Web of Science: 7 citas, Scopus: 8 citas, Google Scholar: citas,
Changes in the Composition and Function of Lipoproteins after Bariatric Surgery in Patients with Severe Obesity
Genua, Idoia (Universitat Autònoma de Barcelona)
Puig Grifol, Núria (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau)
Miñambres, Inka (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau)
Benitez, Sonia (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau)
Gil, Pedro (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau)
Grau-Agramunt, Margarida (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau)
Rivas-Urbina, Andrea (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau)
Balaguè Ponz, Carmen (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau)
Fernández-Alanin, Sonia (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau)
García Osuna, Álvaro (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau)
Pérez Pérez, Antonio (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau)
Sanchez-Quesada, Jose Luis (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau)
Universitat Autònoma de Barcelona

Fecha: 2021
Resumen: The effect of bariatric surgery on lipid profile and the qualitative characteristics of lipoproteins was analyzed in morbidly obese subjects. Thirteen obese patients underwent bariatric surgery. Plasma samples were obtained before surgery and at 6 and 12 months after the intervention. Thirteen healthy subjects comprised the control group. Lipid profile, hsCRP, and the composition and functional characteristics of VLDL, LDL, and HDL were assessed. At baseline, plasma from subjects with obesity had more triglycerides, VLDLc, and hsCRP, and less HDLc than the control group. These levels progressively normalized after surgery, although triglyceride and hsCRP levels remained higher than those in the controls. The main differences in lipoprotein composition between the obese subjects and the controls were increased apoE in VLDL, and decreased cholesterol and apoJ and increased apoC-III content in HDL. The pro-/anti-atherogenic properties of LDL and HDL were altered in the subjects with obesity at baseline compared with the controls, presenting smaller LDL particles that are more susceptible to modification and smaller HDL particles with decreased antioxidant capacity. Bariatric surgery normalized the composition of lipoproteins and improved the qualitative characteristics of LDL and HDL. In summary, patients with obesity present multiple alterations in the qualitative properties of lipoproteins compared with healthy subjects. Bariatric surgery reverted most of these alterations.
Ayudas: Instituto de Salud Carlos III PI13/00364
Instituto de Salud Carlos III PI16/00471
Instituto de Salud Carlos III CB07/08/0016
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca 2017/SGR-1149
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Anglès
Documento: Article ; recerca ; Versió publicada
Materia: Obesity ; Bariatric surgery ; Lipoproteins ; Lipoprotein function ; LDL ; HDL ; Apolipoproteins
Publicado en: Journal of clinical medicine, Vol. 10 (april 2021) , ISSN 2077-0383

DOI: 10.3390/jcm10081716
PMID: 33923393


15 p, 1.5 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ciencias de la salud y biociencias > Institut de Recerca Sant Pau
Artículos > Artículos de investigación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2022-02-20, última modificación el 2023-11-29



   Favorit i Compartir