès, Rosa (Institut Català de la Salut. Atenció Primària Barcelona Ciutat)
Pelegrina-Rodríguez, Francisco Javier (Institut Català de la Salut. Atenció Primària Barcelona Ciutat)
Agudo-Ugena, Josep (Institut Català de la Salut. ABS La Mina (Barcelona))
Blanco-Mata, Carlos (CS Mina del Morro, País Vasco, Spain)
de la Iglesia Berrojalbiz, Jon (CS Bolueta, País Vasco, Spain)
Burgos-Alonso, Natalia (Clinical Trial Monitoring, Pais Vasco, Spain)
Gómez-Fernández, Maria Cruz (Clinical Trial Monitoring and Coordination, País Vasco, Spain)

Fecha: 2015
Resumen: Paracetamol's solubility is achieved by adding to the excipient sodium salts, either as bicarbonate, carbonate or citrate. As the relationship between salt and hypertension is well known, due to the sodium content it has raised a hypothesis that may interfere with the control of that risk factor. Therefore, the objective of this study is to evaluate the effect on blood pressure of effervescent paracetamol compared to non-effervescent, in hypertensive patients. This is the protocol of a phase IV multicenter clinical trial, randomized, controlled, crossover, open, which will compare the effect of two different formulations of paracetamol (effervescent or non-effervescent) in the blood pressure of hypertensive patients, with a seven weeks follow up. 49 controlled hypertensive patients will be included (clinical BP lower than 150 and 95 mmHg, and lower than 135 mmHg and 85 mmHg in patients with diabetes or a history of cardiovascular event, and daytime ambulatory measurements lower than 140 and 90 mmHg) and mild to moderate pain (Visual Analog Scale between 1 and 4). The study was approved by the ethics committee of the Fundació Jordi Gol i Gurina and following standards of good clinical practice. The primary endpoint will be the variations in systolic BP in 24 h Ambulatory Blood Pressure Monitoring, considering significant differences 2 or more mmHg among those treated with non-effervescent and effervescent formulations. Intention-to-treat and per-protocol analysis will be held. Despite the broad recommendation not to use effervescent drugs in patients with hypertension, there are relatively little studies that show exactly this pressor effect due to sodium in salt that gives the effervescence of the product. This is the first clinical trial designed to study the effect of effervescence compared to the non-effervescent, in well-controlled hypertensive patients with mild to moderate pain, performed in routine clinical practice.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Anglès
Documento: Article ; recerca ; Versió publicada
Materia: Hypertension ; Effervescent paracetamol ; Control
Publicado en: BMC Cardiovascular disorders, Vol. 15 (december 2015) , ISSN 1471-2261

DOI: 10.1186/s12872-015-0161-7
PMID: 26654907


7 p, 722.3 KB

El registro aparece en las colecciones:
Artículos > Artículos de investigación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2022-02-07, última modificación el 2023-11-16



   Favorit i Compartir