Lluita d'imperis i dissort del poble català (1709-1710)
Muñoz González, Antoni
Catà i Tur, Josep

Fecha: 2007
Resumen: L'article estudia les converses de pau entre les potències aliades i Lluís XIV i Felip V durant 1709 i 1710. S'analitza com va ser la seva evolució des de que el monarca espanyol fou abandonat per tothom, els aliats, el seu avi i el Papa i gairebé expulsat del ceptre d'Espanya, fins que la diplomàcia de la Cort de Madrid, i del propi borbó, va fer capgirar la situació establint la independència respecte a França i oferint a la incipient burgesia anglesa avantatges comercials els quals no podien rebutjar, perquè, gràcies a elles, Anglaterra restaria com a nova potència emergent. El preu de tot això seria l'abandó per part dels anglesos dels interessos polítics del poble de Catalunya. És a dir, com en un any, Felip V va passar de ser pràcticament fora del seu tron a convertir-se, gairebé, en àrbitre de la situació internacional.
Resumen: El artículo analiza las conversaciones de paz entre las potencias aliadas, Luis XIV y Felipe V durante 1709 y 1710. Y se dilucida detalladamente como Felipe V pasa de estar prácticamente fuera del trono a casi convertirse en el árbito de la situación internacional.
Resumen: The article focus on the peace talks between the Allied, Louis XIV and Philip V during 1709 and 1710. And analyzes how Philip V to be practically out of the throne become the arbitrator of the international situation.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Català
Documento: Article ; recerca ; Versió publicada
Materia: Grimaldo ; Bergeick ; Duc d'Alba ; Gertruydenberg ; Duque de Alba ; Duke of Alba
Publicado en: HMiC, N. 5 (2007) p. 25-65, ISSN 1696-4403

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/HMiC/article/view/87285


41 p, 238.2 KB

El registro aparece en las colecciones:
Artículos > Artículos de investigación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2008-05-06, última modificación el 2022-02-19



   Favorit i Compartir